Τράπεζες: Μετοχικές αλλαγές και συνεργασίες αναδιατάσσουν το τοπίο
Πηγή Φωτογραφίας: ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΠΟ ΤΑ ΑΤΜ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ (ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ΦΑΝΗ ΤΡΥΨΑΝΗ)
Σε νέο κύκλο ανασυγκρότησης έχει εισέλθει ο εγχώριος τραπεζικός κλάδος με στόχο τη διατήρηση της κερδοφορίας του στα πολυετή υψηλά της τελευταίας διετίας.
Μετοχικές αλλαγές, νέες εξαγορές, συνεργασίες και συγχωνεύσεις συνθέτουν το παζλ των οροσήμων του 2024, εν μέσω κλίματος ευφορίας στις αγορές και ενισχυμένης διάθεσης από τη διεθνή επενδυτική κοινότητα για ανάληψη ελληνικού ρίσκου.
Η αρχή γίνεται την ερχόμενη Τετάρτη με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της Τράπεζας Πειραιώς για τη χρήση του 2023, τα οποία σύμφωνα με πληροφορίες θα ικανοποιήσουν τους αναλυτές. Η τράπεζα ξεπέρασε πέρυσι τον στόχο για την πιστωτική επέκταση, ενώ θα εμφανίσει δείκτη καθυστερήσεων κάτω από το 3,5%. Την ίδια ημέρα θα παρουσιαστεί από τον CEO της Χρήστο Μεγάλου το επιχειρησιακό πλάνο της ερχόμενης τριετίας, το οποίο θα προβλέπει θετικούς ρυθμούς αύξησης των δανειακών της χαρτοφυλακίων έως και το 2026.
Γιατί αγοράζουν το business story των ελληνικών τραπεζών οι ξένοι επενδυτές
Η αποκρατικοποίηση
Θα δοθεί με τον τρόπο αυτόν το έναυσμα για να ξεκινήσει η διαδικασία διάθεσης έως και του 27% των μετοχών που κατέχει το κράτος μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ). Προς το παρόν δεν έχει ληφθεί η απόφαση από την κυβέρνηση για το ποσοστό που θα διατεθεί. Σε κάθε περίπτωση όμως δεν μπορεί να είναι χαμηλότερο του 20%, ώστε να διασφαλιστεί ένας όγκος για τη συναλλαγή ικανός να προσελκύσει θεσμικά χαρτοφυλάκια.
Πηγές της αγοράς τονίζουν ότι η ζήτηση για εγχώρια assets και το ενδιαφέρον που επιδεικνύουν ξένα funds ειδικά για την Τράπεζα Πειραιώς, όπως διαπιστώθηκε στις πρόσφατες παρουσιάσεις ελληνικών εισηγμένων εταιρειών στο εξωτερικό, επιτρέπουν τη διάθεση του συνόλου της κρατικής συμμετοχής με πολύ καλούς όρους. Στόχος όλων των εμπλεκόμενων μερών είναι η συναλλαγή να έχει ολοκληρωθεί το αργότερο μέχρι το πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου.
Η σειρά της Εθνικής
Μετοχικές ανατροπές θα υπάρξουν κατά τα φαινόμενα μέσα στη χρονιά και στην Εθνική Τράπεζα. Μετά το επιτυχημένο placement του ΤΧΣ για το 22% των μετοχών της στο τέλος του 2023, η συμμετοχή του Δημοσίου έχει μειωθεί στο 18% και μένει να φανεί πότε θα ενεργοποιηθεί το σχέδιο για την πώλησή της. Υπενθυμίζεται ότι το ΤΧΣ έχει δεσμευτεί μετά την τελευταία δημόσια προσφορά να μην προχωρήσει σε άλλη συναλλαγή έως τον Μάιο. Αυτό σημαίνει ότι από το καλοκαίρι, η οριστική αποχώρηση του κράτους από τον συστημικό όμιλο θα είναι δυνατή.
Υπάρχει ένα σενάριο μέρος των τίτλων που κατέχει το ΤΧΣ να επαναγοραστεί από την Εθνική Τράπεζα, ως μέτρο ανταμοιβής των μετόχων της και το υπόλοιπο να διατεθεί στις αγορές μέσω ανταγωνιστικής διαδικασίας. Σε αυτή τη φάση πάντως, ο CEO του ομίλου Παύλος Μυλωνάς επικεντρώνεται στην ανάπτυξη των εργασιών στις χρηματοδοτήσεις, υπό τη νέα εταιρική ταυτότητα της τράπεζας, που θα παρουσιαστεί στον Τύπο την ερχόμενη Τετάρτη.
Τα σχέδια της Eurobank
Από την άλλη πλευρά, η πλήρως ιδιωτικοποιημένη Eurobank, υπό τον CEO της Φωκίωνα Καραβία, επιταχύνει την εφαρμογή του σχεδίου ενίσχυσης της κερδοφορίας της, μέσω μεγέθυνσης του εκτός Ελλάδος ισολογισμού της. Καταλύτης αποτελεί η απορρόφηση της Ελληνικής Τράπεζας Κύπρου, στην οποία σήμερα ελέγχει το 29,2%, ενώ έχει συμφωνήσει με λοιπούς μετόχους για την απόκτηση επιπλέον 26,1%. Προ δεκαημέρου, η Επιτροπή Προστασίας του Ανταγωνισμού της Κύπρου έδωσε το πράσινο φως για τις σχετικές συναλλαγές και πλέον απομένουν οι εγκρίσεις από την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου, την ΕΚΤ και τον Εφορο Ασφαλίσεων της Κύπρου.
Μετά τη λήψη τους θα ακολουθήσει δημόσια πρόταση από τη Eurobank για την απόκτηση του συνόλου των μετοχών της Ελληνικής. Πηγές από την τράπεζα εκτιμούν ότι με τον τρόπο αυτόν θα αυξήσει το ποσοστό της έως και το 65% και εν συνεχεία θα προχωρήσει στην απορρόφηση του κυπριακού πιστωτικού ιδρύματος.
Η ένταξη της Ελληνικής Τράπεζας στον όμιλο Eurobank θα δημιουργήσει μία σημαντική πηγή κερδοφορίας. Το 2023 το καθαρό μετά τους φόρους αποτέλεσμα του κυπριακού πιστωτικού ιδρύματος εκτιμάται ότι έφτασε τα 400 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για μία σημαντική ενίσχυση των μεγεθών του συστημικού ομίλου, που θα διπλασιάσει τα κέρδη από τις θυγατρικές του εξωτερικού. Ταυτόχρονα, η Eurobank επιχειρεί την επέκταση των εργασιών της στις χώρες του Κόλπου και της ευρύτερης περιοχής της Νοτιοδυτικής Ασίας, ανοίγοντας γραφεία αντιπροσωπείας σε Ινδία, Ισραήλ, Αίγυπτο και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα με στόχο την προσέλκυση εύπορων πελατών για την παροχή υπηρεσιών wealth management.
Οι συνέργειες στην Alpha
Στην υλοποίηση της στρατηγικής της για ενίσχυση των εργασιών στους τομείς της διαχείρισης διαθεσίμων και των τραπεζοασφαλιστών προϊόντων προχωρεί η διοίκηση της επίσης ιδιωτικής Alpha Bank, μετά την πρόσφατη συμφωνία της με τη UniCredit. Υπενθυμίζεται ότι ο ιταλικός όμιλος απέκτησε το 9% των μετοχών που κατείχε το ΤΧΣ, ενώ συγχωνεύτηκαν οι θυγατρικές των δύο τραπεζών στη ρουμανική αγορά, δημιουργώντας τον τρίτο μεγαλύτερο παίκτη στον τοπικό κλάδο.
Στην Ελλάδα η Alpha Bank θα διατηρήσει ποσοστό 49% στην Alpha Life, ενώ το υπόλοιπο 51% θα μεταβιβαστεί στη UniCredit. Στόχο του CEO του ελληνικού ομίλου Βασίλη Ψάλτη αποτελεί η αύξηση των πωλήσεων ασφαλιστικών και τραπεζοασφαλιστικών προγραμμάτων μέσω της αποκλειστικής μακροχρόνιας συμφωνίας για διάθεσή τους στο δίκτυο της Alpha Bank.
Παράλληλα, θα υπάρξει συνεργασία μεταξύ των δύο πλευρών στον τομέα των αμοιβαίων κεφαλαίων και των προϊόντων Asset Management για την παροχή επενδυτικών λύσεων της UniCredit στους 3,5 εκατ. πελάτες του ελληνικού ομίλου. Τέλος, θα αξιοποιηθούν οι ευκαιρίες διασυνοριακής συνεργασίας των δύο τραπεζών για την ανάπτυξη των εργασιών τους.
Τράπεζες: Μετοχικές αλλαγές και συνεργασίες αναδιατάσσουν το τοπίο https://t.co/EgBCdY3Lks
— ot.gr (@otgr_official) February 12, 2024
Πηγή: Έντυπη έκδοση Το Βήμα
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας