Πολιτική

Κυβέρνηση: Απολογισμός στο τέλος μιας δύσκολης εβδομάδας

Κυβέρνηση: Απολογισμός στο τέλος μιας δύσκολης εβδομάδας

Πηγή Φωτογραφίας: ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ / 2η ΗΜΕΡΑ (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Ο πολιτικός γάμος των ομόφυλων ζευγαριών είναι πλέον νόμος του κράτους.

Στην αρχή της εβδομάδας, η κυβέρνηση γνώριζε πολύ καλά ότι τις ημέρες που θα ακολουθούσαν, οι κοινωνικές και πολιτικές αντιδράσεις για τα τρία βασικά θέματα – τα αγροτικά μπλόκα, την αντίδραση των φοιτητών και τον πολιτικό γάμο των ομόφυλων ζευγαριών – θα κορυφώνονταν.

Ο πολιτικός γάμος των ομόφυλων ζευγαριών είναι πλέον νόμος του κράτους, με ευρεία πλειοψηφία 176 βουλευτών. Συνολικά, 76 βουλευτές καταψήφισαν, δύο τοποθετήθηκαν με «παρών» και 46 απείχαν.

Μια μακρά περίοδος έντονων εσωκομματικών ζυμώσεων για τη Νέα Δημοκρατία, που συνεχίστηκαν μέχρι την έναρξη της ονομαστικής ψηφοφορίας στη Βουλή, ολοκληρώθηκε, περιορίζοντας στις μικρότερες δυνατές τις προαναγγελθείσες διαρροές για την κυβερνητική πλειοψηφία. 

Ωστόσο, το επίκεντρο της επόμενης ημέρας θα είναι το κατά πόσον ο Αντώνης Σαμαράς μπορεί να ακολουθήσει την αιχμηρή στάση που επέδειξε από το βήμα της Βουλής σε μια σειρά κυβερνητικών επιλογών, όχι μόνο για αμφιλεγόμενα νομοθετήματα, αλλά και για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και το μεταναστευτικό. Ο πρώην πρωθυπουργός κ. Σαμαράς χρησιμοποίησε σκληρή γλώσσα για τον γάμο των ομοφυλοφίλων, λέγοντας ότι δεν αποτελεί ανθρώπινο δικαίωμα, και επέκτεινε την κριτική του στην αντίδραση και την πολιτική στάση της κυβέρνησης στο θέμα.

«Στα φροντιστήρια της παράταξής μας έχουν μπερδευτεί οι ζυμώσεις με τις πιέσεις», υποστήριξε ο πρώην πρωθυπουργός, λέγοντας μάλιστα σκωπτικά «δεν είδα τα ίδια φροντιστήρια για το δημογραφικό, ούτε για την παιδεία, ούτε για την ασφάλεια, ούτε για το αγροτικό, ούτε για την εξωτερική πολιτική, ούτε για την ακρίβεια». Στο επίκεντρο της κριτικής του και ο πολιτικός προσανατολισμός της κυβέρνησης, με τον κ. Σαμαρά, σε μια ιδιαίτερα αιχμηρή αποστροφή του λόγου του να απευθύνεται στα υπουργικά έδρανα λέγοντας «Κύριοι της κυβέρνησης δεν κάνετε έτσι στροφή στο κέντρο. Δεν είναι κέντρο η ανατροπή της οικογένειας. Δεν είναι μεταρρύθμιση η προσχώρηση στην κουλτούρα της αποδόμησης των πάντων. Όλα αυτά δεν έχουν καμία σχέση με την παράταξή μας και τις ιδέες μας που είναι φιλελεύθερες, πατριωτικές, δυτικές, ευρωπαϊκές αλλά δεν μιμούνται την κάθε ακρότητα που μας έρχεται από έξω».

Όσο κυλούν οι μέρες, η κατάσταση στον πανεπιστημιακό τομέα βγαίνει εκτός πλαισίου. Η συζήτηση έχει ξεφύγει από τα εβδομαδιαία συλλαλητήρια που αναμένονται στο κέντρο της Αθήνας και τις καταλήψεις σχολών από όσους αντιδρούν στη λειτουργία των μη κρατικών και μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων, μέχρι την αναζήτηση των υπευθύνων για το σαμποτάζ που σημειώθηκε κατά τη διάρκεια των ψηφιακών εξετάσεων στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, το μεγαλύτερο πλέον της χώρας. Η κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο Παιδείας φαίνεται να τηρούν στάση επιφυλακής, ίσως λόγω της θέσης ότι η Πολιτεία έχει δώσει στους πρυτάνεις των αυτοδιοικούμενων πανεπιστημίων όλα τα νόμιμα μέσα για να ξεπεράσουν τα εμπόδια και να επαναλειτουργήσουν τα πανεπιστήμια.

Η Κυβέρνηση βρίσκεται μπροστά στην πιο δύσκολη περίοδό της, έχοντας να αντιμετωπίσει τόσο μια συγκεκριμένη κοινωνική ομάδα όσο και τη διαχείριση ανεπίλυτων ζητημάτων που θα αξιολογηθούν από την κοινή γνώμη. Το κυβερνητικό επιτελείο αναμένει το επόμενο κύμα δημοσκοπήσεων που θα αποτυπώσει τις τάσεις της κοινής γνώμης και προσπαθεί τώρα να εστιάσει τον σχεδιασμό του στην επόμενη περίοδο μέχρι τις ευρωεκλογές.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments