Πολιτική

Mήνυμα εμβάθυνσης της συνεργασίας Ελλάδας και Ινδίας έστειλαν Μητσοτάκης Μόντι

Mήνυμα εμβάθυνσης της συνεργασίας Ελλάδας και Ινδίας έστειλαν Μητσοτάκης Μόντι

Πηγή Φωτογραφίας: ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΣΤΗΝ ΙΝΔΙΑ (ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)

Mήνυμα εμβάθυνσης της συνεργασίας Ελλάδας και Ινδίας έστειλαν το πρωί της Τετάρτης ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Ινδός ομόλογός του, Ναρέντα Μόντι

Mήνυμα εμβάθυνσης της συνεργασίας Ελλάδας και Ινδίας έστειλαν το πρωί της Τετάρτης ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Ινδός ομόλογός του, Ναρέντα Μόντι, από το Νέο Δελχί σε κοινές τους δηλώσεις μετά τη συνάντηση που είχαν με στόχο τον διπλασιασμό των εμπορικών συναλλαγών στις δύο χώρες μέχρι το 2030.

Τόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης όσο και Ναρέντα Μόντι αναφέρθηκαν στις ευκαιρίες συνεργασίας στον τομέα της άμυνας, της ασφάλειας και της κυβερνοασφάλειας αλλά και στη συνεργασία για το μεταναστευτικό προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα φαινόμενα trafficking.

«Θέλουμε να μάθουμε από το ινδικό θαύμα της πληροφορικής» είπε ο κ. Μητσοτάκης ο οποίος αναφέρθηκε στις επενδύσεις των ινδικών εταιρειών στην Ελλάδα με τον Ναρέντρα Μόντι να χαρακτηρίζει «εκπληκτική ευκαιρία» την επίσκεψη Έλληνα πρωθυπουργού στη χώρα του μετά από 16 χρόνια.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επεσήμανε ότι οι προοπτικές συνεργασίας ανάμεσα σε Ελλάδα και Ινδία μέσω του οικονομικού διαδρόμου Ινδίας-Μέσης Ανατολής-Ευρώπης (IMEC) είναι σημαντικές και τόνισε χαρακτηριστικά: «εάν κοιτάξετε τον χάρτη θα αντιληφθείτε ότι η Ελλάδα είναι η φυσική πύλη της Ινδίας προς την Ευρώπη. Για να επιτευχθεί όμως συνεργασία σε αυτή την γεωγραφική ζώνη θα χρειαστεί να εμπεδωθεί ειρήνη και σταθερότητα στη Μέση Ανατολή».

Ο Έλληνας πρωθυπουργός επεσήμανε εξάλλου ότι η αντιμετώπιση των μεγάλων προκλήσεων παγκοσμίως απαιτεί συλλογική δράση και συνεργασία: «Η Ινδία είναι πυλώνας σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή του Ινδικού – Ειρηνικού ωκεανού, αντίστοιχα η Ελλάδα είναι πυλώνας σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο. Αυτό φέρνει τις χώρες μας πιο κοντά».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επεσήμανε ότι η κοινή δήλωση στρατηγικής συνεργασίας που υπεγράφη ανάμεσα σε Ελλάδα και Ινδία τον περασμένο Αύγουστο στην Αθήνα εφαρμόζεται ήδη και εντόπισε σημαντική πρόοδο στην εμβάθυνση των στρατηγικών σχέσεων στους τομείς των επενδύσεων, της άμυνας, της κυβερνοασφάλειας και της αγροτικής ανάπτυξης μεταξύ άλλων. Επιπλέον ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε πως οι αμοιβαιες επενδύσεις είναι ακόμη ένας μεγάλος στόχος, όπως και η προοπτική να διπλασιαστεί το διμερές εμπόριο ακόμη και πριν από το 2030. Εξάλλου ο Έλληνας πρωθυπουργός γνωστοποίησε ότι Ελλάδα και Ινδία αναμένεται να υπογράψουν μνημόνιο συνεργασίας για το μεταναστευτικό και την κινητικότητα.

«Υπάρχουν ευκαιρίες για στενότερη συνεργασία και οι δυο χώρες κάνουν τα απαραίτητα βήματα για αυτό» είπε χαρακτηριστικά, μεταξύ άλλων, ο κ. Μόντι σημειώνοντας πως παρουσιάζονται νέες ευκαιρίες για συνεργασία στους τομείς της Άμυνας, της κινητικότητας και της μετανάστευσης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments