Η ατζέντα της συνάντησης Μπλίνκεν – Γεραπετρίτη
Πηγή Φωτογραφίας: Reuters.com
Η αυριανή συνάντηση μεταξύ του Γιώργου Γεραπετρίτη και του Άντονι Μπλίνκεν στην Ουάσιγκτον αναμένεται να είναι μια συνάντηση χωρίς εκπλήξεις. Τόσο η Αθήνα όσο και η Ουάσιγκτον εμμένουν και επιμένουν σε ένα υψηλό επίπεδο ελληνοαμερικανικών σχέσεων σε μια ιδιαίτερα ταραγμένη γεωγραφικά περιοχή, μέρος της οποίας είναι και η Ελλάδα.
Γεραπετρίτης και Μπλίνκεν εκτιμάται ότι θα σταθούν στην στέρεα στρατηγική εταιρική σχέση Ελλάδας – ΗΠΑ, στην ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας στα πεδία της ενέργειας, της οικονομίας, του τουρισμού και της εκπαίδευσης, στην στρατηγική σημασία της Ελλάδας ως περιφερειακού πυλώνα σταθερότητας στην παρούσα συγκυρία, η οποία χαρακτηρίζεται κρίσιμη για την περιοχή και τον κόσμο. Ακόμα η πραγματοποίηση του πέμπτου γύρου του Στρατηγικού Διαλόγου Ελλάδας – ΗΠΑ θεωρείται ότι στέλνει μήνυμα πως η Ελλάδα αποτελεί αξιόπιστο εταίρο των ΗΠΑ και μέρος της αρχιτεκτονικής ασφάλειας στην περιοχή της Μεσογείου και των Βαλκανίων.
Το κεφάλαιο άμυνας και ασφάλειας θα περιλαμβάνει διμερή αμυντική συνεργασία, περιφερειακές προκλήσεις, θέματα του ΝΑΤΟ και πρωτοβουλίες ασφάλειας της ΕΕ, καθώς και υποστήριξη για την Ουκρανία. Στη λίστα διπλωματικών στόχων της Ελλάδας περιλαμβάνεται επίσης η εμβάθυνση της συνεργασίας στον τομέα της άμυνας, με επίκεντρο τον εξοπλισμό, παρόλο που έχουν ολοκληρωθεί οι ανακοινώσεις για τα F-35 και τα αμυντικά συστήματα που οι Ηνωμένες Πολιτείες σκοπεύουν να παράσχουν στην Ελλάδα το «υπόλοιπο αμυντικό υλικό». .
Η ενέργεια και δη οι ανανεώσιμες πηγές, η προώθηση ενεργειακής διασυνδεσιμότητας, μέσω αγωγών και έργων ηλεκτρικής διασύνδεσης είναι στα θέματα που η Αθήνα επίσης δίνει έμφαση, θέλοντας αναβάθμιση ενεργειακής ασφάλειας Ελλάδας και Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Θα συζητηθεί επίσης η συνεργασία στους τομείς της πολιτικής προστασίας, του ελέγχου των συνόρων και των παράνομων δραστηριοτήτων και των διαπροσωπικών επαφών, με έμφαση στις ανταλλαγές φοιτητών, την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς και τα θέματα μνήμης του Ολοκαυτώματος.
Στο πλαίσιο των συνομιλιών θα υπογραφεί η Συμφωνία Artemis για διαστημική συνεργασία. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εορτασμοί πριν από λίγο καιρό ξεπέρασαν την επίσκεψη του Άντονι Μπλίνκεν στα Χανιά και τις διαρροές F-35, οι οποίες επιβεβαιώθηκαν αργότερα με επιστολή που συνιστούσε στην Ελλάδα να παράσχει περαιτέρω βοήθεια στην Ουκρανία και υποσχόταν την παροχή μιας σειράς οπλικών συστημάτων.
Η Αθήνα έχει γίνει πρόθυμος σύμμαχος της Ουάσιγκτον, που λένε ότι είναι σταθεροποιητική δύναμη στην περιοχή, και επιδιώκει να κρατήσει αυτή τη σχέση χωριστή από τις σχέσεις Τουρκίας-ΗΠΑ.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας