Policy Briefs

Ζελένσκι: Σε Γαλλία και Γερμανία για συμφωνίες ασφαλείας

Ζελένσκι: Σε Γαλλία και Γερμανία για συμφωνίες ασφαλείας

Πηγή Φωτογραφίας: Cnn.com

Ταξίδι σε Παρίσι και Βερολίνο.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelensky ταξιδεύει στο Βερολίνο και το Παρίσι  για να υπογράψει δύο διμερείς συμφωνίες ασφαλείας, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις των αρχηγών κρατών της G7, καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία μπαίνει στον τρίτο χρόνο.

Ήδη από τον Ιούλιο του 2023, οι ηγέτες της G7 – που συγκεντρώνει τις επτά πλουσιότερες χώρες στον κόσμο – ανακοίνωσαν στο Βίλνιους την επικείμενη υπογραφή διμερών συμφωνιών ασφάλειας για την υποστήριξη της Ουκρανίας στρατιωτικά και οικονομικά μακροπρόθεσμα.

Έξι μήνες αργότερα, η Γαλλία και η Γερμανία είναι η δεύτερη και τρίτη χώρα που επιβεβαίωσε την υπογραφή τέτοιων συμφωνιών.

Ο κ. Ζελένσκι αναμένεται στις δύο πρωτεύουσες την Παρασκευή για να υπογράψει αυτές τις διμερείς συμφωνίες, πριν μεταβεί στην ετήσια διάσκεψη ασφαλείας του Μονάχου αυτό το Σαββατοκύριακο.

Στα μέσα Ιανουαρίου, ο Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε ότι μια διμερής συμφωνία για την ασφάλεια βρισκόταν σε καλό δρόμο. Διευκρίνισε περαιτέρω ότι ο ρωσικός επιθετικός πόλεμος στην Ουκρανία αντιπροσώπευε έναν από τους μεγαλύτερους κινδύνους για την παγκόσμια γεωπολιτική σταθερότητα.

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς επίσης τον Ιανουάριο ότι μια τέτοια συμφωνία βρισκόταν στο στάδιο της «οριστικοποίησης» .

Το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν η πρώτη χώρα που υπέγραψε συμφωνία ασφαλείας με το Κίεβο στις 12 Ιανουαρίου. Η συμφωνία θα είναι σε ισχύ για τα επόμενα δέκα χρόνια, μετά τα οποία η Ουκρανία ελπίζει να γίνει πλήρες μέλος της Ατλαντικής Συμμαχίας (ΝΑΤΟ).

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει επίσης δεσμευτεί να παράσχει στο Κίεβο μακροπρόθεσμη στήριξη, η οποία περιλαμβάνει ένα χρηματοδοτικό κονδύλιο 50 δισεκατομμυρίων ευρώ για τα επόμενα τέσσερα χρόνια, που εγκρίθηκε από τα 27 κράτη μέλη σε έκτακτη ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής την 1η Φεβρουαρίου.

Σε εξέλιξη βρίσκονται διαπραγματεύσεις μεταξύ του Κιέβου και άλλων ευρωπαϊκών πρωτευουσών, εκτός από το Παρίσι και το Βερολίνο, για να συμφωνηθούν νέες διμερείς συμφωνίες ασφαλείας.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments