Πολιτική

Ευρωπαίος Επίτροπος: Τα ονόματα που ακούγονται

Ευρωπαίος Επίτροπος: Τα ονόματα που ακούγονται

Πηγή Φωτογραφίας: France24.com

Σε τέσσερις πολιτικούς επικεντρώνονται οι διεργασίες.

Έντονες παρασκηνιακές ζυμώσεις γίνονται στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας τόσο για τη λίστα των υποψηφίων στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου 2024 όσο και για το όνομα του Επιτρόπου που θα προταθεί στις Βρυξέλλες.

Ο Μαργαρίτης Σχοινάς, νυν Επίτροπος και Αντιπρόεδρος για την προώθηση του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, έχει διατυπώσει την επιθυμία να παραμείνει στη θέση του μετά τη λήξη της θητείας του τον Μάιο του 2024. Πεπεισμένος ευρωπαϊστής με μακρά διαδρομή στα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα, ο Μαργαρίτης Σχοινάς, ο οποίος έχει αφιερώσει ολόκληρη την ακαδημαϊκή και επαγγελματική του σταδιοδρομία στην ευρωπαϊκή προοπτική, επιθυμεί σοβαρά να παραμείνει στη θέση του Επιτρόπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Την έντονη επιθυμία του για διορισμό στη θέση του Ευρωπαίου Επιτρόπου έχει εκφράσει και ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης. Με σπουδές στα πανεπιστήμια της Σορβόννης και του Χάρβαρντ και με διδακτορικό στον κλάδο του Συνταγματικού Δικαίου από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, ο υπουργός Εξωτερικών κ. Γεραπετρίτης διαθέτει την τεχνοκρατική καταλληλότητα για το αξίωμα.  

Ένας άλλος στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη που βρίσκεται ψηλά στη λίστα των υποψηφίων για τη θέση του Επιτρόπου είναι ο υπουργός Επικρατείας Σταύρος Παπασταύρου. Σήμερα, στις αρμοδιότητές του περιλαμβάνονται ο συντονισμός των συναρμόδιων υπουργείων για την προσέλκυση εμβληματικών επενδύσεων, αλλά και η εκπροσώπηση του πρωθυπουργού στην Ε.Ε. και τους διεθνείς οργανισμούς. Διαθέτει τεράστια εμπειρία διαπραγματεύσεων, αφού έπαιξε ρόλο ως επικεφαλής διαπραγματευτής της κυβέρνησης με την τρόικα (ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ) την περίοδο 2012-2015.

Τρεις ακόμη πολιτικοί έχουν θέσει υποψηφιότητα για τη θέση του Επιτρόπου στην ΕΕ: ο υπουργός Μεταφορών και Υποδομών Χρήστος Σταϊκούρας, η υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως και ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας. Μάλιστα, όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, οι δύο τελευταίοι έχουν ήδη συναντηθεί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και έχουν γνωστοποιήσει την επιθυμία τους να εκπροσωπήσουν την Ελλάδα στον κορυφαίο αυτόν ευρωπαϊκό ρόλο.

Πιο συγκεκριμένα, ο Χρήστος Σταικούρας έχει αποκτήσει εμπειρία και διεθνείς επαφές με τα θεσμικά όργανα της ΕΕ και έχει συμμετάσχει ενεργά σε δύσκολες και πολύπλοκες διαπραγματεύσεις με χρηματοπιστωτικά ιδρύματα από τότε που διετέλεσε αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών στην κυβέρνηση Σαμαρά. Το 1999 ήταν επισκέπτης καθηγητής στο Τμήμα Τραπεζικών και Χρηματοοικονομικών στο Cass School of Business του City University του Λονδίνου, ενώ το 2000 ήταν ερευνητικός συνεργάτης στο Τμήμα Χρηματοοικονομικής Εποπτείας της Τράπεζας της Αγγλίας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments