Ευρωεκλογές: Το μέτρο σύγκρισης για την κυβέρνηση
Πηγή Φωτογραφίας: [367404] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ROBERTA METSOLA (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)
Η Ρομπέρτα Μέτσολα βρέθηκε στην Αθήνα, στα πλαίσια των επισκέψεων, που πραγματοποιεί στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, με στόχο την κινητοποίηση των 400 εκατομμυρίων Ευρωπαίων ψηφοφόρων, που τον Ιούνιο καλούνται να εκλέξουν τους 720 νέους ευρωβουλευτές.
«Το ποιοι θα είναι αυτοί οι άνθρωποι και τι θα εκπροσωπούν εξαρτάται από εσάς. Θα διαμορφώσουν πολιτικές και θα υιοθετήσουν νομοθεσίες που επηρεάζουν όλη την Ελλάδα και την Ευρώπη. Και εναπόκειται σε εσάς τους Έλληνες πολίτες και την ψήφο σας».
Αυτά τα λόγια της Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα αποτελέσουν έναν από τους κύριους άξονες της στρατηγικής του Μεγάρου Μαξίμου ενόψει των εκλογών της 9ης Ιουνίου. Ήδη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έφερε το παράδειγμα των αγροτών και των επικείμενων νέων διαπραγματεύσεων για την Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ), θέτοντας το ερώτημα «ποια παράταξη θέλετε να είναι δυνατή με δυνατή εκπροσώπηση στο Ευρωκοινοβούλιο; Η Νέα Δημοκρατία, η δοκιμασμένη παράταξη της Ευρώπης, που ξέρει να διαπραγματεύεται και να κερδίζει προς όφελος των Ελλήνων, ή κάποιοι άλλοι, των οποίων τα ευρωπαϊκά διαπιστευτήρια στην καλύτερη περίπτωση επιεικώς αμφισβητούνται;».
Όπως λέει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, το διαχρονικό ευρωπαϊκό προφίλ της Νέας Δημοκρατίας, η θέση της στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, ως η ισχυρότερη κοινοβουλευτική δύναμη στο ΕΛΚ μετά τις τελευταίες εθνικές εκλογές, και η συμμετοχή της στις ευρωπαϊκές αποφάσεις στις οποίες η Ελλάδα παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο, αναμένεται να έχει κεντρική θέση στην εκλογική αναμέτρηση.
Αντίστοιχα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μαζί με τον πρωθυπουργό της Πολωνίας Ντόναλντ Τουσκ, προέβησαν σε επιστολή στήριξης της επαναδιορισμού της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ως προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Και οι δύο πρωθυπουργοί θα στηρίξουν τον διορισμό της μέχρι τέλους, δηλαδή μέχρι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να συνεδριάσει τον Ιούνιο μετά τις ευρωεκλογές και οι 27 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της Ευρώπης να αποφασίσουν για τον πρόεδρο της Επιτροπής.
Η Νέα Δημοκρατία “επενδύει” στην προώθηση αυτής της θέσης του Κυριάκου Μητσοτάκη μεταξύ των 27 κρατών ακριβώς σε μια περίοδο που ο ίδιος έχει πει ότι αυτή είναι μια κομβική στιγμή για την Ευρώπη και ότι οι συσχετισμοί που θα διαμορφωθούν θα αντιμετωπίσουν γεωπολιτικά, οικονομικά και τεχνικά διακυβεύματα την επόμενη πενταετία.
Κατά τις τελευταίες ημέρες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης βάζει στο κάδρο και τα κόμματα της αντιπολίτευσης, περνώντας στην αντεπίθεση μετά την κριτική, που ασκήθηκε στην κυβέρνησή του για τις επιδόσεις της χώρας στο θέμα του κράτους δικαίου.
«Η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια βρέθηκε συχνά στο επίκεντρο συκοφαντιών, πότε με ανύπαρκτες υποθέσεις -όπως αυτή της μικρής Μαρίας στον Έβρο, που αποδείχθηκε ότι ήταν μια σκηνοθεσία αδίστακτων διακινητών μεταναστών- και πότε με μεθοδεύσεις και καταγγελίες για το κράτος δικαίου το οποίο είναι ισχυρότερο παρά ποτέ στη χώρα μας», ανέφερε ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας παρουσία της Ρομπέρτα Μέτσολα.
Το επόμενο διάστημα, η κυβέρνηση θα αναδείξει τις θέσεις άλλων ευρωπαϊκών πολιτικών δυνάμεων και θα καλέσει τους πολίτες να τις συγκρίνουν. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρει ότι δυνάμεις που στο παρελθόν “πρόβαλαν τα πιο αντιευρωπαϊκά και τα πιο αντιλαϊκά συνθήματα”, “ξαφνικά αναδείχθηκαν σε υπερασπιστές των δημοκρατικών αξιών και της δικαιοσύνης”. Μέχρι στιγμής, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έχει θέσει δημοσίως συγκεκριμένους εκλογικούς στόχους, δηλώνοντας πως στόχος του είναι “να τα πάει όσο το δυνατόν καλύτερα”. Στο παρελθόν έχει δηλώσει ότι θα “επιβεβαιώσει τη στήριξη των πολιτών” και προς αυτή την κατεύθυνση προσπαθεί να παρουσιάσει μετρήσιμο και συγκεκριμένο έργο. Όπως υπογραμμίζουν συχνά κυβερνητικά στελέχη, οι πόλοι του κυβερνητικού έργου θα είναι να προωθήσει τις μεταρρυθμίσεις, να επαναφέρει την οικονομία σε τροχιά πλήρους ανάπτυξης και να επιστρέψει την ανάπτυξη στο κοινωνικό σώμα.
Μάλιστα, ο πρωθυπουργός χρησιμοποιεί επανειλημμένα τον όρο “πολυδιάστατος εκσυγχρονισμός” και θέτει σε αυτόν τα ζητήματα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τη σύγκλιση της Ελλάδας με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες και τη δίκαιη κατανομή του κοινωνικά παραγόμενου πλούτου με επιτάχυνση των ρυθμών ανάπτυξης και αύξηση των μισθών. Ξορκίζοντας τη “χαλαρή ψήφο” και την “ψήφο διαμαρτυρίας”, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα θέσει το δίλημμα αν θα στηρίξει ή θα συνεχίσει αυτές τις πολιτικές.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας