Γιατί η Ευρώπη ανησυχεί για την επιστροφή του Τραμπ
Πηγή Φωτογραφίας: Abcnews.com
Σήμερα και έπειτα από τρία χρόνια στον «πάγκο» της πολιτικής, ο Ντόναλντ Τραμπ φαίνεται ακόμη πιο επιθετικός και οι εξαγγελίες του σε ό,τι αφορά την εμπορική πολιτική του ιδιαιτέρως ανησυχητικές. Δηλώνει πως θα επιβάλει ενιαίο δασμό 10% σε όλες ανεξαιρέτως τις εισαγωγές, δηλαδή και στα ευρωπαϊκά προϊόντα, ενώ σχεδιάζει αντίποινα για τους ψηφιακούς φόρους που επέβαλε η Ε.Ε. στους αμερικανικούς τεχνολογικούς κολοσσούς.
Η Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία είχε μια πικρή εμπειρία με τις πολιτικές του Ντόναλντ Τραμπ, μίλησε πρόσφατα τόσο σε αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, όπως το CNN, όσο και σε γαλλικά μέσα ενημέρωσης, όπως το France 2. |Δείτε τους δασμούς που επέβαλε, τη δέσμευσή του στη Βορειοατλαντική Συμμαχία και τον αγώνα του κατά της κλιματικής αλλαγής’, είπε η Λαγκάρντ, τονίζοντας ότι κατά τη διάρκεια της προεδρίας του Τραμπ, “σε αυτούς τους τρεις τομείς, τα αμερικανικά συμφέροντα δεν συμβαδίζουν με τα ευρωπαϊκά συμφέροντα”.
Παράλληλα, η πρόεδρος της ΕΚΤ εξέφρασε την άποψή της για το ποια πρέπει να είναι η άμυνα της Γηραιάς Ηπείρου, τονίζοντας πως ο καλύτερος τρόπος να θωρακιστεί η Ευρώπη έναντι ενός ακόμη πιο επιθετικού Τραμπ δεν είναι άλλος από την ενίσχυση της ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς. «Είναι τεράστια τα οφέλη μιας πραγματικά ενιαίας αγοράς», υπογράμμισε και προσέθεσε πως «πρέπει να κινηθούμε προς αυτήν την κατεύθυνση καθώς έτσι κινείται η Ευρώπη και ιδιαιτέρως όταν απειλείται». Υπογράμμισε επίσης πως η Ε.Ε. πρέπει να προωθήσει την ενοποίηση των χρηματαγορών της προκειμένου να διευκολύνει τις μικρές εταιρείες να αντλούν τα απαιτούμενα κεφάλαια, ώστε «να ενθαρρυνθεί η καινοτομία», ενώ πρότεινε να θεσπιστεί κοινό σύστημα ενιαίας αναγνώρισης της επαγγελματικής κατάρτισης σε όλη την Ε.Ε.
Ταυτόχρονα, ορισμένοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν προτείνει μια διπλωματική προσέγγιση που θα βοηθήσει την ΕΕ να αποφύγει μια μετωπική σύγκρουση με τις ΗΠΑ. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Ανναλένα Μπέρμποκ. Η υπουργός Εξωτερικών Μπέρμποκ έχει ήδη επιχειρήσει να έρθει σε επαφή με Ρεπουμπλικανούς νομοθέτες, επισκεπτόμενη το Τέξας και την Ουάσινγκτον τον Σεπτέμβριο για να συναντηθεί με υποστηρικτές του Τραμπ. Σε συνέντευξή της στο Bloomberg πριν από μερικούς μήνες, δήλωσε ότι η ΕΕ πρέπει να είναι έτοιμη να συνεργαστεί με τον πρόεδρο Τραμπ και ότι θα ήταν “αφελές” από την ΕΕ να μην προετοιμαστεί για τις συνέπειες των επικείμενων προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ.
Όσον αφορά την εμπορική πολιτική, η αλήθεια είναι ότι η διαφορά μεταξύ του Ντόναλντ Τραμπ και του Τζο Μπάιντεν έγκειται περισσότερο στο ύφος και το στυλ. Ο σημερινός πρόεδρος των ΗΠΑ έχει μια πιο ήρεμη έκφραση και μιλάει σε συμβιβαστικό τόνο, αλλά διατηρεί την πλειοψηφία των δασμών του Τραμπ και γενικά την προσέγγιση “Πρώτα η Αμερική”. Για την Ευρώπη, το λεγόμενο πακέτο Μπάιντεν – ένα πακέτο επιδοτήσεων και φορολογικών κινήτρων συνολικού ύψους 390 δισεκατομμυρίων δολαρίων που προσφέρει η Ουάσινγκτον σε εταιρείες που σχεδιάζουν έναν πράσινο μετασχηματισμό με την προϋπόθεση ότι θα επενδύσουν στις ΗΠΑ – θα ήταν πολύ πιο επιβλαβές και επικίνδυνο. Με τον τρόπο αυτό, η Ουάσινγκτον προσελκύει ευρωπαϊκές εταιρείες στην επικράτειά της υπερδύναμης, δυσχεραίνοντας τον ανταγωνισμό της ΕΕ με ίσους όρους ανταγωνισμού, προκαλώντας την αποχώρηση εταιρειών και απειλώντας με αποβιομηχάνιση.
Εν όψει της πιθανής επανεκλογής του, ο Ντόναλντ Τραμπ απείλησε την ΕΕ με ενιαίους δασμούς σε όλα τα ευρωπαϊκά προϊόντα και αντέδρασε με ψηφιακή φορολογία. Αλλά έχει προειδοποιήσει την ΕΕ από την πρώτη του θητεία”. Η Ευρώπη πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι αν η Ευρώπη δεχθεί επίθεση, οι ΗΠΑ δεν θα έρθουν ποτέ σε βοήθεια ή θα την υποστηρίξουν”.
Λίγες ημέρες νωρίτερα, η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ σχολίασε τις απειλές του Ντόναλντ Τραμπ και εξέφρασε την ανησυχία της για τις απρόβλεπτες συνέπειες επανεκλογής του πρώην προέδρου των ΗΠΑ: «Αν δούμε τι έγινε όταν ήταν πρόεδρος των ΗΠΑ, καταλαβαίνουμε πως θα υπάρξουν απειλές και ζητήματα για τα οποία πρέπει οι Ευρωπαίοι να είμαστε προετοιμασμένοι».
Από την πλευρά του, ο πρώην πρωθυπουργός της Σουηδίας Καρλ Μπιλντ προέβλεψε βαθιές και παγκόσμιες συνέπειες, ιδίως αν επανεκλεγεί ο Ντόναλντ Τραμπ: «Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα εγκαταλείψουν την πολιτική για το κλίμα, θα αυξήσουν τις επενδύσεις σε ορυκτά καύσιμα, θα υπάρξει μεγάλη προσέγγιση με Πούτιν και Όρμπαν, ενώ οι εμπορικοί πόλεμοι θα ενταθούν».
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας