Podcasts | Pagenews Politics #14

Λυτρίβη: Όραμά μου είναι να δω τα πολυδύναμα κέντρα να δίνουν ζωή στην περιφέρεια της χώρας

Ενισχύουμε αυτή την επιλογή και θέλουμε να την κάνουμε ακόμη πιο δυναμική

10.02.2024 | 13:01

Listen On:

Λυτρίβη: Όραμά μου είναι να δω τα πολυδύναμα κέντρα να δίνουν ζωή στην περιφέρεια της χώρας

Ενισχύουμε αυτή την επιλογή και θέλουμε να την κάνουμε ακόμη πιο δυναμική

Σε κεντρικά θέματα της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης εστίασε η συνέντευξη που παραχώρησε η κ. Ιωάννα Λυτρίβη στο Pagenews και την δημοσιογράφο Σοφία Χύτου.

«Ένας άλλος στόχος είναι, για μένα και για τον πρωθυπουργό, να σπάσουμε το στίγμα ότι οι επαγγελματικές δομές κατάρτισης είναι για τους απόκληρους και για τους αποτυχημένους», συνέχισε η υπουργός Υγείας, η οποία συμπλήρωσε: «Ενισχύουμε αυτή την επιλογή και θέλουμε να την κάνουμε ακόμη πιο δυναμική. Πρέπει και θέλουμε να δίνουμε ευκαιρίες.

Σίγουρα θα μπορούσαν να έχουν γίνει περισσότερα πράγματα, τα οποία δεν έγιναν. Πρόκειται για μια διαχρονική στάση. Ωστόσο, δεν πρόκειται να κατηγορήσω κανέναν για αυτό. Η εκπαίδευση για μένα είναι ο πιο δυναμικός και ισχυρός ιμάντας ανοδικής κοινωνικής κινητικότητας.  Υπήρχε η νοοτροπία ότι «τα παιδιά θα προκόψουν αν πάνε στο πανεπιστήμιο». Ωστόσο, ήρθε η πραγματικότητα και μας προσγείωσε. Κατά τη διάρκεια της μεγάλης κρίσης, που διήρκεσε περίπου δέκα χρόνια, υπερπροσοντούχοι επιστήμονες οδηγήθηκαν στο να φύγουν στο εξωτερικό. Την ίδια στιγμή, άνθρωποι με επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση παρέμειναν στη χώρα και εξελίχθηκαν στο επίπεδο της ελληνικής κοινωνίας.

Πιστεύουμε και ελπίζουμε πως σύντομα, θα είμαστε σε θέση να δούμε στην πράξη πώς θα λειτουργούν τα 60 πολυδύναμα κέντρα, μαζί με τα γραφεία σταδιοδρομίας, και πώς αυτό το σχήμα θα λειτουργεί επί τη βάσει της ανατροφοδότησης. Δηλαδή πώς θα υπάρχουν οι παράγοντες της αγοράς που θα τροφοδοτούν το σύστημα με τις αιτήσεις και τις κενές θέσεις εργασία και πώς θα καταφέρνουν να βρίσκουν θέσεις εργασίας οι απόφοιτοι», κατέληξε η υφυπουργός Παιδείας.