Ντόναλντ Τραμπ: Πυρά εναντίον του – Πόρτα εξόδου από ΗΠΑ και ΝΑΤΟ
Πηγή Φωτογραφίας: Former U.S. President Donald Trump attends a rally in Wilkes-Barre, Pennsylvania, U.S., September 3, 2022. REUTERS/Andrew Kelly - RC20AW9LDZLQ
Συνεχείς και έντονες είναι οι «σεισμικές» δονήσεις που προκαλούνται στις Βρυξέλλες και τις πρωτεύουσες των εταίρων των Ηνωμένων Πολιτειών στο ΝΑΤΟ από τις τελευταίες δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ, το περιεχόμενο των οποίων αρκετοί εξακολουθούν να δυσκολεύονται να πιστέψουν.
Τα βασικά δε ερωτήματα που τίθενται πλέον είναι κατά πόσο ο τέως πρόεδρος των ΗΠΑ και σχεδόν βέβαιος υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών στις εκλογές του ερχόμενου Νοεμβρίου εννοεί όσα είπε, σε ποιο βαθμό είναι διατεθειμένος να υλοποιήσει τις απειλές του εφόσον επιστρέψει στον Λευκό Οίκο – κάτι που, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, είναι πολύ πιθανό – και τι θα σημάνει αυτό για τη Συμμαχία και, πρωτίστως, για την Ευρώπη.
«Δεν γίνεται να τζογάρουμε κάθε τέσσερα χρόνια την ασφάλειά μας», είπε στο κανάλι TF1 ο γάλλος επίτροπος Τιερί Μπρετόν, για να προσθέσει: «Η αμερικανική δημοκρατία είναι άρρωστη»
«Οταν λέει ότι προτίθεται να αποχωρήσει από το ΝΑΤΟ, πιστεύω πως είναι μια πολύ πραγματική απειλή, η οποία θα έχει δραματικά αρνητικές επιπτώσεις για τις ΗΠΑ, όχι μόνο στον Βόρειο Ατλαντικό, αλλά σε παγκόσμιο επίπεδο», σχολίασε ο Τζον Μπόλτον, ο οποίος ως ένα από τα γνωστά «γεράκια» της Ουάσιγκτον και, κυρίως, ως σύμβουλος εθνικής ασφαλείας κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης Τραμπ γνωρίζει όσο ελάχιστοι πώς πραγματικά σκέφτεται και τι επιδιώκει ο άνθρωπος του οποίου υπήρξε έμπιστος για αρκετά χρόνια.
«Υπάρχει μεγάλος φόβος στην Ευρώπη ότι μια δεύτερη προεδρία Τραμπ θα οδηγούσε σε μια πρακτική απόσυρση των ΗΠΑ από το ΝΑΤΟ», συμφώνησε και ο εν αποστρατεία ναύαρχος Τζέιμς Σταυρίδης, στρατιωτικός διοικητής της Συμμαχίας από το 2009 ως το 2013, ξεκαθαρίζοντας στους «New York Times» πως «κάτι τέτοιο θα συνιστούσε μια στρατηγική και ιστορική αποτυχία εκ μέρους του έθνους μας».
Οι πιο μικρές χώρες Αξίζει να σημειωθεί μάλιστα ότι, σύμφωνα με το ρεπορτάζ των «NYT», «οι πιο μικρές χώρες οι οποίες είναι πιο ευάλωτες στις ρωσικές επιθέσεις αναμένεται να προσπαθήσουν να ανοίξουν δρόμο και να κερδίσουν την εύνοια του Ντόναλντ Τραμπ, είτε αυξάνοντας τις παραγγελίες τους σε αμερικανικά όπλα είτε – όπως έκανε η Πολωνία κατά τη διάρκεια της θητείας του – προχωρώντας σε μεγαλειώδεις πράξεις που να δείχνουν τον θαυμασμό τους προς αυτόν, συμπεριλαμβανομένης της ονοματοδοσίας μιας στρατιωτικής βάσης ως Fort Trump, σε αντάλλαγμα για τη μόνιμη παρουσία της εκεί».
Ανευθυνότητα «Ανεύθυνες» χαρακτήρισε τις δηλώσεις Τραμπ ο πρόεδρος της Γερμανίας Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ, προειδοποιώντας πως μπορούν να μετατραπούν «σε χαρτί στα χέρια του Πούτιν».
«Ανεύθυνες και επικίνδυνες» τις χαρακτήρισε και ο καγκελάριος Ολαφ Σολτς, ο οποίος αργότερα και μαζί με τον πολωνό πρωθυπουργό Ντόναλντ Τουσκ τόνισαν πως «το ΝΑΤΟ θα παραμείνει η βάση της κοινής μας άμυνας».
«Η Ευρώπη ενδέχεται σύντομα να μην έχει άλλη επιλογή από το να προστατεύσει τον εαυτό της. Είμαστε αναγκασμένοι να το κάνουμε επειδή οτιδήποτε άλλο θα σήμαινε παράδοση και αυτοχειρία», ανέφερε μιλώντας στην εφημερίδα «Bild» το κορυφαίο στέλεχος των γερμανών Χριστιανοδημοκρατών Νόρμπερτ Ρότγκεν.
Οσο για τον πρώην υπουργό Εξωτερικών και ηγέτη των Σοσιαλδημοκρατών την περίοδο της συγκυβέρνησης με την Ανγκελα Μέρκελ, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, εμφανίστηκε επίσης εξαιρετικά ανήσυχος:
«Οσα είπε (ο Τραμπ) δεν είναι εντελώς καινούργια. Και το πρόβλημα είναι ότι σε αυτά υπάρχει και αλήθεια».
Από την πλευρά του, o επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ επέκρινε δριμύτατα τον Τραμπ, στο ίδιο μήκος κύματος με τις προχθεσινές δηλώσεις του γ.γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.
«Το ΝΑΤΟ δεν μπορεί να είναι μια α λα καρτ στρατιωτική συμμαχία (…) η οποία θα εξαρτάται από το χιούμορ του (εκάστοτε) προέδρου των ΗΠΑ», διεμήνυσε.
«Οι απερίσκεπτες δηλώσεις αναφορικά με την ασφάλεια του ΝΑΤΟ και την αλληλεγγύη που εμπεριέχει το Αρθρο 5 λειτουργούν μόνο προς το συμφέρον του Πούτιν», σημείωσε από την πλευρά του στο Χ ο Σαρλ Μισέλ, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
«Δεν γίνεται να τζογάρουμε κάθε τέσσερα χρόνια την ασφάλειά μας», είπε στο κανάλι TF1 ο γάλλος επίτροπος Τιερί Μπρετόν, για να προσθέσει: «Η αμερικανική δημοκρατία είναι άρρωστη».
«Είναι καιρός να ξυπνήσουμε», έγραψε στο Χ και η γαλλίδα ευρωβουλευτής Ναταλί Λουασό, στέλεχος της πολιτικής ομάδας των Φιλελευθέρων Renew και του κόμματος του Εμανουέλ Μακρόν.
Προαναγγελία Είναι βέβαιο, λοιπόν, ότι οι περισσότεροι δεν αντιμετωπίζουν αψήφιστα τη νέα «βόμβα» που έριξε ο Τραμπ και σπεύδουν να τον πάρουν στα σοβαρά.
Κι αυτό, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν και εκείνοι οι οποίοι επιμένουν πως «μπλοφάρει», εκτιμώντας πως οι πιθανότητες να φύγουν οι ΗΠΑ από το ΝΑΤΟ είναι ίδιες ή και μικρότερες από εκείνες που υπάρχουν για το Dexit, ήτοι μια έξοδο της Γερμανίας από την ΕΕ.
Ουσιαστικά, όπως υποστηρίζουν, δεν κάνει τίποτε άλλο παρά να προαναγγέλλει την ίδια τακτική που είχε εφαρμόσει και κατά την πρώτη του προεδρική θητεία, την περίοδο 2016-20.
Τότε, δηλαδή, που με τις απειλές του είχε αναγκάσει αρκετές ευρωπαϊκές χώρες να αυξήσουν τις στρατιωτικές τους δαπάνες και να πλησιάσουν περισσότερο προς τον επίσημο στόχο του 2% του ΑΕΠ που έχει θέσει το ίδιο το ΝΑΤΟ.
Τα στοιχεία δείχνουν, άλλωστε, πως μόνο 11 από τα 31 κράτη – μέλη θα φτάσουν στο τρέχον έτος τον παραπάνω στόχο (με πρώτη την Πολωνία με 4,2% και την Ελλάδα στην πρώτη τριάδα), ενώ ο μέσος όρος παραμένει κοντά στο 1,5%.
«Οσα είπε ο υποψήφιος για την προεδρία στην Αμερική είναι κάτι που μπορεί να αφυπνίσει κάποιους από τους συμμάχους που δεν έχουν κάνει τόσο πολλά», όπως είπε και η πρωθυπουργός της Εσθονίας Κάγια Κάλας κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσε με την πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα.
Premium έκδοση «ΤΑ ΝΕΑ»
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας