Νόμος του κράτους ο γάμος ομοφύλων
Πηγή Φωτογραφίας: [367279] ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ / 2η ΗΜΕΡΑ (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)
Νόμος του κράτους είναι πλέον η νομοθετική πρωτοβουλία της κυβερνητικής πλειοψηφίας αναφορικά με τον γάμο ανάμεσα σε πρόσωπα του ιδίου φύλου.
Το νομοσχέδιο της κυβέρνησης Μητσοτάκη συγκέντρωσε ευρεία και διακομματική συναίνεση.
Δεν έλειψαν, ωστόσο, και οι αντιθετικές προσεγγίσεις, όπως αυτές αποτυπώθηκαν στις ομιλίες ενώπιον της ολομέλειας της εθνικής αντιπροσωπείας.
Πρωθυπουργός: Κανένας πολίτης να μην αισθάνεται πολίτης δεύτερης κατηγορίας
«Στην Ελλάδα που οραματιζόμαστε δεν πρέπει κανείς να αισθάνεται πολίτης δεύτερης κατηγορίας», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την πρωτολογία του για το νομοσχέδιο που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών.
«Είμαστε εδώ να αντιμετωπίσουμε με ευθύνη μια κοινωνική ανισότητα», είπε ξεκινώντας την ομιλία του στη Βουλή ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και συνέχισε με την επιχειρηματολογία του για το νομοσχέδιο για τον γάμο και την υιοθεσία από ομόφυλα ζευγάρια.
«Είμαστε εδώ σήμερα για να προστατεύσουμε αυτονόητα δικαιώματα παιδιών με την ασπίδα των γονιών τους και με μια αναγκαία προσθήκη στο οικογενειακό δίκαιο να αποδώσουμε επιτέλους δικαιοσύνη στην καθημερινότητα των συμπολιτών μας. Γιατί η μεταρρύθμιση που νομοθετούμε σήμερα κάνει την ζωή αρκετών συμπολιτών μας πολύ καλύτερη χωρίς να στερεί τίποτα από την ζωή των πολλών. Είναι κάτι που προβλέπει το Σύνταγμα μας και απαιτεί το ίδιο το πολίτευμα μας ώστε να καταστούν ορατοί γύρω μας άνθρωποι έως τώρα αόρατοι και μαζί τους πολλά παιδιά να βρουν την θέση που τους ταιριάζει», ανέφερε συγκεκριμένα ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Φάμελλος: Χωρίς τον ΣΥΡΙΖΑ αυτό το νομοσχέδιο δεν θα ερχόταν ποτέ
«Ο ΣΥΡΙΖΑ θα «στηρίξει το νομοσχέδιο αν και είναι ατελές γιατί πάει την κοινωνία ένα βήμα μπροστά», ανέφερε ο πρόεδρος της Κ.Ο, Σωκράτης Φάμελλος, κατά την παρέμβασή στη Βουλή για το νομοσχέδιο για το γάμο και την τεκνοθεσία από ομόφυλα ζευγάρια, υπενθυμίζοντας ότι «χωρίς το σύμφωνο συμβίωσης και τους αγώνες του ΣΥΡΙΖΑ για ορατότητα, αυτό το νομοσχέδιο δεν θα ερχόταν».
«Η κοινοβουλευτική ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ είναι έτοιμη εδώ και πολύ καιρό να κάνει αυτό το βήμα», είπε, ζητώντας από την κυβέρνηση να απαντήσει αν θα στηρίξει τις δύο τροπολογίες που κατέθεσαν οι Έλενα Ακρίτα και Αθηνά Λινού και οι οποίες, όπως είπε δίνουν απαντήσεις σε δύο ζητήματα που δεν λύνονται από την κυβέρνηση ,«το τεκμήριο γονεϊκότητας για παιδιά που αποκτώνται εκτός γάμου και δεν έχουν δύο γονείς, και τα σοβαρά προβλήματα εμπορευματοποίησης της παρένθετης κύησης με τροποποιήσεις του θεσμικού πλαισίου που έγιναν από τη ΝΔ».
Ο Σωκράτης Φάμελλος στηλίτευσε την «ανεπάρκεια» της ΝΔ να περάσει το νομοσχέδιο για το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, ρωτώντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη πως αποδεικνύεται η κυβερνητική συνοχή όταν υπουργοί του δεν ψηφίζουν και πως ανέχεται σκοταδιστικές φωνές από βουλευτές, αλλά και από τον Αντώνη Σαμαρά.
ΚΚΕ: Εμπορευματοποίηση της γυναίκας
Παράλληλα, επισήμανε ότι το νομοσχέδιο δεν έρχεται για να ρυθμίσει νομικά τη συμβίωση δύο ενήλικων ανθρώπων που έχουν ομόφυλο σεξουαλικό προσανατολισμό, το οποίο είναι ατομικό τους δικαίωμα, αλλά «μιλάμε για τη σχέση των ενήλικων με τα παιδιά και αφού μιλάμε για παιδιά μιλάμε εξ ορισμού για ζήτημα, που αφορά την κοινωνία και υπερβαίνει την ατομική επιθυμία των ενηλίκων».
Ο κ. Κουτσούμπας αναρωτιέται «εάν είναι δυνατόν να είναι τόσο προοδευτικό και υπέρ των λαϊκών δικαιωμάτων το νομοσχέδιο της ΝΔ, που υποστηρίζουν και τα άλλα κόμματα, από μία κυβέρνηση που εξαπολύει μια μεγάλη επίθεση εναντίον των φοιτητών που αγωνίζονται για το δικαίωμά τους στη δημόσια και δωρεάν μόρφωση, στο δικαίωμα των αγροτών για επιβίωση και διατροφή με φθηνά προϊόντα, στο δικαίωμα στη δημόσια και δωρεάν Υγεία εγκαινιάζοντας απογευματινά ιατρεία, στο δικαίωμα στο 8ωρο που το έχει καταργήσει με τους νόμους Χατζηδάκη κ.ά.»,
Στη συνέχεια, μιλώντας επί του νομοσχεδίου, υπογράμμισε ότι «το ΚΚΕ τοποθετείται με κύριο κριτήριο το συμφέρον των παιδιών, το οποίο αποτελεί και την πεμπτουσία της θέσης του».
Επιπλέον, σημείωσε ότι «το νομοσχέδιο δεν είναι ούτε ουδέτερο, ούτε ασήμαντο. Δεν έρχεται να επιλύσει ζητήματα που αφορούν τη σχέση των παιδιών που ήδη υπάρχουν με τον σύντροφο ή την σύντροφο του βιολογικού ή θετού γονέα, προβλήματα που σε μεγάλο βαθμό μπορούν να λυθούν με το υπάρχον νομικό πλαίσιο.
Αντίθετα, φέρνει ουσιαστικές αλλαγές στην τεκνοποίηση, στην τεκνοθεσία, στην κατεύθυνση ακόμα πιο γενικευμένης εμπορευματοποίησης και στη νομική κατοχύρωση της γονικής μέριμνας».
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας