Ο γάμος ομοφύλων και οι νέες διαιρετικές τομές
Πηγή Φωτογραφίας: [367279] ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ / 2η ΗΜΕΡΑ (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)
Το νομοσχέδιο για την ισότητα στο γάμο αφορά προσωπικά, πράγματι, λίγους συμπολίτες μας. Θεσμικά όμως μας αφορά όλους, όπως προέκυψε άλλωστε και από τη σχετική συζήτηση στη Βουλή.
Και μπορεί η κυβέρνηση να δηλώνει «ψηφίστηκε, τελειώσαμε, πάμε παρακάτω», όμως η συζήτηση που έγινε στη Βουλή και η ψηφοφορία που ακολούθησε καθιστούν αυτό το νομοσχέδιο σταθμό για το πολιτικό ελληνικό πολιτικό σκηνικό. Γιατί είναι η πρώτη φορά που ένα νομοσχέδιο υπερβαίνει τις παραδοσιακές κομματικές γραμμές και δημιουργεί νέες, που πιθανότατα θα τις βρούμε μπροστά μας στο μέλλον.
Φωτογραφίες μετά την αρκετά επεισοδιακή ψήφιση του νομοσχεδίου δείχνουν τον υπουργό Επικρατείας Άκη Σκέρτσο, ο οποίος ανέλαβε και πάλεψε για το νομοσχέδιο, μαζί με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου και τον σύμβουλο του πρωθυπουργού Αλέξη Πατέλη, στο εστιατόριο By the Glass, ιδιοκτησίας της ακτιβίστριας της LGBTQ+ κοινότητας Φωτεινής Πατζιά.
Υπενθυμίζεται ότι την παραμονή των Χριστουγέννων η Πρόεδρος της Δημοκρατίας υποδέχθηκε τα παιδιά των ΛΟΑΤΚΙ+ οικογενειών στο Προεδρικό Μέγαρο και έψαλαν τα εορταστικά κάλαντα. Την ίδια στιγμή, λίγο πιο μακριά, στο κέντρο της Αθήνας, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης, μαζί με τον σύζυγό του Τάιλερ Μάκβεθ, γιόρτασαν την ψήφιση του νομοσχεδίου σε πάρτι της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας σε γνωστό μπαρ, δηλώνοντας πως η Ελλάδα είναι πλέον μια προοδευτική χώρα και καλώντας τους ανθρώπους αυτής της κοινότητας που ζουν στο εξωτερικό να επιστρέψουν στην πατρίδα τους.
Λίγο νωρίτερα, στην αίθουσα της Βουλής είχε γίνει μια σφοδρή πολιτική σύγκρουση. Δεν είχαν συγκρουστεί -ως συνήθως- αντίπαλα κόμματα, αλλά δυο κόσμοι.
Και μόνο αν άκουσε κανείς τις ομιλίες Μητσοτάκη-Σαμαρά θα αναρωτήθηκε εύλογα αν ανήκουν στο ίδιο κόμμα ή είναι δυο κόσμοι, χωριστοί. Το ποιες λέξεις θα χρησιμοποιήσει κανείς για να τους ορίσει είναι υποκειμενικό και εξαρτάται από την ιδεολογία του και την άποψή του για την ιστορική αλλαγή που συντελείται στο οικογενειακό μας δίκαιο. Άλλοι θα μιλήσουν για «συντηρητικούς» και «προοδευτικούς», άλλοι για «οπισθοδρομικούς» και «προοδευτικούς», άλλοι, πάλι, για «συντηρητικούς» από τη μια και «επικίνδυνους» από την άλλη. Οι δυο διαφορετικοί κόσμοι, πάντως, είναι εκεί, μπλεγμένοι μέσα στα ίδια κόμματα, συχνά με ιδεολογικούς αντιπάλους εντός και συμμάχους εκτός. Φάνηκε καθαρά χθες και το νιώθει κανείς στα συναισθήματα που άφησε το πέρασμα αυτού του νομοσχεδίου από τη Βουλή. Οι μεν βγήκαν από την αίθουσα φανερά περήφανοι και αισιόδοξοι, γιατί θεωρούν ότι έκαναν μια ιστορική τομή. Οι δε βγήκαν βαθιά ανήσυχοι ή και οργισμένοι, γιατί θεωρούν ότι συντελέστηκε ένα ιστορικό λάθος.
Οι παραδοσιακές διαχωριστικές γραμμές έχουν ούτως ή άλλως προ πολλού ξεπεραστεί. Αυτή τη φορά, ωστόσο, οι κομματικές ετικέτες και οι κλασικές ιδεολογικές ταυτίσεις φάνηκε να έχουν χάσει το νόημά τους. Δεν ήταν μόνο το πώς ψήφισαν τα μέλη κάθε κόμματος για το νομοσχέδιο για την ισότητα των γάμων. Πάνω απ’ όλα, όσα ειπώθηκαν και όσες άλλες σιωπηρές συνεννοήσεις παρέμειναν δείχνουν ότι η πολιτική αρένα και οι εκλογικές πλατφόρμες των κομμάτων βρίσκονται σε διαδικασία αναδιοργάνωσης. Αυτή η αναδιοργάνωση, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη από την εποχή της υπογραφής του Μνημονίου, παίρνει τώρα μια νέα τροπή σε κανονικούς καιρούς. Τι θα συμβεί λοιπόν τώρα; Θα υπάρξει ευρεία πολιτική αλλαγή μόλις περάσει ένα νομοθέτημα από το Κοινοβούλιο; Δεν είναι βέβαιο. Αλλά είναι βέβαιο ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μείνει στην ιστορία. Διότι τόλμησε να το πράξει παρά τις αντιδράσεις ενός πολύ μεγάλου τμήματος της ΝΔ.
Το νομοσχέδιο για την ισότητα των γάμων είναι πραγματικά ένα ιστορικό ορόσημο. Αργά ή γρήγορα θα οδηγήσει σε ανασυγκρότηση, όχι μόνο ως προς το τι θα αλλάξει στο οικογενειακό δίκαιο, αλλά και ως προς το τι θα σημαίνει σε σχέση με τις νέες διαχωριστικές γραμμές στο πολιτικό τοπίο.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας