Πόσο πιθανό είναι το σενάριο εξόδου των ΗΠΑ από το ΝΑΤΟ;
Πηγή Φωτογραφίας: Thehill.com
Συνεχείς και έντονες είναι οι «σεισμικές» δονήσεις που προκαλούνται στις Βρυξέλλες και τις πρωτεύουσες των εταίρων των Ηνωμένων Πολιτειών στο ΝΑΤΟ από τις τελευταίες δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ, το περιεχόμενο των οποίων αρκετοί εξακολουθούν να δυσκολεύονται να πιστέψουν.
Τα κύρια ερωτήματα που προκύπτουν τώρα είναι αν ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ και σχεδόν βέβαιος υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών στις εκλογές του ερχόμενου Νοεμβρίου εννοεί πραγματικά αυτά που λέει, σε ποιο βαθμό είναι πρόθυμος να πραγματοποιήσει τις απειλές του αν επιστρέψει στον Λευκό Οίκο (κάτι που, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, είναι πολύ πιθανό) Το ερώτημα είναι αν είναι πρόθυμος να κάνει πράξη τις απειλές του και τι θα σήμαινε αυτό για τη Συμμαχία και, ειδικότερα, για την Ευρώπη.
‘Όταν λέει ότι πρόκειται να εγκαταλείψει το ΝΑΤΟ, νομίζω ότι αυτή είναι μια πολύ πραγματική απειλή και πιστεύω ότι θα έχει δραματικές αρνητικές επιπτώσεις στις ΗΠΑ, όχι μόνο στον Βόρειο Ατλαντικό, αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο’, σχολίασε ο Τζον Μπόλτον, ένα από τα πιο διάσημα γεράκια της Ουάσινγκτον και, το σημαντικότερο, σύμβουλος εθνικής ασφάλειας κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησής του Ν. Τραμπ, γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα τι πραγματικά σκέφτεται και τι επιδιώκει ο άνθρωπος του οποίου υπήρξε έμπιστος επί σειρά ετών.
Ο ναύαρχος εν αποστρατεία Τζέιμς Σταυρίδης, ο οποίος διετέλεσε αρχηγός των δυνάμεων του ΝΑΤΟ από το 2009 έως το 2013, δήλωσε στους New York Times ότι “κάτι τέτοιο θα ήταν μια στρατηγική και ιστορική αποτυχία για τη χώρα μας”.
Οι NYT αναφέρουν ότι “οι μικρές χώρες που είναι πιο ευάλωτες στη ρωσική επιθετικότητα αναμένεται να προσπαθήσουν να ανοίξουν το δρόμο για να κερδίσουν την εύνοια του Ντόναλντ Τραμπ, είτε παραγγέλνοντας περισσότερα αμερικανικής κατασκευής όπλα είτε συμμετέχοντας σε θεαματικές πράξεις επαίνου για τον πρόεδρο Τραμπ, όπως έκανε η Πολωνία κατά τη διάρκεια της θητείας του”. Η στρατιωτική βάση ονομάστηκε Fort Trump σε αντάλλαγμα για τη μόνιμη τοποθέτησή της εκεί.
«Ανεύθυνες» χαρακτήρισε τις δηλώσεις Τραμπ ο πρόεδρος της Γερμανίας Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ, προειδοποιώντας πως μπορούν να μετατραπούν «σε χαρτί στα χέρια του Πούτιν». «Ανεύθυνες και επικίνδυνες» τις χαρακτήρισε και ο καγκελάριος Ολαφ Σολτς, ο οποίος αργότερα και μαζί με τον πολωνό πρωθυπουργό Ντόναλντ Τουσκ τόνισαν πως «το ΝΑΤΟ θα παραμείνει η βάση της κοινής μας άμυνας».
«Η Ευρώπη ενδέχεται σύντομα να μην έχει άλλη επιλογή από το να προστατεύσει τον εαυτό της. Είμαστε αναγκασμένοι να το κάνουμε επειδή οτιδήποτε άλλο θα σήμαινε παράδοση και αυτοχειρία», ανέφερε μιλώντας στην εφημερίδα «Bild» το κορυφαίο στέλεχος των γερμανών Χριστιανοδημοκρατών Νόρμπερτ Ρότγκεν. Οσο για τον πρώην υπουργό Εξωτερικών και ηγέτη των Σοσιαλδημοκρατών την περίοδο της συγκυβέρνησης με την Ανγκελα Μέρκελ, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, εμφανίστηκε επίσης εξαιρετικά ανήσυχος: «Οσα είπε (ο Τραμπ) δεν είναι εντελώς καινούργια. Και το πρόβλημα είναι ότι σε αυτά υπάρχει και αλήθεια».
Επομένως, είναι σαφές ότι δεν είναι λίγοι οι παράγοντες και οι αξιωματούχοι που δεν παίρνουν ελαφρά τη καρδία τη νέα “βόμβα” που έριξε ο Τραμπ, αλλά είναι πρόθυμοι να την πάρουν στα σοβαρά. Και αυτό παρά το γεγονός ότι ορισμένοι ισχυρίζονται ότι ο Τραμπ “μπλοφάρει”, προβλέποντας ότι οι πιθανότητες αποχώρησης των ΗΠΑ από το ΝΑΤΟ είναι ίδιες ή μικρότερες από το Degit (έξοδος της Γερμανίας από την ΕΕ).
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας