Policy Briefs

Ρόμπερτ Χάμπεκ: Η γερμανική οικονομία πηγαίνει δραματικά άσχημα

Ρόμπερτ Χάμπεκ: Η γερμανική οικονομία πηγαίνει δραματικά άσχημα

Πηγή Φωτογραφίας: Euractiv.com

Πέρυσι, η Γερμανία είχε τη χειρότερη επίδοση από οποιαδήποτε άλλη μεγάλη παγκόσμια οικονομία, με το ΑΕΠ να συρρικνώνεται κατά 0,3%, ενισχύοντας τις ανησυχίες ότι η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης επιδεινώνεται.

Η γερμανική οικονομία τα πάει «δραματικά άσχημα» , δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας της χώρας Ρόμπερτ Χάμπεκ (Πράσινοι) σε εμπορική έκθεση στη Λειψία την Τετάρτη (14 Φεβρουαρίου). Η κυβέρνηση αναμένει τώρα μόνο ρυθμό ανάπτυξης 0,2% για το 2024.

Πέρυσι, η Γερμανία είχε τη χειρότερη επίδοση από οποιαδήποτε άλλη μεγάλη παγκόσμια οικονομία, με το ΑΕΠ να συρρικνώνεται κατά 0,3%, ενισχύοντας τις ανησυχίες ότι η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης επιδεινώνεται.

Ενώ οι πολιτικοί και οι ηγέτες των επιχειρήσεων ήλπιζαν ότι το 2024 θα πρόσφερε μια πιο ενθαρρυντική προοπτική – με τη γερμανική κυβέρνηση μέχρι πρόσφατα να προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης 1,3% για φέτος – οι παρατηρήσεις του κ. Habeck, που δημοσιεύθηκαν από την καθημερινή FAZ νωρίτερα την Τετάρτη, υποδηλώνουν πολύ πιο σκοτεινό σενάριο.

Η κυβέρνηση είναι τώρα έτοιμη να μειώσει την πρόβλεψή της στο 0,2%, είπε ο Χάμπεκ, δείχνοντας μια οικονομία που τα πάει «δραματικά άσχημα».

Αυτή η αναθεώρηση της εκτίμησης ανάπτυξης για τον βιομηχανικό και εξαγωγικό πυλώνα της Ευρώπης ρίχνει μια σκοτεινή σκιά στις οικονομικές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για ολόκληρη την Ένωση, που αναμένεται την Πέμπτη (15 Φεβρουαρίου), καθώς η συνολική οικονομία Η ΕΕ παραδοσιακά τείνει να ακολουθεί την τροχιά της Γερμανίας λόγω οι στενοί εμπορικοί δεσμοί που έχουν οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες με τη βιομηχανική ισχύ της Γερμανίας.

Η οικονομική επιβράδυνση της Γερμανίας αναλύθηκε πρόσφατα ως διαρθρωτική και όχι προσωρινή από αρκετούς ειδικούς, καθώς η χώρα αγωνίζεται με υψηλότερες τιμές ενέργειας και εταιρικούς φόρους από τους παγκόσμιους ανταγωνιστές της, ενώ οι επιχειρήσεις διαμαρτύρονται για ολοένα και πιο βαρύ ρυθμιστικό και γραφειοκρατικό βάρος.

Αν και το δημόσιο χρέος της χώρας είναι σημαντικά χαμηλότερο από αυτό των άλλων οικονομιών της G7, η κυβέρνηση διχάζεται ως προς το αν είναι απαραίτητο να αυξηθεί το δημόσιο χρέος για να βγει από την τρέχουσα ύφεση.

Ο κ. Habeck πρότεινε πρόσφατα την ιδέα ενός νέου ταμείου 30 δισεκατομμυρίων ευρώ ετησίως, που χρηματοδοτείται από χρέος, για βιομηχανικές επιδοτήσεις με τη μορφή φορολογικών εκπτώσεων, όπως ο νόμος των Ηνωμένων Πολιτειών για τη μείωση του πληθωρισμού ( Inflation Reduction Act , IRA). Ο υπουργός Οικονομικών Christian Lindner (Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα/FDP, Renew Europe), ωστόσο, εξέφρασε την προτίμησή του για μείωση του εταιρικού φόρου, που χρηματοδοτείται από μείωση των δαπανών.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments