ΕΣΥ: Αναζητώντας απεγνωσμένα αναισθησιολόγους
Πηγή Φωτογραφίας: Liveabout.com
Αργά το απόγευμα της Πέμπτης, οι αναισθησιολόγοι του νοσοκομείου Παίδων Αγλαΐα Κυριακού ανακοίνωσαν την ακύρωση προγραμματισμένης επέμβασης λόγω έλλειψης προσωπικού. Ο χρόνος αναμονής για χειρουργική επέμβαση δακτυλιοειδούς θυρεοειδούς στο τμήμα ΩΡΛ φτάνει μέχρι και τον ένα χρόνο. Σε άλλα τμήματα είναι ακόμη μεγαλύτερος. Συνολικά, υπάρχει λίστα αναμονής 1.000 παιδιών, οι οικογένειες των οποίων δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να απευθυνθούν σε ιδιωτικές κλινικές.
Εικοσιτέσσερις ώρες αργότερα, οι αναισθησιολόγοι τροποποίησαν την απόφασή τους, όταν το Υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε πως οι αναισθησιολόγοι θα μεταφερθούν προσωρινά από άλλα νοσοκομεία μέχρι να προσληφθούν επειγόντως τρεις θέσεις αναισθησιολόγων στο νοσοκομείο Αγίου Κυριακού. Η προσωρινή αυτή λύση έγινε δεκτή με ανακούφιση από όλους, αν και το πρόβλημα της έλλειψης αναισθησιολόγων παραμένει αυξημένο και οξύ.
«Είμαι 65 χρόνων και κάνω δύο εφημερίες την εβδομάδα», αναφέρει στην “καθημερινή” η κ. Άννα Μαλισιώβα, διευθύντρια του αναισθησιολογικού τμήματος και πρόεδρος του χειρουργικού τομέα στο «Παίδων Αγλαΐα Κυριακού». «Στις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε. οι αναισθησιολόγοι οφείλουν να δουλεύουν αυστηρά 48 ώρες την εβδομάδα, συμπεριλαμβανομένων των εφημεριών, σε μερικές μάλιστα το όριο έχει κατέβει στις 40», αναφέρει η κ. Μαλισιώβα, που έχει διατελέσει πρόεδρος της Ελληνικής Αναισθησιολογικής Εταιρείας. «Εμείς εργαζόμαστε μεταξύ 56 και 63 ωρών την εβδομάδα». Η ομάδα της κ. Μαλισιώβα συνεργάζεται με όλα τα τμήματα του Παίδων – με το παιδοχειρουργικό, το ΩΡΛ, το οφθαλμολογικό (σ.σ. είναι το μοναδικό που αναλαμβάνει χειρουργεία για στραβισμό και παιδικό καταρράκτη στην Ελλάδα), το ακτινολογικό, την ογκολογική μονάδα «Ελπίδα». «Συχνά χρειάζεται να χορηγήσουμε αναισθησία σε ανήλικους ασθενείς που πρέπει να κάνουν ακτινοθεραπεία, ενώ στο “Ελπίδα” βρίσκεται σταθερά ένας αναισθησιολόγος, διότι η βιοψία μυελού των οστών απαιτεί ολική αναισθησία».
Ο αριθμός των νέων αναισθησιολόγων μειώνεται και οι αναισθησιολόγοι που επιθυμούν να εργαστούν με παιδιά πρέπει να εξειδικευτούν. Σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας, υπάρχουν 1.000 αναισθησιολόγοι, που απασχολούνται στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. “Υπάρχει ανάγκη για περισσότερους αναισθησιολόγους”, τονίζει η κ. Ελεάνα Γαλήνη, πρόεδρος της Ελληνικής Αναισθησιολογικής Εταιρείας και αναισθησιολόγος στο Νοσοκομείο Παίδων Αγία Σοφία.
Η έλλειψη αναισθησιολόγων αποτελεί διεθνές πρόβλημα και η ζήτησή τους έχει αυξηθεί καθώς ο αριθμός των χειρουργικών επεμβάσεων έχει αυξηθεί δραματικά. ‘Πολλές χώρες αντιμετωπίζουν παρόμοια κατάσταση, αλλά βρίσκουν λύσεις, όπως η αύξηση των μισθών των γιατρών στα δημόσια νοσοκομεία και η προσέλκυση γιατρών από φτωχότερες χώρες.
Σε ό,τι αφορά το ωράριο εργασίας, οι αναισθησιολόγοι στο Εθνικό Σύστημα Υγείας απασχολούνται περί τις 60 ώρες σε εβδομαδιαία βάση. 48 ώρες (αυστηρά) την εβδομάδα οφείλει να εργάζεται ένας αναισθησιολόγος στις χώρες της Ε.Ε. 56-63 ώρες την εβδομάδα εργάζονται οι αναισθησιολόγοι στο Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού». 53,85% των αναισθησιολόγων χαρακτηρίζει «απογοητευτική» την κατάσταση στο εργασιακό του περιβάλλον. 70% είναι το ποσοστό κάλυψης των θέσεων, ενώ οι θέσεις ειδικευομένων είναι καλυμμένες κατά περίπου 50%, σύμφωνα με την Ελληνική Αναισθησιολογική Εταιρεία.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας