Πολιτική

Κυβέρνηση: Μηδενική ανοχή στα μπλόκα, τέλος οι παροχές

Κυβέρνηση: Μηδενική ανοχή στα μπλόκα, τέλος οι παροχές

Πηγή Φωτογραφίας: ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΤΗΣ ΚΡΟΑΤΙΑΣ ΑΝΤΡΕΙ ΠΛΕΝΚΟΒΙΤΣ (ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)

Σκληραίνει τη στάση της η κυβέρνηση.

Στάση αναμονής για τις τελικές αποφάσεις των αγροτών τηρούν στο Μέγαρο Μαξίμου, μετά τη δίωρη συνάντηση του πρωθυπουργού με τους εκπροσώπους του αγροτικού κόσμου, αναφορικά με το μέλλον των κινητοποιήσεών τους.

Και αυτό γιατί λίγες ώρες μετά το τετ α τετ με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, σημειώθηκε το πρώτο μπλόκο στο τελωνείο των Ευζώνων, ενώ την ίδια ώρα αποκλείστηκε εκ νέου η νέα εθνική οδός από αγρότες του Αιγίου. Πάντως, πηγή προσκείμενη στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ξεκαθάρισε ότι τα μέτρα που παρουσίασε χθες αποτελούν το τελικό πακέτο κυβερνητικών παρεμβάσεων, τονίζοντας πως “δεν υπάρχει άλλο περιθώριο για παροχές”.

Υψηλόβαθμα στελέχη σημείωναν ότι η κυβέρνηση έκανε μία σημαντική προσπάθεια -το καλύτερο δυνατό για την ώρα όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά- προκειμένου να ανταποκριθεί στα εύλογα αιτήματα των αγροτών και πως, ως εκ τούτου, τα περιθώρια εξαντλήθηκαν.

Οι δίαυλοι επικοινωνίας είναι ανοιχτοί, όχι μόνο για θεσμικά θέματα όπως η διαπραγμάτευση της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ), αλλά και για τις πολιτικές κατά των παράνομων εισαγωγών αγροτικών προϊόντων, με την υποσημείωση πως η κυβέρνηση δεν θα σιωπήσει σε απόφαση για αποκλεισμό δρόμων και παρεμπόδιση της μετακίνησης άλλων πολιτών.

Προς το παρόν, δεν έχει προγραμματιστεί νέα συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τους αγρότες, αλλά σε δύο εβδομάδες πρόκειται να γίνει διεξοδική συζήτηση με τους φορείς και τις παραγωγικές οργανώσεις της Θεσσαλίας για τα προβλήματα της Θεσσαλίας και τις καταστροφές από τις θεομηνίες.

Η δέσμη μέτρων που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός αφορά όλους τους αγρότες. Περιλαμβάνουν τη δέσμευση για φθηνό αγροτικό ρεύμα για μια δεκαετία, με την τιμή της κιλοβατώρας να διαμορφώνεται κάτω από τα δέκα λεπτά, και ρύθμιση οφειλών σε βάθος δεκαετίας με μηδενικό επιτόκιο, με την εφαρμογή του μέτρου να ξεκινά την 1η Απριλίου, χωρίς να επιβαρυνθούν οι Έλληνες φορολογούμενοι.

Ακόμη, όσον αφορά το αγροτικό πετρέλαιο, ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε να προκαταβάλει το 50% της επιστροφής του ειδικού φόρου επί των πωλήσεων στους αγρότες μέχρι το τέλος Μαρτίου, ενώ παράλληλα ξεκίνησε διάλογο για έναν πιο δίκαιο τρόπο ώστε η επιστροφή του ΦΠΑ να γίνει πιο μόνιμη από το 2025. Όλα τα συνδεδεμένα μέρη με αγροτική ηλεκτρική ενέργεια μπορούν να συμμετάσχουν στο Πρόγραμμα Χαμηλών Τιμών Αγροτικής Ηλεκτρικής Ενέργειας με τη μορφή διμερών μακροχρόνιων συμβάσεων.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments