Κρίσιμη εβδομάδα για την κυβέρνηση
Πηγή Φωτογραφίας: ΜΕΓΑΡΟ ΜΑΞΙΜΟΥ (ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ EUROKINISSI)
Την ώρα, που ο πρωθυπουργός θα συναντάται με τον Πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς, στην Αθήνα το κυβερνητικό επιτελείο θα εξετάζει τις τελευταίες δυνατότητες, που υπάρχουν ώστε στην αυριανή συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τους εκπροσώπους των αγροτών, στο Μέγαρο Μαξίμου, να «κλείσει» το μέτωπο των αγροτικών κινητοποιήσεων και τα τρακτέρ να επιστρέψουν από τα μπλόκα στα χωράφια. Το πλαίσιο για την κατάληξη αυτής της συνάντησης έχει ήδη τεθεί από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και βασίζεται σε τρία σημεία.
Πρώτον, απαραίτητη προϋπόθεση για τις συζητήσεις είναι οι δρόμοι να είναι ανοιχτοί όταν οι εκπρόσωποι των αγροτών γίνονται δεκτοί στο Μαξίμου.
Δεύτερον, ότι τα δημοσιονομικά περιθώρια της χώρας είναι δεδομένα, ωστόσο ο ίδιος δεσμεύεται ότι θα εξαντληθεί κάθε δυνατότητα, που υπάρχει για να μειωθεί το κόστος παραγωγής για αγρότες και κτηνοτρόφους, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «θα ξύσουμε τον πάτο του βαρελιού για να μειώσουμε τους παράγοντες κόστους της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής».
Τρίτον, η Ελλάδα έχει σχηματίσει αυτό που ο πρωθυπουργός αποκαλεί “συμμαχία” με εννέα άλλες χώρες του Νότου, κάτι που η κυβέρνηση θεωρεί δίκαιο, αλλά πολλά από τα αιτήματα σχετικά με την Κοινή Αγροτική Πολιτική θα τεθούν εκ νέου στις Βρυξέλλες.
Την εβδομάδα αυτή πραγματοποιείται επίσης το σημαντικότερο crash test για την εσωτερική συνοχή της Νέας Δημοκρατίας: στις 14 και 15 Φεβρουαρίου, το πιο πολυσυζητημένο νομοσχέδιο των τελευταίων εβδομάδων, που θεσπίζει το σύμφωνο συμβίωσης για τα ομόφυλα ζευγάρια, θα κατατεθεί προς ψήφιση στην ολομέλεια του Κοινοβουλίου.
Οι αντιδράσεις στο μέτωπο της εκπαίδευσης έχουν φτάσει, επίσης, σε κρίσιμη καμπή. Το νομοσχέδιο για την ίδρυση μη κρατικών και μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων τέθηκε σε διαβούλευση, αποκαλύπτοντας λεπτομέρειες για τους όρους λειτουργίας και τα μέτρα ενίσχυσης των δημοσίων πανεπιστημίων, αλλά αυτό δεν περιόρισε τις διαμαρτυρίες και τις καταλήψεις.
Σε αντίθεση με τους αγρότες, η κυβέρνηση εκτιμά πως δεν υπάρχει περιθώριο συμφωνίας στον πανεπιστημιακό τομέα, καθώς η απελευθέρωση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης αποτελεί πάγια θέση της Νέας Δημοκρατίας και μέρος του κυβερνητικού προγράμματος. Δεδομένου, μάλιστα, ότι η πλειοψηφία της κοινής γνώμης είναι υπέρ του νομοσχεδίου, το κυβερνητικό επιτελείο αναμένει και εκτιμά πως οι φοιτητικές αντιδράσεις θα εξασθενήσουν με την ψήφιση του νομοσχεδίου.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας