Κόσμος

Χώρες της Βαλτικής: Οχυρώσεις και μπούνκερ για τον φόβο του Πούτιν

Χώρες της Βαλτικής: Οχυρώσεις και μπούνκερ για τον φόβο του Πούτιν

Πηγή Φωτογραφίας: In this handout photo released by Russian Presidential Press Service on Monday, June 26, 2023, Russian President Vladimir Putin Video address to the participants and guests of the 11th International Youth Industrial Forum "Engineers of the Future 2023" n Moscow, Russia, (Russian Presidential Press Service via AP)

Το 2025 τα κράτη της πρώτης γραμμής του ΝΑΤΟ, δίπλα στη Ρωσία, θα χτίσουν χιλιάδες υπόγειες οχυρώσεις και καταφύγια για να αποτρέψουν ρωσική εισβολή. Αν οι Ρώσοι επιτεθούν, θα πρέπει να διασχίσουν ναρκοθετημένα πεδία

Το 2016 οι προσομοιώσεις πολέμου που έκανε η αμερικανική δεξαμενή σκέψης Rand έδειξαν ότι τα ρωσικά τανκς θα φθάσουν στη Ρίγα της Λετονίας και στο Ταλίν της Εσθονίας σε 60 ώρες. Σήμερα, πάντως, η κατάσταση είναι εντελώς διαφορετική, αφού το ΝΑΤΟ υπόσχεται να υπερασπιστεί «κάθε ίντσα» εδάφους στα τρία κράτη της Βαλτικής. Και για αυτόν τον σκοπό η Ατλαντική Συμμαχία συγκεντρώνει τρία σώματα σε επίπεδο ταξιαρχίας, με πρόβλεψη ενισχύσεων από τη Γερμανία, την Πολωνία και τη Φινλανδία.

Η Εσθονία, η Λετονία και η Λιθουανία είναι το βορειοανατολικό τμήμα του ΝΑΤΟ και συνεπώς οι πιο εκτεθειμένες από στρατιωτικής πλευράς χώρες του, έγραψαν οι λονδρέζικοι Times, όμως τώρα ενισχύουν τις παραμεθορίους τους με νέες οχυρώσεις. Το βασικό στοιχείο τους θα είναι 1.000 τσιμεντένια καταφύγια τύπου μπούνκερ, ακριβώς πάνω στα σύνορά τους με τη Ρωσία, τη Λευκορωσία και τον ρωσικό θύλακα του Καλίνινγκραντ, ο οποίος βρίσκεται μεταξύ Πολωνίας και Λιθουανίας. Μόνο η Εσθονία σχεδιάζει να δαπανήσει περίπου 60 εκατ. ευρώ για την κατασκευή 600 μπούνκερ.

Κάθε τέτοιο καταφύγιο θα έχει μέγεθος γκαρσονιέρας (περίπου 37 τ.μ.) και θα φιλοξενεί 10 στρατιώτες, είπε η εσθονή υφυπουργός Αμυνας Σούζαν Λιλεβάλι. Οι κατασκευαστικές εργασίες θα ξεκινήσουν το επόμενο έτος. Σουηδία: Ουρές για κατάταξη στην Εθνοφρουρά λόγω… Ρωσίας Πατήστε εδώ Δίπλα στα μπούνκερ θα υπάρχουν αποθήκες πυρομαχικών και οχυρώσεις προς συγκράτηση των εισβολέων, όπως νάρκες, τάφροι, συρματοπλέγματα και τσιμεντένιες πυραμίδες («δόντια δράκου») που ακινητοποιούν τα τανκς. «Περιλαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέσα για την καταπολέμηση του εχθρού» δήλωσε και ο αντισυνταγματάρχης Κάιντι Τίιτους, σύμβουλος της Λιλεβάλι. Το έργο προχωρεί ταχέως λόγω των ανησυχιών ότι η Ρωσία μπορεί να επιτεθεί στις βαλτικές χώρες μετά την Ουκρανία.

Προ ημερών η πρωθυπουργός της Εσθονίας, Κάγια Κάλας, είπε στους Times ότι η Ρωσία θα επιτεθεί εντός της τριετίας, ενώ και η μυστική υπηρεσία της Εσθονίας προειδοποίησε ότι η Ρωσία θα διπλασιάσει τον στρατό της στα σύνορα και ότι θα δημιουργήσει νέο Σώμα Στρατού με φινλανδική στόχευση. Και τα τρία κράτη της Βαλτικής έχτισαν πρόσφατα φράχτες κατά μήκος των συνόρων τους με τη Ρωσία και τη Λευκορωσία, αν και αυτά έχουν σκοπό να αποτρέψουν μετανάστες και λαθρεμπόρους και όχι τανκς. Οι στρατιωτικές υποδομές τους βρίσκονται πιο μέσα. Η ιδέα, όπως λένε και αξιωματικοί του λιθουανικού στρατού, είναι να επιβραδυνθεί η δύναμη των εισβολέων και να διοχετευθεί σε περιοχές όπου το ΝΑΤΟ μπορεί να αντεπιτεθεί με ευνοϊκότερους όρους. Το σενάριο που προκαλεί τη μεγαλύτερη ανησυχία στους σχεδιαστές του ΝΑΤΟ είναι αυτό στο οποίο η Ρωσία εξαπολύει γρήγορη και εκτεταμένη επίθεση κατά των χωρών της Βαλτικής και αποκτά σημαντικά κέρδη που η Ατλαντική Συμμαχία θα δυσκολευτεί να ανατρέψει.

Αν η γραμμή άμυνας πέσει, το ζητούμενο θα είναι η οικονομία χρόνου και η ανασύνταξη δυνάμεων ώσπου έρθει η βοήθεια από άλλες ΝΑΤΟϊκές χώρες. Οι ΝΑΤΟϊκοί επιτελείς θεωρούν ότι τα κράτη της Βαλτικής δεν έχουν αμυντικό βάθος για να καθυστερήσουν τον εχθρό, άρα ο αγώνας θα διεξάγεται για κάθε εκατοστό εδάφους. «Μελετήσαμε τον πόλεμο στην Ουκρανία και τι κρύβεται πίσω από την αποτυχία της ουκρανικής αντεπίθεσης. Επίσης, τον λόγο για τον οποίο οι Ρώσοι δεν μπορούν να συνεχίσουν να προελαύνουν προς την καρδιά της Ουκρανίας» είπε ο Τίιτους.

«Το βασικό μάθημα που πήραμε είναι ότι πρέπει να βρούμε τρόπους να σταματήσουμε την προέλαση των ρωσικών τεθωρακισμένων, γιατί αν τα αφήσουμε να προχωρήσουν, θα είναι πολύ αργά για να προστατεύσουμε όλες τις χώρες. Ετσι πρέπει να ξεκινήσουμε από τα σύνορά μας». Πολλά λεφτά για τη ΝΑΤΟϊκή άμυνα Ο Γιένς Στόλτενμπεργκ, γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, ενόψει της Συνόδου Κορυφής στην Ουάσιγκτον τον προσεχή Ιούλιο, πανηγύρισε για τα στοιχεία που δείχνουν αύξηση ρεκόρ στις αμυντικές δαπάνες των χωρών της Ατλαντικής Συμμαχίας. Οι 18 από τις 31 χώρες του ΝΑΤΟ έχουν εκπληρώσει ή ξεπεράσει το όριο των δαπανών, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας. «Αυτός είναι ένας άλλος αριθμός ρεκόρ και εξαπλάσια αύξηση από το 2014, όταν μόνο τρεις σύμμαχοι (σσ: μεταξύ των οποίων η Ελλάδα) πέτυχαν τον στόχο» είπε, σημειώνοντας ότι εφέτος οι ευρωπαϊκές χώρες θα δαπανήσουν συνολικά 380 δισ. δολάρια για την άμυνα. «Κάνουμε πραγματική πρόοδο. Οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι ξοδεύουν περισσότερα».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments