Στάσσης στην Ουάσινγκτον: ΑΠΕ και ευελιξία οι κεντρικοί πυλώνες του business plan της ΔΕΗ
Πηγή Φωτογραφίας: (ΓΡ. ΤΥΠΟΥ ΥΠ. ΑΜΥΝΑΣ / EUROKINISSI)//Με πεδίο δραστηριότητας σε Ελλάδα, Βόρεια Μακεδονία, Βουλγαρία, Ρουμανία, η ΔΕΗ έχει τη φιλοδοξία να αναπτυχθεί περισσότερο στην περιοχή, επανέλαβε μία ημέρα μετά τη συνάντησή του με τον Τζέφρι Πάιατ ο επικεφαλής της Επιχείρησης
«Ολόκληρο το επιχειρηματικό σχέδιο της ΔΕΗ είναι αφιερωμένο στην ανάπτυξη καθαρών τεχνολογιών και ευελιξίας. Δυο παράγοντες οδηγούν στην ενεργειακή μετάβαση και στους ενεργειακούς στόχους μας: πρώτον η ανάπτυξη καθαρών τεχνολογιών όσο το δυνατόν γρηγορότερα και δεύτερον η ευελιξία».
Αυτό τόνισε, μεταξύ άλλων ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλςο της ΔΕΗ, Γιώργος Στάσσης, κατά τη διάρκεια συζήτησης για τον νέο χάρτη της ενέργειας και την ενεργειακή μετάβαση στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της ΝΑ Ευρώπης.
Στη συζήτηση που διεξήχθη στο πλαίσιο του 5ου Φόρουμ για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη και την Ανατολική Μεσόγειο που διοργανώνουν στην Ουάσινγκτον το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, το Ελληνοαμερικανικό Συμβούλιο Ηγεσίας και η «Καθημερινή», συμμετείχαν η Deputy Assistant Secretary για την ενέργεια στο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Κίμπερλι Χάριγκτον (Kimberly Harrington), o γενικός γραμματέας του East Med Gas Forum, Οσάμα Μομπάρεζ (Osama Mobarez) και ο senior fellow του Royal United Services Institute και πρώην πρέσβης, Τζόναθαν Κοέν (Jonathan Cohen), με συντονίστρια τη δημοσιογράφο της «Καθημερινής», Ηλιάνα Μάγρα.
«Σε αντίθεση με πριν από 10-15 χρόνια, κάθε νέα μεγαβατώρα ηλιακής και αιολικής ενέργειας είναι πολύ φθηνότερη από οτιδήποτε άλλο. Προσπαθούμε να τις αναπτύξουμε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα. Βέβαια, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έχουν περιορισμούς. Εδώ υπεισέρχεται η ευελιξία και φυσικά οι ευέλικτες τεχνολογίες όπως το φυσικό αέριο ή οι μπαταρίες ή τα αντλιοστάσια – είναι σημαντικές τεχνολογίες που θα συνεχιστούν και θα είναι ακόμη πιο σημαντικές τα επόμενα χρόνια», σημείωσε στην παρέμβασή του ο κ. Στάσσης, για να επαναλάβει ότι με πεδίο δραστηριότητας σε Ελλάδα, Βόρεια Μακεδονία, Βουλγαρία, Ρουμανία, η ΔΕΗ έχει τη φιλοδοξία να αναπτυχθεί περισσότερο στην περιοχή.
Στη δική της παρέμβαση, η Deputy Assistant Secretary για την Ενέργεια στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Κίμπερλι Χάριγκτον, μίλησε για την αμερικανική ενεργειακή διπλωματία στην Ευρώπη.
«Οι προβλέψεις της Ρωσίας για διεθνώς εμπορεύσιμο φυσικό αέριο, που είχαν διαμορφωθεί στο 30% το 2021, πρόκειται να μειωθούν στο 15% μέχρι το 2030. Αρα μιλάμε για μια δραματική αλλαγή. Η ενεργειακή διπλωματία των ΗΠΑ εστιάζει ιδιαίτερα στο να διασφαλιστεί ότι οι φίλοι και οι σύμμαχοί μας, ιδιαίτερα στην Ευρώπη, έχουν πρόσβαση σε αξιόπιστες πηγές ενέργειας», ανέφερε.
«Βλέπουμε επίσης τη διασύνδεση της Ελλάδας-Βόρειας Μακεδονίας – έναν τρόπο σύνδεσης της Βόρειας Μακεδονίας και αύξησης της ενεργειακής της ασφάλειας», πρόσθεσε.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας