Οι επιχειρηματικές προσδοκίες του ταξιδιού στην Ινδία
Πηγή Φωτογραφίας: ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΤΗΣ ΙΝΔΙΑΣ ΜΑΡΕΝΤΑ ΜΟΝΤΙ ΣΤΗ ΕΔΡΑ ΤΟΥ ΟΗΕ. (EUROKINISSI/ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ)
Η Ινδία επιχειρεί να «ανοίξει» την αγορά της Μεσογείου και της Ευρώπης και έχει αντιληφθεί πως η Ελλάδα είναι το πρώτο σκαλοπάτι στην προσπάθεια αυτή. Στο πλαίσιο αυτό, η επιχειρηματική αποστολή που θα ταξιδέψει στην Ινδία την περίοδο 20-24 Φεβρουαρίου με επικεφαλής τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την ανάπτυξη των οικονομικών σχέσεων των δύο χωρών.
Πρόκειται για μια πρωτοβουλία του Υφυπουργού Εξωτερικών (Οικονομική Διπλωματία) Κώστα Φραγκογιάννη και του Enterprise Greece. Ο Ινδός πρέσβης Ρουντρέντρα Νταντόν υπήρξε ιδιαίτερα ενεργός και αφοσιωμένος στην ανάπτυξη των διμερών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών και έπαιξε σημαντικό ρόλο στην οργάνωση του ταξιδιού αυτού, ιδιαίτερα στα προγράμματα και τις συναντήσεις που πραγματοποίησαν οι Έλληνες επιχειρηματίες με τους Ινδούς ομολόγους τους.
Σημειώνεται ότι ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι επισκέφθηκε την Ελλάδα τον περασμένο Αύγουστο. Η ελληνική επιχειρηματική αποστολή θα επισκεφθεί τρεις πόλεις: το Νέο Δελχί, τη Βομβάη και το Μπανγκαλόρ. Η πρώτη πόλη είναι οικονομικό κέντρο, η δεύτερη εμπορικό κέντρο και η τρίτη τεχνολογικό κέντρο.
Οι Έλληνες επιχειρηματίες προέρχονται κυρίως από τους τομείς της υψηλής τεχνολογίας, των logistics, των τροφίμων, των κατασκευών, της ενέργειας, του τουρισμού και του φαρμάκου, καθώς η Ινδία είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός γενόσημων φαρμάκων στον κόσμο.
Το διμερές εμπόριο Ελλάδος – Ινδίας το 2022 ανήλθε στα 1,32 δισ. ευρώ. Οι ελληνικές εξαγωγές ανήλθαν στα 240 εκατ. ευρώ και οι εισαγωγές από την Ινδία σε 1,08 δισ. ευρώ. Αυτό το έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο εις βάρος της χώρας μας θα προσπαθήσουν να αλλάξουν οι Ελληνες επιχειρηματίες που θα βρεθούν για να κλείσουν εμπορικές και όχι μόνο συμφωνίες με Ινδούς επιχειρηματίες αλλά και με την κυβέρνηση της Ινδίας. Σε διακρατικό επίπεδο θα επιδιωχθούν συμφωνίες για την προσέλκυση εργατών από την Ινδία στην Ελλάδα.
Η μόνη ελληνική επένδυση στην Ινδία ήταν στη μονάδα παραγωγής κρουασάν της Chipita, η οποία εξαιρέθηκε από τη συμφωνία πώλησης της ελληνικής εταιρείας στη Mondelez. Το 40% του εργοστασίου κρουασάν ανήκει στον Σπύρο Θεοδωρόπουλο μέσω της Bespoke, ενώ το 60% ανήκει στην τοπική εταιρεία τροφίμων Britannia.
Στην Ελλάδα οι επενδύσεις ινδικών κεφαλαίων είναι περισσότερες. Η αρχή έγινε με τον Ινδοκαναδό Πρεμ Γουάτσα τα χρόνια της κρίσης, ο οποίος σήμερα ελέγχει τη Eurobank, τη Εurolife, την Grivallia και την Praktiker Hellas ενώ διατηρεί συμμετοχή 5% και στη Mytilineos.
Στην επιχειρηματική αποστολή θα μετέχουν μεταξύ άλλων ο Φωκίων Καραβίας της Eurobank, o Aλέξανδρος Σαρρηγεωργίου της Eurolife, o Γιώργος Προκοπίου της Dynamoc Tankers, o Στέργιος Λογοθετίδης της Οrganic Electronic Technologies, o Παναγιώτης Καραμπίνης της Endeavor, o Γιώργος Πολέμης της ενεργειακής DP Pumps, o Καλλίνικος Καλλίνικος της Goldair Handling, η Δήμητρα Κολοτούρα της Zeus+Dione, ο Αθανάσιος Λιάγκος του ΟΛΘ, ο Κ. Κωνσταντόπουλος του Coffee Island, εκπρόσωποι των ομίλων ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Μυτιληναίος, του τουριστικού ομίλου Mitsis κ.α.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας