Podcasts | Pagenews Politics #13
Κώτσηρας: Η ελληνική γλώσσα είναι ένα κύτταρο πολιτισμού για τον Ελληνισμό
Μας ενδιαφέρει η διάδοσή της, μας ενδιαφέρει η στήριξή της
09.02.2024 | 17:09
Συνέντευξη για καίρια ζητήματα της εσωτερικής και της εξωτερικής μας πολιτικής παραχώρησε ο κ. Γιώργος Κώτσηρας στο Pagenews και την δημοσιογράφο κ. Σοφία Χύτου.
Αναφερόμενος, στη συνέχεια, στο εάν η Ελλάδα έχει όντως ισχυροποιηθεί στο εξωτερικό και στη διεθνή σκηνή, ο κύριος Κώτσηρας επισήμανε πως «η χώρα μας διαθέτει ένα πολύ ισχυρό διπλωματικό κεφάλαιο. Είναι μια χώρα που έχει μια πολύ συντονισμένη εξωτερική πολιτική αρχών. Μια εξωτερική πολιτική που εδράζεται στο διεθνές δίκαιο. Η χώρα μας έχει καταφέρει να γίνει ένας πόλος σταθερότητας και εμπιστοσύνης στο διεθνές γίγνεσθαι.
«Αυτό συμπαρασύρει προφανώς όλα τα επιμέρους ζητήματα, που τίθενται», συνέχισε ο κ. Γιώργος Κώτσηρας, «το θέμα των σχέσεων με τις Ηνωμένες Πολιτείες δείχνει πως η χώρα μας έχει άριστες σχέσεις. Σε σχέση με την προμήθεια των F – 35, είναι αποτέλεσμα της συνεπούς και αξιόπιστης πολιτικής μας όλο το τελευταίο διάστημα. Σε σχέση με την Τουρκία, υπάρχει ένα βελτιωμένο κλίμα συγκριτικά με το παρελθόν. Είναι σημαντικό να υπάρχει ένα θετικό κλίμα με τον εξ Ανατολών γείτονα. Σε μια περίοδο που η ευρύτερη γειτονιά μας βρίσκεται σε αστάθεια, είμαστε ένας πόλος σταθερότητας και αξιοπιστίας. Και αυτό συμπαρασύρει πολλά δεδομένα στην συνολική μας παρουσία και δράση στο εξωτερικό».
Σε σχέση με τη στάση της αντιπολίτευσης έναντι της επέκτασης της επιστολικής ψήφου στις εθνικές βουλευτικές εκλογές, υποστηρίχθηκε πως «η επιστολική ψήφος ήταν ένα πάγιο αίτημα της ελληνικής διασποράς, της ελληνικής ομογένειας. Θέλω να υπερθεματίσω στο ότι η επιστολική ψήφος συνδέει πραγματικά τους Έλληνες του εξωτερικού με την πολιτική ζωή της πατρίδας μας με έναν πιο ενισχυμένο και άμεσο τρόπο. Και η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν βλέπει αυτή τη σχέση αποσπασματικά. Ο πρώτος νόμος που πέρασε από αυτή την κυβερνητική πλειοψηφία αφορούσε την άρση των περιορισμών για τους Έλληνες του εξωτερικού. Θεωρώ απολύτως απογοητευτικό και απολύτως λυπηρό τα κόμματα της αντιπολίτευσης να μη στηρίξουν μια πρωτοβουλία κοινής λογικής. Η νομοθετική ρύθμιση θα επανέλθει και ελπίζω να κυριαρχήσει η κοινή λογική. Οι Έλληνες του εξωτερικού είναι οι καλύτεροι πρεσβευτές του Ελληνισμού. Πέρα από μικροκομματικές σκοπιμότητες, σε κάποια ζητήματα, που είναι θέματα κοινής λογικής και ουσιώδη, οφείλουμε να είμαστε όλοι στο ίδιο μέτωπο».
Τέλος, ερωτηθείς για την πλατφόρμα staellinika.com και για άλλες ενέργειες του υπουργείου Εξωτερικών για τους αποδήμους, ο υφυπουργός Εξωτερικών είπε πως «πριν από λίγες ημέρες, παρουσιάσαμε μαζί με τον κ. Γεραπετρίτη ένα στρατηγικό σχέδιο για τον απόδημο Ελληνισμό με ορίζοντα τετραετίας. Αυτό είναι κάτι που γίνεται για πρώτη φορά με τρόπο συντεταγμένο για τους Έλληνες της διασποράς.
Αυτό το σχέδιο έχει κάποιους βασικούς άξονες. Οι άξονες αυτοί είναι η βελτίωση της καθημερινότητας μέσα από τον ψηφιακό μετασχηματισμό. Έχουμε προχωρήσει σε μεγάλο βαθμό στην ψηφιοποίηση των υπηρεσιών μας. Έτσι βρίσκουμε συγκεντρωμένες όλες τις υπηρεσίες, που έχουν να κάνουν με τους Έλληνες του εξωτερικού.
Ένα δεύτερο κομμάτι του στρατηγικού πλάνου μας είναι η στήριξη της ελληνικής γλώσσας. Η ενίσχυση αυτή είναι στο ellinika.com. Και σκοπεύουμε να προβούμε σε αξιοποίηση και της τεχνητής νοημοσύνης προς όφελος της ελληνικής διασποράς. Η ελληνική γλώσσα είναι ένα κύτταρο πολιτισμού για τον Ελληνισμό. Μας ενδιαφέρει η διάδοσή της, μας ενδιαφέρει η στήριξή της.
Το στρατηγικό πλάνο στοχεύει στο να προσεγγίσουμε τη γενιά του brain drain. Μαζί με το υπουργείο Εργασίας και τα προξενεία μας, σχεδιάζουμε ημέρες καριέρας, που αφορούν Έλληνες του εξωτερικού. Παράλληλα, κινούμαστε και σε ακαδημαϊκό επίπεδο, έτσι ώστε να προσεγγίσουμε Έλληνες που έφυγαν ως φοιτητές, αλλά παρέμειναν στο εξωτερικό. Είναι προτεραιότητα του πρωθυπουργού η στήριξη της ομογένειας. Το βλέπουμε αυτό με την επιστολική ψήφο, με το στρατηγικό πλάνο κ. λπ», κατέληξε ο υφυπουργός Εξωτερικών.