Κόσμος

Οι ευρωεκλογές φέρνουν πανευρωπαϊκές κινητοποιήσεις

Οι ευρωεκλογές φέρνουν πανευρωπαϊκές κινητοποιήσεις

Πηγή Φωτογραφίας: [367019] ΜΠΛΟΚΟ ΤΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΣΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ ΤΗΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ ΠΟΥ ΚΑΤΕΥΘΥΝΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΘΡΑΚΗΣ (ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ / MOTION TEAM)

Στο στόχαστρο κοινωνικών ομάδων εθνικές και ευρωπαϊκές ελίτ.

Δεν χρειάζεται ένας εξελιγμένος πολιτικός παρατηρητής ή αναλυτής για να αναγνωρίσει ότι ένας άνευ προηγουμένου αριθμός αγροτών της Ευρώπης έχει βγει στους δρόμους.

Αυτή την προεκλογική χρονιά, με τις ευρωεκλογές να έχουν προγραμματιστεί για τις αρχές Ιουνίου, επιδιώκουν να αξιοποιήσουν την πολιτική ευκαιρία.

Στρατηγικά, τώρα είναι η ιδανική στιγμή για να εκφράσουν τη δυσαρέσκειά τους και να κάνουν τους πολιτικούς να δώσουν μεγάλη προσοχή σε αυτά που λένε. Οι πιθανότητες να ικανοποιηθούν τα αιτήματα των αγροτών αυξάνονται, οπότε δεν θα πρέπει να είναι πολύ σκληρή η καταδίκη της τακτικής τους, παρόλο που οι μέθοδοί τους προκαλούν πονοκέφαλο σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις και πρωτεύουσες.

Για όσους έχουν παρακολουθήσει και επηρεαστεί λιγότερο ή περισσότερο από τις διαμαρτυρίες, θα ήταν λάθος να επικεντρωθούμε αποκλειστικά στο ρεπερτόριο των διαμαρτυριών για να δούμε τι μπορούν να κάνουν οι αγρότες για να κάνουν τα επιχειρήματά τους πιο πειστικά και ζωντανά. Το ξέσπασμα θα πρέπει να θεωρηθεί λίγο περισσότερο από μια προσπάθεια των αγροτών να διαπραγματευτούν από θέση ισχύος υπό την απειλή ότι θα εγκαταλείψουν τις συντηρητικές ή κεντροδεξιές τάσεις ψήφου τους και θα αυξήσουν την πιθανότητα ριζοσπαστισμού το επόμενο έτος.

Προφανώς, μια ορθολογική προοπτική θα ξεκινούσε με τα στοιχεία. Έτσι, όπως πολλοί έχουν ήδη επισημάνει, η γεωργία αντιπροσωπεύει μόνο το 1,4% του ΑΕΠ της ΕΕ, το 4,2% της απασχόλησης της ΕΕ και το 14,3% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου της ΕΕ, ενώ, την ίδια στιγμή, λαμβάνει περίπου το 30% των προϋπολογισμός της ΕΕ.

Στο πλαίσιο της προσπάθειας της ΕΕ για κλιματική ουδετερότητα, της εφαρμογής της Πράσινης Συμφωνίας και της καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής γενικότερα, οι αγρότες δεν θα πρέπει να αποτελούν ιδιαίτερο πρόβλημα, τουλάχιστον όσον αφορά αυτά τα στοιχεία.

Ωστόσο, η πραγματικότητα είναι πιο λεπτή και πρέπει να τα προσεγγίσουμε όλα αυτά από διαφορετική οπτική γωνία, λαμβάνοντας υπόψη τις πολιτικές ανισότητες, τις αντιδράσεις και την προθυμία για δράση όσων αισθάνονται προδομένοι από τους εκπροσώπους τους.

Μετά τη μίνι εξέγερση των αγροτών, είδαμε τις εθνικές κυβερνήσεις να σπεύδουν να υιοθετήσουν φιλικές προς τη γεωργία πολιτικές, και την ΕΕ να κάνει σοβαρές παραχωρήσεις που θα μπορούσαν να θεωρηθούν ως μια σημαντική υποβάθμιση της Πράσινης Συμφωνίας και της στρατηγικής «από το αγρόκτημα στο πιάτο».

Ξαφνικά, σε μια σημαντική εκλογική χρονιά, όλοι οι υπεύθυνοι λήψης αποφάσεων απέφευγαν τον κίνδυνο. Πριν από λίγες ημέρες, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen εξήρε την “εκπληκτική ανθεκτικότητα” των αγροτών και ανακοίνωσε ότι “οι αγρότες μπορούν να υπολογίζουν στην ευρωπαϊκή στήριξη”. Ξεκίνησε επίσης έναν “στρατηγικό διάλογο” με στόχο την ικανοποίηση των αιτημάτων όσων εργάζονται στη γη.
Όλες αυτές είναι θετικές εξελίξεις και είναι αξιέπαινο ότι οι Ευρωπαίοι και οι εθνικοί ηγέτες έχουν κατανοήσει τη θέση της κοινής γνώμης και ότι τώρα είναι η ώρα για διαπραγματεύσεις και κατευνασμό, όχι για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments