Πολιτική

Κυβέρνηση: Το σχέδιο για κλείσιμο των μετώπων

Με το βλέμμα στραμμένο στις αμέσως επόμενες εβδομάδες.

Δεδομένο θεωρεί, μέχρι τις αρχές Μαρτίου, το σταδιακό κλείσιμο των «μετώπων» που δοκίμασαν την κυβέρνηση τον τελευταίο μήνα το Μέγαρο Μαξίμου: Ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών  μετά την ψηφοφορία της περασμένης εβδομάδας βγαίνει εκτός πολιτικής ατζέντας. Σχετικά με τις αγροτικές κινητοποιήσεις, αναμένεται επίσης σταδιακή αποκλιμάκωση. Tις πρώτες ημέρες του επόμενου μήνα θα έχει ψηφιστεί και η ρύθμιση για τα μη κρατικά και μη κερδοσκοπικά ΑΕΙ.

Μάλιστα, ο νόμος για τα ομόφυλα ζευγάρια ψηφίστηκε με απώλειες και για τα άλλα κόμματα, τα μέτρα για τους αγρότες δεν επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό και η επιλογή των εξ αποστάσεως εξετάσεων για τα δημόσια πανεπιστήμια λειτουργεί αρκετά ικανοποιητικά: το ποσοστό των κατειλημμένων σχολών είναι 38%, αλλά στο 80% αυτών οι εξετάσεις διεξάγονται κανονικά.

Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση πιστεύει ότι από τα μέσα Μαρτίου θα μπει σε μια πορεία θετικότερων ειδήσεων και στοχευμένης στήριξης των πολιτών, δημιουργώντας δυναμική για τη μάχη των ευρωεκλογών. Συγκεκριμένα, το Μέγαρο Μαξίμου επενδύει: Πρώτον, στην αύξηση του κατώτατου μισθού που έχει προγραμματιστεί για τον Απρίλιο, ο οποίος αναμένεται να φτάσει τα 820-830 ευρώ. Δεύτερον, στη διανομή κοινωνικού μερίσματος με τη μορφή δώρων Πάσχα στους πιο ευάλωτους πολίτες της χώρας. Τρίτον, στη δημοσίευση του Εθνικού Σχεδίου για το Δημογραφικό. Το σχέδιο αυτό θα περιλαμβάνει φορολογικά κίνητρα και μέτρα στήριξης για τις νέες οικογένειες με παιδιά, καθώς και παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση των σοβαρών στεγαστικών δυσκολιών.

Ο πρωθυπουργικός κύκλος ευελπιστεί πως η παραπάνω “τριπλή” προσέγγιση θα βελτιώσει την εικόνα της κυβέρνησης και ότι μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα θα αρχίσει να απορροφάται το πολιτικό -και δημοσκοπικό (κυρίως ποιοτικά στοιχεία)- κόστος του μετώπου του Φεβρουαρίου. Και αυτό διότι, πέραν των αντιδράσεων που προκάλεσε σε κοινοβουλευτικό επίπεδο το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια, αναγνωρίζεται ότι οδήγησε σε αποστασιοποίηση μέρους των ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας (κυρίως των μεγαλύτερων ηλικιακά ψηφοφόρων).

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμάται ότι η πτώση της Νέας Δημοκρατίας είναι προϊόν συγκυριών και δεν οφείλεται στη λεγόμενη κόπωση της δεύτερης θητείας, η οποία έχει σημαδέψει άλλες κυβερνήσεις. 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο