Η υπηρεσία IRIS είναι το πιο ωφέλιμο εργαλείο, που υπάρχει αυτή την ώρα και για πολίτες, αλλά και για επαγγελματίες, ανέφερε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, απαντώντας στη Βουλή, σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Παύλου Γερουλάνου.
Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών είπε ότι όλο και περισσότεροι πολίτες, ιδίως νέοι άνθρωποι, αξιοποιούν την υπηρεσία IRIS, η οποία δίνει τη δυνατότητα να διακινηθούν ποσά, έως 500 ευρώ, από το κινητό τηλέφωνο, χωρίς καμία τραπεζική προμήθεια, ανάμεσα σε πολίτες.
«Εμείς λέμε ότι κάθε ελεύθερος επαγγελματίας πρέπει να έχει έναν επαγγελματικό λογαριασμό που να είναι συνδεδεμένος με αυτό το σύστημα ώστε, όποιος θέλει, να μπορεί να συναλλάσσεται μαζί του, χωρίς προμήθεια», είπε ο κ. Χατζηδάκης και υπογράμμισε ότι από την αρχή είχε καταστεί σαφές ότι λήπτης της υπηρεσίας είναι το ευρύ κοινό που θα μπορεί να επιλέγει πληρωμή, μέσω τράπεζας, με το IRIS, και να κάνει πληρωμή χωρίς προμήθεια.
«Όταν συναλλάσσονται δύο πολίτες μεταξύ τους με το σύστημα IRIS, για 500 ευρώ και κάτω, δεν πληρώνει, ούτε ο ένας ούτε ο άλλος, προμήθεια. Όταν υπάρχει συναλλαγή με κάποιον έμπορο, με κάποιον ελεύθερο επαγγελματία, που τους υποχρεώσαμε όλοι να έχουν και το σύστημα IRIS, ως μέθοδο συναλλαγής, ο πολίτης δεν πληρώνει προμήθειες και ο ελεύθερος επαγγελματίας πληρώνει στην τράπεζα, ανάλογα με την πολιτική της τράπεζας, μια κάποια μικρή ή μικρότερη προμήθεια, και αυτό είναι όλο», είπε ο Κωστής Χατζηδάκης. «Σήμερα που μιλάμε, τα υπόλοιπα συστήματα συναλλαγών, ήταν και για τους ελεύθερους επαγγελματίες, ακριβότερα από το IRIS», είπε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και επέμεινε ότι σήμερα το IRIS είναι μια φθηνότερη υπηρεσία.
Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ είπε ότι η κυβέρνηση, ενώ είχε διαφημίσει το σύστημα IRIS, ως μέθοδο συναλλαγών, χωρίς καμία χρέωση και τραπεζική προμήθεια, οι τράπεζες ανακοινώνουν ότι θα βάλουν προμήθειες στους ελεύθερους επαγγελματίες και τους εμπόρους. Ο κ. Γερουλάνος επικαλέστηκε μάλιστα και δημοσίευμα, σύμφωνα με το οποίο οι χρεώσεις θα είναι 0,5% και 1%, επί του τζίρου της συναλλαγής.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε στη Βουλή ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, όσοι αξιοποιούν το IRIS, από τον περασμένο Δεκέμβριο, ανέρχονται σε 2,2 εκατομμύρια πολίτες και οι συναλλαγές τους παρουσίασαν αύξηση 300%, σε σχέση με το προηγούμενο έτος.