ΝΑΤΟ: Εντείνεται η ανησυχία στην Ευρώπη για το ενδεχόμενο επανεκλογής Τραμπ στις ΗΠΑ
Πηγή Φωτογραφίας: freepik.com//Closeup shot of the waving flag of the north atlantic treaty organization with interesting textures
Στον ρυθμό του Ντόναλντ Τραμπ «χορεύουν» οι Ευρωπαίοι ηγέτες, καθώς οι απόψεις που διατυπώνει ο πρώην και πιθανώς μελλοντικός πρόεδρος των ΗΠΑ για την επόμενη ημέρα του ΝΑΤΟ προκαλούν αγωνία στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.
Στόλτενμπεργκ προς Ευρώπη: Μη δράσετε χωρίς τις ΗΠΑ σε ζητήματα άμυνας
Μάλιστα, όπως μεταδίδει το Reuters, το μέλλον του ΝΑΤΟ δεν είναι το μοναδικό ζήτημα που απασχολεί τους Ευρωπαίους ηγέτες σε περίπτωση που ο Τραμπ επανεκλεγεί πρόεδρος των ΗΠΑ. Η καθυστέρηση ενός πακέτου βοήθειας προς την Ουκρανία ύψους 60 δισεκατομμυρίων δολαρίων, καθώς οι Ρεπουμπλικανοί θέτουν εμπόδια απαιτώντας αυστηρότερα μέτρα ασφάλειας στα σύνορα, προκαλεί ήδη αναστάτωση στη γηραιά ήπειρο.
Καλοπιάνουν τον Τραμπ
Ουκρανοί και δυτικοί ηγέτες υποστηρίζουν ότι το πακέτο είναι ζωτικής σημασίας, δύο χρόνια μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής. Έτσι, Ευρωπαίοι ηγέτες προσεγγίζουν Αμερικανούς βουλευτές, επιχειρηματίες και δεξαμενές σκέψης στο πλαίσιο των προσπαθειών να επηρεάσουν το στρατόπεδο του Τραμπ.
Μεταξύ άλλων επιχειρημάτων, οι Ευρωπαίοι υποστηρίζουν ότι η βοήθεια προς την Ουκρανία προσφέρει δισεκατομμύρια στις αμερικανικές εταιρείες όπλων ενώ η προστασία της Ευρώπης προβάλλει τη δύναμη των ΗΠΑ στην Κίνα – ένα σημαντικό σημείο εστίασης της εξωτερικής πολιτικής του Τραμπ.
Σύμφωνα με το Reuters, ο Σολτς και άλλοι Ευρωπαίοι ηγέτες, όπως ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε -το φαβορί για να γίνει ο επόμενος γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ- επέμειναν ότι έχουν αρχίσει να δίνουν περισσότερη έμφαση στην άμυνα επειδή είναι προς το δικό τους συμφέρον, όχι εξαιτίας του Τραμπ.
Στόχος τους όμως είναι να πείσουν τον Τραμπ και τους οπαδούς του ότι το να επιμείνουν στο ΝΑΤΟ, όπως έκανε κατά τη διάρκεια της προεδρίας του παρά τις όποιες ταλαντεύσεις, θα ήταν καλό και για τους ίδιους.
«Είναι προς το συμφέρον των ΗΠΑ να έχουμε μια συμμαχία στο ΝΑΤΟ με ισχυρούς συμμάχους που μπορούν να ενισχύσουν την επιρροή των ΗΠΑ», δήλωσε ο Νορβηγός πρωθυπουργός Γιόνας Γκαρ Στόερ στο Reuters από το Μόναχο.
Η παρέμβαση Στόλτενμπεργκ
Στα τέλη του περασμένου μήνα, ο σημερινός Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ ταξίδεψε στις ΗΠΑ για μια επίσκεψη που είχε εν μέρει σχεδιαστεί για να προωθήσει τη Συμμαχία και την υποστήριξη προς την Ουκρανία στο στρατόπεδο Τραμπ.
Μίλησε στο Heritage Foundation, ένα φιλικό προς τον Τραμπ think tank στην Ουάσινγκτον, και επισκέφθηκε ένα εργοστάσιο της Lockheed Martin στην Αλαμπάμα που κατασκευάζει αντιαρματικούς πυραύλους Javelin.
«Ένα πολύ μεγάλο μέρος των χρημάτων που διατίθενται στην Ουκρανία καταλήγει στις Ηνωμένες Πολιτείες. Επειδή αγοράζουν όπλα -για παράδειγμα, τα Javelins- από αμυντικούς παραγωγούς στις Ηνωμένες Πολιτείες», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ στο Μόναχο.
Επικαλούμενος τις ανησυχίες των ΗΠΑ για την Κίνα, είπε: «Οι Ηνωμένες Πολιτείες αντιπροσωπεύουν το 25% του παγκόσμιου ΑΕΠ. Μαζί με τους συμμάχους στο ΝΑΤΟ, αντιπροσωπεύουμε το 50% του παγκόσμιου ΑΕΠ και το 50% της παγκόσμιας στρατιωτικής ισχύος. Επομένως, όσο είμαστε ενωμένοι, είμαστε ασφαλείς.»
Αύξηση δαπανών
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες λένε ότι οι υψηλότερες αμυντικές τους δαπάνες αντανακλούν την άποψη ότι η Ρωσία αποτελεί πλέον πολύ μεγαλύτερη απειλή για την ασφάλεια.
Αντανακλούν επίσης μια ενισχυόμενη αντίληψη μεταξύ των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, ότι θα πρέπει να αναλάβουν μεγαλύτερη ευθύνη για την ασφάλειά τους τα επόμενα χρόνια, ανεξάρτητα από το ποιος θα κερδίσει τις επόμενες αμερικανικές προεδρικές εκλογές.
«Οι ΗΠΑ με την πάροδο του χρόνου, νομίζω, θα είναι λιγότερο διατεθειμένες να αισθάνονται ότι πρέπει να αναλάβουν πλήρως την ευρωπαϊκή ασφάλεια», δήλωσε στο Reuters ο Λετονός υπουργός Εξωτερικών Krisjanis Karins.
Δεκαοκτώ από τα 31 μέλη του ΝΑΤΟ αναμένεται να εκπληρώσουν τον στόχο για αμυντικές δαπάνες τουλάχιστον στο 2% του ΑΕΠ φέτος, από 11 το 2023. Η Γερμανία και η Γαλλία, οι μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι μεταξύ εκείνων που αναμένεται να επιτύχουν τον στόχο.
Οι ΗΠΑ δαπανούν περίπου το 3,5% του ΑΕΠ τους για την άμυνα το 2023, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΝΑΤΟ.
Ψυχρολουσία
Ωστόσο, όπως υπογραμμίζει το Reuters, η άμυνα αφορά πολύ περισσότερα από τα στοιχεία των δαπανών. Οι ΗΠΑ φέρνουν επίσης στο ΝΑΤΟ την ισχύ μιας υπερδύναμης, το πυρηνικό τους οπλοστάσιο και μια δομή διοίκησης υπό την ηγεσία τους στην υπεράσπιση της Ευρώπης.
Το πόσο αντίκτυπο θα έχουν τα επιχειρήματα των Ευρωπαίων στον Τραμπ και τους Ρεπουμπλικάνους νομοθέτες είναι ένα ανοιχτό ερώτημα.
Είναι ενδεικτικό ότι ο Αμερικανός Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Τζ. Ντ. Βανς από το Οχάιο – εξέχων υποστηρικτής του Τραμπ – προχώρησε σε μια δήλωση που αποτέλεσε ψυχρολουσία για τους Ευρωπαίους, στη διάσκεψη ασφάλειας του Μονάχου.
Είπε ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δεν αποτελεί υπαρξιακή απειλή για την Ευρώπη και ότι οι Αμερικανοί και οι Ευρωπαίοι δεν μπορούν να παράσχουν αρκετά πυρομαχικά για να νικήσουν τη Ρωσία στην Ουκρανία.
«Υπάρχουν πολλοί κακοί τύποι σε όλο τον κόσμο. Και με ενδιαφέρουν πολύ περισσότερο κάποια από τα προβλήματα στην Ανατολική Ασία αυτή τη στιγμή παρά στην Ευρώπη», δήλωσε ο Βανς.
Χαιρέτισε την αύξηση των ευρωπαϊκών αμυντικών δαπανών και δήλωσε ότι δεν αναμένει ότι ο Τραμπ θα αποχωρήσει από το ΝΑΤΟ αν επιστρέψει στον Λευκό Οίκο. Είπε όμως ότι η Ουάσινγκτον θα στρέψει περαιτέρω την προσοχή της στην Ασία, οπότε η Ευρώπη θα πρέπει να είναι πολύ πιο ικανή στρατιωτικά.
«Δεν πρόκειται μόνο για τα χρήματα που δαπανώνται – πόσες μηχανοκίνητες ταξιαρχίες θα μπορούσε να διαθέσει η Γερμανία αύριο; Ίσως μία;» ρώτησε. «Το αμερικανικό πέπλο ασφαλείας έχει επιτρέψει στην ευρωπαϊκή ασφάλεια να ατροφήσει», κατέληξε.
Πηγή: ot.gr
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας