Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης: 4η η Ελλάδα στην Ευρώπη
Πηγή Φωτογραφίας: Reuters.com
Η Πολωνία είναι το κράτος μέλος με το μεγαλύτερο μερίδιο προγραμματισμένες επενδύσεις για αυτή την κατηγορία (1,2 δισ. ευρώ) ακολουθούμενες από την Ιταλία (763 εκατ. ευρώ), την Ουγγαρία (584 εκατ. ευρώ) και στην 4η θέση βρίσκεται η Ελλάδα (282 εκατ. ευρώ).
Η «Πράσινη Ευρώπη» είναι ο στόχος πολιτικής με το δεύτερο υψηλότερο μερίδιο από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, με πόρους 102,9 δισ. ευρώ. Πρώτη σε πόρους δράση είναι η «Εξυπνότερη Ευρώπη» με 112,95 δισ. ευρώ.
Μέσω αυτών των πόρων, σημαντικός αριθμός εθνικών προγραμμάτων έχει χρηματοδοτηθεί στα κράτη μέλη.
Ορισμένα από αυτά τα προγράμματα έχουν χρηματοδοτηθεί πλήρως με πόρους του ΕΤΠΑ, ενώ άλλα έχουν συνδυάσει το ΕΤΠΑ με άλλους δημόσιους πόρους.
Ο πυλώνας «Πράσινη Ευρώπη» δίνει ιδιαίτερη έμφαση στα έξυπνα ενεργειακά συστήματα, κατηγορία που περιλαμβάνει συστήματα αποθήκευσης ενέργειας.
Το ΕΤΠΑ δεν έχει συγκεκριμένη κατηγορία για τα έργα αποθήκευσης ενέργειας, καθώς μάλλον υιοθετεί μια ολιστική προσέγγιση και θέτει την αποθήκευση ενέργειας, έξυπνα δίκτυα και ψηφιοποίηση μαζί στην κατηγορία «έξυπνα ενεργειακά συστήματα».
Την προηγούμενη προγραμματική περίοδο, 2014-2020, το ΕΤΠΑ χρηματοδότησε έργα αποθήκευσης ενέργειας μέσω της κατηγορίας «Ηλεκτρική ενέργεια (αποθήκευση και μεταφορά)».
Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) στοχεύει στην ενίσχυση της οικονομικής, κοινωνικής, και την εδαφική συνοχή στην ΕΕ και να επιτρέψουν επενδύσεις σε πιο πράσινες και πιο έξυπνες πρακτικές.
Λειτουργεί μέσω προγραμμάτων χρηματοδότησης με κοινή ευθύνη μεταξύ των Ευρωπαίων Επιτροπή και εθνικές ή περιφερειακές αρχές των κρατών μελών. τα κράτη μέλη λαμβάνουν υποστήριξη για επενδύσεις που ευθυγραμμίζονται με έναν ή περισσότερους από τους πέντε στόχους πολιτικής του ΕΤΠΑ για τη δημιουργία της ΕΕ:
1. Πιο ανταγωνιστικό και πιο έξυπνο 2. Πιο πράσινο, χαμηλών εκπομπών άνθρακα και ελαστικό 3. Πιο συνδεδεμένοι 4. Πιο κοινωνικά
Ο συνολικός προϋπολογισμός του ΕΤΠΑ είναι περίπου 212 δισ. ευρώ, στα οποία προστίθενται 97 δισ. ευρώ από εθνική συγχρηματοδότηση από τα κράτη μέλη, και φτάνει στα 308,8 ευρώ δισεκατομμύρια ευρώ.
Το σχόλιο σας