Ακατέργαστο διαμάντι για την Ελλάδα ο συνεδριακός τουρισμός
Πηγή Φωτογραφίας: Pixabay,Ακατέργαστο διαμάντι αποτελεί για την Ελλάδα ο συνεδριακός τουρισμός, με τη σχετική ζήτηση να βαίνει αυξανόμενη και τη Θεσσαλονίκη να διαγράφει σχετική ανοδική πορεία. Λόγω των ελλείψεων όμως σε υποδομές χάνονται δυνητικά έσοδα μισού δισεκατ. ευρώ σε ετήσια βάση.
Ακατέργαστο διαμάντι αποτελεί για την Ελλάδα ο συνεδριακός τουρισμός, με τη σχετική ζήτηση να βαίνει αυξανόμενη και τη Θεσσαλονίκη να διαγράφει σχετική ανοδική πορεία. Λόγω των ελλείψεων όμως σε υποδομές χάνονται δυνητικά έσοδα μισού δισεκατ. ευρώ σε ετήσια βάση.
Όπως τόνισε σε δηλώσεις της στο περιθώριο του 13ου ετησίου διήμερου συνεδρίου του HAPCO & DES (Σύνδεσμος Ελλήνων Επαγγελματιών, Εκδηλώσεων και Διοργανωτών Συνεδρίων) που πραγματοποιείται από χθες στη Θεσσαλονίκη, η πρόεδρος του φορέα, Σίσσυ Λυγνού, ο επαγγελματικός και συνεδριακός τουρισμός μπορεί να συμβάλει τα μέγιστα στην εθνική οικονομία και ανάπτυξη, μπορεί να προσελκύσει επισκέπτες υψηλού επιπέδου και εισοδήματος, να αποτελέσει σημαντικό παράγοντα για τη μετάδοση γνώσης και επιστημονικών αποτελεσμάτων και να βοηθήσει στη βιώσιμη ανάπτυξη. «Είμαστε εδώ για να δείξουμε πως η Ελλάδα αποτελεί το διαμάντι του ελληνικού τουρισμού στο κομμάτι των συνεδρίων και εκδηλώσεων που δεν έχει αξιοποιηθεί όπως θα έπρεπε. Είναι σημαντικό να αποκτήσουμε ένας μέρος της εθνικής στρατηγικής για τον ελληνικό τουρισμό και να αναδείξουμε τη χώρα ως προορισμό συνεδρίων και εκδηλώσεων ώστε να μπορέσουμε να ανέβουμε πολύ ψηλά στη διεθνή κατάταξη. Είναι κάτι που μας αξίζει και δεν το έχουμε καταφέρει έως τώρα», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Όπως τόνισε, επίσης, η πρόεδρος του HAPCO, η Ελλάδα καταλαμβάνει τη 10η θέση στη σχετική διεθνή κατάταξη και πρόσθεσε: «Μέσω των δικών μας μετρήσεων και της πολύ μεγάλης ζήτησης που βλέπουμε να έρχεται για την Ελλάδα, μπορώ να πω ότι αυτήν την στιγμή η χώρα χάνει περισσότερο από μισό δισεκατ. ευρώ από συνέδρια και εκδηλώσεις που δεν μπορούν να φιλοξενηθούν στη χώρα λόγω έλλειψης υποδομών, λόγω έλλειψης διαθεσιμότητας ή ενδεχομένως πολιτικής τιμών».
Την εκτίμηση ότι υπάρχουν τεράστιες προοπτικές ανάπτυξης για την Ελλάδα ως χώρα στον τομέα του συνεδριακού τουρισμού εξέφρασε από το βήμα του συνεδρίου και ο Ori Lahav, CEO του Kenes Group-ένας από τους βασικούς ομιλητές του συνεδρίου.
Ανοδικά η Θεσσαλονίκη
Σύμφωνα, δε, με τον διευθυντή του Thessaloniki Convention Bureau, Δημήτρη Γανίτη, η Θεσσαλονίκη καταγράφει αύξηση ζήτησης για συνέδρια. Για το έτος 2022 καταλαμβάνει την 78η θέση παγκοσμίως και την 50ή στην Ευρώπη. Η κατάταξη για το 2023 θα ανακοινωθεί τον Μάιο του 2024, πάντως σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του TCB αναμένεται άνοδος θέσης. Επίσης, ενώ όλο το 2023 καταγράφηκαν 65 αιτήματα για συνέδρια στη Θεσσαλονίκη, μόνο τον Ιανουάριο του 2024 έχουν ήδη υποβληθεί 22 ανάλογα αιτήματα και αξίζει να σημειωθεί η αύξηση της ζήτησης από Γερμανία και από ΗΠΑ.
Σύμφωνα, επίσης, με τον γ.γ. Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης, Μύρωνα Φλουρή, η Θεσσαλονίκη αρχίζει σιγά σιγά να παίρνει το ρόλο και τη θέση που πρέπει να πάρει στο κομμάτι του τουρισμού και ειδικά του τουρισμού συνεδρίων, ενώ ο εντεταλμένος σύμβουλος του ΣΕΤΕ, Αλέξανδρος Θάνος, τόνισε ότι ο συνεδριακός τουρισμός δημιουργεί συνθήκες άμβλυνσης της τουριστικής σεζόν και είναι μια από τις πιο κερδοφόρες επιχειρηματικές δραστηριότητες στο χώρο του τουρισμού, ενώ ειδικά για τη Θεσσαλονίκη επισήμανε ότι ο εμβληματικός χώρος της ΔΕΘ αποτελεί πολύ σημαντικό “asset” και πρέπει να γίνουν γρήγορα οι απαραίτητες βελτιώσεις των υποδομών, ώστε να μπορέσει η Θεσσαλονίκη πραγματικά να χαρακτηρίζεται ως μια από τις καλύτερες πόλεις στον κόσμο για συνεδριακό τουρισμό.
Πηγή: naftemporiki.gr//Βάσω Βεγίρη
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας