Σε προεκλογικούς ρυθμούς η κυβέρνηση
Στο θέμα που αναδείχθηκε προ ημερών με το ψήφισμα κατά της Ελλάδας για το κράτος δικαίου αναφέρθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνάντηση που είχε χθες στην Αθήνα με την πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα, «εγκαινιάζοντας» ταυτόχρονα τον προεκλογικό αγώνα με φόντο τις ευρωεκλογές του Ιουνίου.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός σημείωσε ότι το κράτος δικαίου στην Ελλάδα είναι ισχυρότερο από ποτέ και ότι ο μόνος κριτής αυτού του γεγονότος είναι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία παρακολουθεί την πρόοδο κάθε κράτους μέλους. Επανέλαβε ότι το περιοδικό Economist έχει κατατάξει την Ελλάδα στις 20 ισχυρότερες χώρες του κράτους δικαίου στον κόσμο και κάλεσε “κάποιους να μην ανησυχούν”. Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε τις επιθέσεις “συκοφαντικές” και ότι δεν είναι κάτι καινούργιο, υπενθυμίζοντας το περιστατικό με τη Μαρία του Έβρου και τις σημερινές επιθέσεις στο κράτος δικαίου, ενώ χαρακτήρισε “παράδοξο” το γεγονός ότι δυνάμεις που κάποτε συντάσσονταν με τα πιο λαϊκιστικά αισθήματα εμφανίζονται τώρα φιλοευρωπαϊκές.
Ως γέφυρα προς τις ευρωεκλογές, υπογράμμισε ότι “ο κίνδυνος βρίσκεται αλλού” και “πρέπει να καταδικαστεί στις επερχόμενες ευρωεκλογές”. Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ακόμη ότι οι ευρωεκλογές “θα διαμορφώσουν έναν συσχετισμό για την αντιμετώπιση των προκλήσεων της οικονομίας”.
Η αναφορά αυτή, σε συνδυασμό με τα όσα είχε πει ο Πρωθυπουργός σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Star 24 ώρες νωρίτερα, ήταν ουσιαστικά η επίσημη έναρξη της προεκλογικής εκστρατείας, στην οποία ο Πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι η συμμετοχή των πολιτών στις ευρωεκλογές είναι καθοριστικής σημασίας. Εν προκειμένω, ο Πρωθυπουργός υπενθύμισε ότι η Κυβέρνηση είχε εισαγάγει την επιστολική ψήφο για να μπορέσουν όλοι οι πολίτες να συμμετάσχουν στην εκλογική διαδικασία.
«Είναι μια επιλογή ευθύνης που ενθαρρύνει τη λαϊκή έκφραση, ενισχύοντας τους αντιπροσωπευτικούς θεσμούς στην ευρωπαϊκή οικογένεια», είπε ο κ. Μητσοτάκης που κάλεσε τους πολίτες να κινηθούν μακριά «από μικροκομματικές σκοπιμότητες και μύθους που οδηγούν σε λανθασμένα συμπεράσματα».
Από τη μεριά της, αναφερόμενη στο κράτος δικαίου, η Ρομπέρτα Μέτσολα τόνισε ότι όλα τα κράτη μέλη πρέπει να αντιμετωπίζονται με τον ίδιο τρόπο και ότι πρέπει να καταρτιστεί κοινή έκθεση για το κράτος δικαίου για όλα τα κράτη μέλη. Πρόσθεσε ότι χρειάζεται μια καλόπιστη συζήτηση, αλλά ότι η συζήτηση για το κράτος δικαίου δεν πρέπει να εργαλειοποιηθεί ή να κομματικοποιηθεί. Σχετικά με την Ελλάδα, σημείωσε ότι η χώρα έχει κάνει σημαντικά βήματα προς το κράτος δικαίου και την καταπολέμηση του ρατσισμού και συνεχάρη την Ελλάδα για τη νομοθέτηση του γάμου μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών. Εν τω μεταξύ, αναφερόμενη στο κράτος δικαίου, η κ. Mezzola τόνισε ότι όλα τα κράτη μέλη πρέπει να αντιμετωπίζονται με τον ίδιο τρόπο και ότι πρέπει να καταρτιστεί κοινή έκθεση για το κράτος δικαίου για όλα τα κράτη μέλη. Πρόσθεσε ότι χρειάζεται μια καλόπιστη συζήτηση, αλλά ότι η συζήτηση για το κράτος δικαίου δεν πρέπει να εργαλειοποιηθεί ή να κομματικοποιηθεί. Σχετικά με την Ελλάδα, σημείωσε ότι η χώρα έχει κάνει σημαντικά βήματα προς το κράτος δικαίου και την καταπολέμηση του ρατσισμού και συνεχάρη την Ελλάδα για τη "νομοθέτηση της ισότητας των γάμων".
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας