Διεθνή

Διεθνής κατακραυγή εναντίων Ρωσίας για τον θάνατο του Αλεξέι Ναβάλνι

Διεθνής κατακραυγή εναντίων Ρωσίας για τον θάνατο του Αλεξέι Ναβάλνι

Πηγή Φωτογραφίας: TATYANA MAKEYEVA | Συντελεστές: REUTERS

Θλίψη και αποτροπιασμό έχει προκαλέσει διεθνώς η είδηση του ξαφνικού θανάτου του επικεφαλής της ρωσικής αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι, την Παρασκευή στη φυλακή στην οποία κρατείτο.

Θλίψη και αποτροπιασμό έχει προκαλέσει διεθνώς η είδηση του ξαφνικού θανάτου του επικεφαλής της ρωσικής αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι, την Παρασκευή στη φυλακή στην οποία κρατείτο.

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ εξέφρασε, μέσω ανάρτησής του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τα συλλυπητήριά του και τόνισε ότι ο Ναβάλνι «αγωνίστηκε για τις αξίες της ελευθερίας και της δημοκρατίας», εξαπολύοντας ταυτόχρονα δριμύτατη κριτική στη Ρωσία, αναφέροντας πως «η ΕΕ θεωρεί το ρωσικό καθεστώς ως αποκλειστικό υπεύθυνο για αυτόν τον τραγικό θάνατο».

«Ο Αλεξέι Ναβάλνι αγωνίστηκε για τις αξίες της ελευθερίας και της δημοκρατίας. Για τα ιδανικά του, έκανε την απόλυτη θυσία. Η ΕΕ θεωρεί το ρωσικό καθεστώς ως αποκλειστικό υπεύθυνο για αυτόν τον τραγικό θάνατο. Εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένειά του. Και σε αυτούς που αγωνίζονται για τη δημοκρατία σε όλο τον κόσμο στις πιο σκοτεινές συνθήκες. Οι μαχητές πεθαίνουν. Αλλά ο αγώνας για την ελευθερία δεν τελειώνει ποτέ».

Για μια «ζοφερή υπενθύμιση του τι είναι ο Πούτιν και το καθεστώς του» έκανε λόγο η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

«Βαθιά αναστατωμένη και λυπημένη από την είδηση του θανάτου του Αλεξέι Ναβάλνι. Ο Πούτιν δεν φοβάται τίποτα περισσότερο από τη διαφωνία από τους δικούς του ανθρώπους. Μια ζοφερή υπενθύμιση του τι είναι ο Πούτιν και το καθεστώς του. Ας ενωθούμε στον αγώνα μας για να προστατεύσουμε την ελευθερία και την ασφάλεια όσων τολμούν να αντισταθούν στην απολυταρχία», επισήμανε η Φον ντερ Λάιεν με ανάρτησή της στην πλατφόρμα Χ.

«Βαθιά θλιμμένος και ταραγμένος» δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ για την είδηση του θανάτου του Ναβάλνι.

«Πρέπει να διακριβώσουμε όλα τα γεγονότα και η Ρωσία πρέπει να απαντήσει σε όλα τα σοβαρά ερωτήματα σχετικά με τις συνθήκες θανάτου του», πρόσθεσε ο ίδιος.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες αναζητούν ενεργά επιβεβαίωση του θανάτου του Αλεξέι Ναβάλνι, δήλωσε στο NPR ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν. «Εάν επιβεβαιωθεί, πρόκειται για μια τρομερή τραγωδία», είπε ο Σάλιβαν.

Ο φυλακισμένος ηγέτης της ρωσικής αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι πλήρωσε με τη ζωή του την «αντίστασή του σε ένα σύστημα καταπίεσης», δήλωσε εξ άλλου ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Στεφάν Σεζουρνέ.

«Ο θάνατός του σε σωφρονιστική αποικία μας υπενθυμίζει την πραγματικότητα του καθεστώτος του Βλαντίμιρ Πούτιν», τόνισε ο Γάλλος ΥΠΕΞ, εκφράζοντας τα συλληπτήρια της χώρας του στην οικογένεια του Ναβάλνι και στον ρωσικό λαό.

Από την πλευρά του ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς, εκφράζοντας και εκείνος την «βαθιά θλίψη» του, δήλωσε ότι το γεγονός αποτελεί μια «φρικτή» ένδειξη του πώς η Ρωσία ως χώρα έχει αλλάξει τα τελευταία χρόνια.

«Η Ρωσία δεν είναι εδώ και καιρό δημοκρατία (…) Ο Ναβάλνι πιθανόν πλήρωσε το θάρρος του με την ζωή του», δήλωσε ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς.

Κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο Σολτς εξέφρασε τη θλίψη του για την είδηση και έκανε λόγο για τρομερό γεγονός. Υπενθύμισε ότι ο Αλεξέι Ναβάλνι είχε νοσηλευθεί στο Βερολίνο έπειτα από δηλητηρίαση και είχε το θάρρος να επιστρέψει κατόπιν στη Ρωσία. «Τώρα πλήρωσε πιθανότατα αυτό του το θάρρος με τη ζωή του», πρόσθεσε ο καγκελάριος και σημείωσε: «Τώρα γνωρίζουμε ακριβώς τι είδους καθεστώς βρίσκεται στην εξουσία στη Μόσχα. Η Ρωσία δεν είναι πλέον εδώ και καιρό δημοκρατία».

Ο Ζελένσκι υπέδειξε τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν ως υπεύθυνο για τον θάνατο του Ναβάλνι και ζήτησε να λογοδοτήσει.

«Προφανώς ο Ναβάλνι δολοφονήθηκε από τον Πούτιν, όπως τόσες χιλιάδες άλλοι. Ο Πούτιν δεν ενδιαφέρεται ποιος θα πεθάνει και προσπαθεί να διατηρήσει τη θέση του. Πρέπει να λογοδοτήσει για τα εγκλήματά του», δήλωσε ο Ζελένσκι στο πλαίσιο κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Όλαφ Σολτς, στο Βερολίνο.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών της Bundestag Μίχαελ Ροτ σχολίασε ότι «ο Πούτιν ενεργεί σαν νονός της μαφίας, σύμφωνα με την παράδοση του Στάλιν: κάθε τόσο μια δολοφονία επί πληρωμή προκειμένου να εκφοβίσει τα επικριτικά μυαλά που αμφισβητούν την παντοδυναμία του». Η Ρωσία είναι «μια τυπική δικτατορία», έγραψε ο Ροτ σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα «Χ».

«Πρόκειται για μια φρικτή είδηση. Ως ο πιο ένθερμος υποστηρικτής της ρωσικής δημοκρατίας, ο Αλεξέι Ναβάλνι επέδειξε απίστευτο κουράγιο σε όλη του τη ζωή. Οι σκέψεις μου είναι με τη σύζυγό του και τον λαό της Ρωσίας για τον οποίο αυτό είναι μια τεράστια τραγωδία», ήταν η δήλωση του Βρετανού πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments