Αγώνας για τους αγρότες στις Βρυξέλλες στον απόηχο του συλλαλητηρίου
Πηγή Φωτογραφίας: [364665] ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)
Με βασικό αίτημα για λύση εδώ και τώρα στο αυξημένο κόστος παραγωγής, οι αγρότες κατέκλυσαν το κέντρο της Αθήνας, στέλνοντας μήνυμα στην κυβέρνηση ότι δεν θα υποστείλουν τη σημαία των κινητοποιήσεων, μέχρι να ικανοποιηθούν όσα διεκδικούν.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις, πάνω από έξι χιλιάδες αγρότες από όλη την χώρα έδωσαν το παρών στο μεγάλο συλλαλητήριο, φθάνοντας στην πλατεία Συντάγματος με περισσότερα από 200 τρακτέρ, αγροτικά οχήματα και πούλμαν.
Την ίδια στιγμή, τα κυβερνητικά στελέχη παρακολουθούσαν το ογκώδες συλλαλητήριο υπό το σύνθημα «χωρίς εμάς, τι θα φας;», με τους περισσότερους να εκφράζουν από τη μια την ικανοποίησή τους για το γεγονός ότι δεν επιβεβαιώθηκαν κάποιες δυσοίωνες προβλέψεις για μετωπική σύγκρουση του αγροτικού κόσμου με τις αστυνομικές δυνάμεις και, από την άλλη, την εκτίμησή τους ότι τα πρόσφατα επιπλέον μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση και το ξεκάθαρο μήνυμα ότι δεν θα υπάρξουν περαιτέρω παρεμβάσεις, θα οδηγήσουν σε αποκλιμάκωση των κινητοποιήσεων.
Μητσοτάκης: «Έπρεπε να κάνουμε κάτι για το ρεύμα»
Μέσα σε αυτό το κλίμα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στο podcast “The Globalist” του περιοδικού “Monocle”, αναφερόμενος στις κινητοποιήσεις των αγροτών ανέφερε πως «όταν εξετάσαμε το πρόβλημα λεπτομερώς, συνειδητοποιήσαμε ότι έπρεπε να κάνουμε κάτι», αναφερόμενος στην κυβερνητική παρέμβαση για καλύτερη τιμή στο ηλεκτρικό ρεύμα που πληρώνουν οι αγρότες, παραδεχόμενος ότι πολλές από τις αιτιάσεις τους είναι δικαιολογημένες.
Στο ίδιο μήκος κύματος, σειρά υπουργών και στελεχών του Μεγάρου Μαξίμου υπενθύμιζαν ότι ήδη γίνονται προσπάθειες για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των παράνομων ελληνοποιήσεων, που επίσης αποτελεί ένα από τα βασικά αιτήματα των αγροτών, με την εντατικοποίηση των ελέγχων από μεικτά κλιμάκια, προκειμένου να περιοριστεί η έκταση του προβλήματος, ειδικά στα γαλακτοκομικά προϊόντα.
Επιπλέον, στόχος της κυβέρνησης είναι από το 2025 να υπάρξει μόνιμη λύση, σε συνεννόηση με τους αγρότες και για το ζήτημα της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο.
Ωστόσο, επί του παρόντος, συνεργάτες του πρωθυπουργού είναι ξεκάθαροι ότι δεν μπορούν να ικανοποιηθούν περισσότερα αιτήματα των αγροτών, αφού, όπως λένε χαρακτηριστικά, «πήγαμε μέχρι εκεί που μπορούσαμε να πάμε».
Αλλαγές στην ΚΑΠ διεκδικεί η Ελλάδα στις 26 Φεβρουαρίου
Τα βλέμματα στρέφονται στις Βρυξέλλες, όπου στις 26 Φεβρουαρίου θα πραγματοποιηθεί το Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ, στο οποίο με πρωτοβουλία της βελγικής προεδρίας και θα συζητηθούν οι προτάσεις για αναθεώρηση της ΚΑΠ, παρουσία του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρη Αυγενάκη.
Τις προτάσεις για αναθεώρηση στηρίζει η συμμαχία από τις χώρες του Νότου που μετέχουν στην EUMED-9, μια κοινή προσπάθεια εννέα χωρών της Μεσογείου για τις τεράστιες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι αγρότες, οι αλιείς και ολόκληρος ο τομέας τροφίμων, εν μέσω της υφιστάμενης κλιματικής κρίσης, η οποία επηρεάζει ιδιαίτερα την περιοχή της Μεσογείου.
Με τον κοινό τους βηματισμό, οι χώρες της Μεσογείου έχουν ως στόχο τον συντονισμό των δράσεων, μέσα στην Ε.Ε., που στοχεύουν στη στήριξη των αγροτών και την ενίσχυση της ανθεκτικότητας ολόκληρης της αγροδιατροφικής αλυσίδας.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας