Μπαρόζο για Ουκρανία: Η Ε.Ε. δεν μπορεί να δεχθεί μια εμπόλεμη χώρα
Πηγή Φωτογραφίας: Euractiv.com
Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι έτοιμη να δεχτεί τη συμπερίληψη μιας χώρας σε πόλεμο, προειδοποίησε την Τρίτη (20 Φεβρουαρίου) ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και πρώην πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Ζοζέ Μανουέλ Ντουράο Μπαρόζο, καλώντας αντ’ αυτού για μια πιθανή συμφωνία που θα αποτρέψει τη σύγκρουση στην Ουκρανία από την εξάπλωση.
«Το πιο δύσκολο ερώτημα είναι: η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι έτοιμη να συμπεριλάβει μια χώρα σε πόλεμο, όπως η Ουκρανία, γιατί αυτό θα σήμαινε να φέρει πόλεμο στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αργά ή γρήγορα πρέπει να προετοιμαστούμε για μια πιθανή συμφωνία κατανόησης », είπε ο κ. Barroso.
«Υπάρχει ένας επιτιθέμενος [Ρωσία] και μια χώρα που δέχεται επίθεση [Ουκρανία] — δεν είναι μια συμμετρική κατάσταση και, υπό αυτές τις συνθήκες, αυτό που χρειαζόμαστε είναι η ειρήνη. Δεν είμαστε ακόμα εκεί, αλλά είναι πολύ σημαντικό. Διαφορετικά, δίνουμε στον [Βλαντιμίρ] Πούτιν λόγους να παρατείνει τον πόλεμο για χρόνια και χρόνια », πρόσθεσε.
Ο κ. Barroso άνοιξε τη διάσκεψη για τη διαδικασία ένταξης της Ουκρανίας στην ΕΕ: «Η ένταξη της Ουκρανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση – τι χρειαζόμαστε για την επιτυχή διεύρυνση» .
Κατά τη διάρκεια της διάσκεψης, ο κ. Barroso τόνισε τη σημασία των νέων πολιτικών και διπλωματικών προσεγγίσεων.
«Το πρόβλημα είναι ευρωπαϊκό, γιατί εάν ο Πούτιν κερδίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία, δεν είναι μόνο μια ήττα για τους Ουκρανούς. Είναι επίσης μια ήττα για εμάς [τους Ευρωπαίους] », είπε.
«Όταν οι άνθρωποι με ρωτούν πού είναι ο «ευρωπαϊκός στρατός», τους λέω ότι είναι ο ουκρανικός στρατός. Ο ουκρανικός στρατός είναι ο ευρωπαϊκός στρατός », δήλωσε, τονίζοντας ότι μιλούσε «προσωπικά» .
Πέρυσι, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποφάσισε να δεχθεί τις αιτήσεις της Ουκρανίας και της Μολδαβίας και να ξεκινήσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις μαζί τους.
Ο κ. Barroso υπενθύμισε ότι η Ουκρανία ήθελε να ενταχθεί στην ΕΕ μετά την «Πορτοκαλί Επανάσταση» (2004/2005), αλλά ότι δεν υπήρχε συναίνεση μεταξύ των κρατών μελών και ότι, ως εκ τούτου, είχε προταθεί συμφωνία σύνδεσης.
«Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, είχα επαφή με τον Πρόεδρο Πούτιν. Ποτέ δεν αντιτάχθηκε στη σύναψη συμφωνίας σύνδεσης ή ακόμη και στην ένταξη της Ουκρανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό που κατέστησε σαφές ήταν ότι δεν αποδέχτηκε την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, όπως τόνισε στο Βουκουρέστι το 2008 », είπε.
Ωστόσο, το 2014, κατά την υπογραφή συμφωνίας σύνδεσης, ο φιλορώσος πρόεδρος της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς δήλωσε ότι δεν μπορούσε να υπογράψει επειδή η Ρωσία δεν θα το επέτρεπε.
«Ο Βλαντιμίρ Πούτιν πρόσθεσε ότι, αν ήταν τακτικές ρωσικές δυνάμεις, το Κίεβο «θα καταληφθεί σε λιγότερο από δύο εβδομάδες» , είπε ο κ. Μπαρόζο.
«Επτά ημέρες αργότερα, ανέφερα τη συνομιλία στην Επιτροπή και στη συνέχεια διέρρευσε. Το Κρεμλίνο δεν το εκτίμησε αυτό. Δεν το αρνήθηκε, αλλά ισχυρίστηκε ότι είχα αναφέρει τα λόγια του κ. Πούτιν εκτός πλαισίου », πρόσθεσε.
Η απειλή κατά του Κιέβου «ήταν η εκδήλωση της κρυφής επιθυμίας του να θέλει όχι μόνο την Κριμαία, αλλά ολόκληρη την Ουκρανία », είπε.
«Ήταν σαφές για μένα ότι ο Πούτιν, συναισθηματικά και πολιτικά, δεν αποδέχτηκε την ουκρανική πραγματικότητα όσο η Λευκορωσία, μια χώρα που ελέγχεται από τη Μόσχα », είπε.
«Ο Πούτιν δεν είναι τρελός, είναι επικίνδυνος και αυταρχικός, αλλά δεν είναι παράλογος. Έκανε ένα σοβαρό λάθος. Δεν υπολόγιζε στην αποφασιστικότητα του ουκρανικού λαού και στην υποστήριξη του ευρωπαϊκού μπλοκ και των Ηνωμένων Πολιτειών. Εδώ είμαστε. Ένας πραγματικός πόλεμος στη μέση της Ευρώπης », κατέληξε.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας