Πολιτική

Άδωνις: Ο Πολάκης ανησυχεί μήπως χάσει πελατεία με τα απογευματινά χειρουργεία [vid]

Άδωνις: Ο Πολάκης ανησυχεί μήπως χάσει πελατεία με τα απογευματινά χειρουργεία [vid]

Πηγή Φωτογραφίας: Βουλή. Συζήτηση επίκαιρων ερωτήσεων. Δευτέρα 5 Φεβρουαρίου 2024. (ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΤΟΛΗΣ/EUROKINISSI)

Άδωνις: Άκρα αριστερά όσοι γιατροί αντιδρούν στα απογευματινά χειρουργεία

Την πεποίθησή του ότι ο Παύλος Πολάκης ανησυχεί μήπως χάσει πελάτες για την ιδιωτική κλινική στην οποία εργάζεται, τεκμηρίωσε ο Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος πρόσθεσε, ανάμεσα στα άλλα, πως όσοι γιατροί είναι αντίθετοι στην προωθούμενη μεταρρύθμιση, κινούνται ιδεολογικά στον χώρο της άκρας αριστεράς.

Πιο αναλυτικά, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1, ο υπουργός Υγείας κλήθηκε να απαντήσει για τα απογευματινά χειρουργεία και για το εάν αποδυναμώνεται το δημόσιο σύστημα υγείας. Ο Άδωνις τόνισε πως «προχωρούμε άμεσα στην πρόσληψη 6.000 ατόμων για μόνιμες θέσεις στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Το πρόβλημα είναι ότι δεν έρχονται γιατροί. Και 25.000 θέσεις να προκηρύξουμε, το πρόβλημα θα εξακολουθούσε.

Οι γιατροί που υποστηρίζουν πως δεν θα λειτουργήσουν ομαλά τα απογευματινά χειρουργεία, είναι απλώς άκρα αριστερά. Το βασικό τους πρόβλημα είναι ιδεολογικής φύσεως. Ο καθένας έχει την άποψή του. Και στο ερώτημα πώς θα κάνει ο ίδιος γιατρός πρωινό και απογευματινό χειρουργείο, απαντώ πως δεν είναι υποχρεωτικό να κάνει ο ίδιος γιατρός απογευματινό χειρουργείο.

Βέβαια, πρέπει να προσθέσουμε πως η κλινική δεν έχει έναν χειρουργό, ούτε έναν αναισθησιολόγο. Η κλινική έχει μια ομάδα χειρουργών και μια ομάδα αναισθησιολόγων. Και δεν πρόκειται ποτέ να παραβιάσουμε τους όρους που ορίζει η Ε.Ε. για την ασφαλή λειτουργία ενός χειρουργείου. Είναι προφανές αυτό».

Καμιά κλινική δεν θα μειώνει τα πρωινά χειρουργεία

Στη συνέχεια, ερωτηθείς για το εάν η αμοιβή για τα απογευματινά χειρουργεία λειτουργήσει στην πράξη σε βάρος των πρωινών, ο υπουργός Υγείας ήταν καθησυχαστικός, λέγοντας πως «πρόκειται για ένα σωστό ερώτημα. Γι’ αυτό, προχωράμε στο ηλεκτρονικό εργαλείο, που λέγεται ενιαία λίστα χειρουργείων. Θα έχουμε μετρήσει την παραγωγή επεμβάσεων σε κάθε κλινική. Για να μπορεί μια κλινική να λειτουργεί απογευματινά χειρουργεία, θα πρέπει τα πρωινά χειρουργεία να είναι σε αριθμό και σε σοβαρότητα περιστατικών στον ίδιο αριθμό, που ήταν πριν από τη λειτουργία των απογευματινών χειρουργείων. Μια κλινική δεν θα μπορεί να μειώνει τον αριθμό των επεμβάσεων ή να απορρίπτει σοβαρές χειρουργικές επεμβάσεις το πρωί. Θα πρέπει η πρωινή παραγωγή να είναι ίδια με αυτή που υπήρχε και πριν από τα απογευματινά χειρουργεία. Ο σκοπός είναι όσοι πηγαίνουν στα απογευματινά χειρουργεία, να φύγουν από την πρωινή λίστα, ώστε όσοι δεν πάνε στα απογευματινά χειρουργεία, να χειρουργηθούν γρηγορότερα».

Αναφερόμενος εν συνεχεία στο πότε θα αρχίσει να μειώνεται η αναμονή στα πρωινά χειρουργεία, ο υπουργός Υγείας επισήμανε: «Όπως είπα στη συνέντευξη Τύπου την Δευτέρα, δεν προσδοκώ η μεταρρύθμιση να δουλέψει αμέσως. Θα χρειαστεί κάποιο χρονικό διάστημα. Οφείλω να πω πως, την εβδομάδα αυτή που έχουμε διανύσει, είναι πολύ περισσότερες οι κλινικές που έχουν επικοινωνήσει με το υπουργείο Υγείας και έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να οργανώσουν απογευματινά χειρουργεία από αυτές που είχαμε υπολογίσει. Για παράδειγμα, στη Θεσσαλονίκη το νοσοκομείο Παπαγεωργίου θα συμμετάσχει στα απογευματινά χειρουργεία. Πιστεύω λοιπόν ότι, νωρίτερα από ό,τι νομίζουμε, θα δούμε ανθρώπους να χειρουργούνται ταχύτερα».

Ο Πολάκης είναι αντίθετος στα απογευματινά χειρουργεία για τους δικούς του οικονομικούς και επαγγελματικούς λόγους

Κληθείς να μιλήσει τις κατηγοριοποιήσεις και το κόστος των περιστατικών για χειρουργείο, ο υπουργός Υγείας απάντησε: «Χωρίσαμε τα περιστατικά σε έξι κατηγορίες βαρύτητας και έχουμε βάλει φρένο στο ποσόν των 2.000 ευρώ. Υπάρχουν φωνές, όπως αυτή του Παύλου Πολάκη, που υποστηρίζει πως ο Άδωνις Γεωργιάδης παρουσίασε τιμοκατάλογο, όπως κάνουν ιδιωτικές κλινικές. Μπήκα στην ιδιωτική κλινική που χειρουργεί ο κ. Πολάκης και πήρα τον τιμοκατάλογο. Δηλαδή ο Γεωργιάδης φταίει για τον τιμοκατάλογο και όχι ο Πολάκης που πουλάει υπηρεσίες με βάση τον τιμοκατάλογο. Αυτό που αντιλαμβάνομαι είναι πως ο κ. Πολάκης ανησυχεί μήπως χάσει πελατεία.

Παράλληλα, προωθούμε το πρόγραμμα για 50.000 δωρεάν απογευματινά χειρουργεία, στα οποία θα μπορεί να εξυπηρετηθεί και αυτός που δεν έχει τη δυνατότητα να πληρώσει για το απογευματινό χειρουργείο. Θα πληρώσουμε εμείς τα απογευματινά χειρουργεία σε όσους έχουν τις μεγάλες αναμονές Το αργότερο μέχρι τον Απρίλιο θα έχει ξεκινήσει το πρόγραμμα αυτό.

Στη μεταρρύθμιση που προωθούμε, ο μόνος χαμένος είναι ο κλινικάρχης, ο ιδιοκτήτης ιδιωτικής κλινικής».

Πλήρης εποπτεία της αγοράς φαρμάκων

Αναφερόμενος στο εάν έχουν ενισχυθεί περιφερειακά νοσοκομεία και κέντρα υγείας εν όψει της τουριστικής περιόδου,

«Προωθούμε αλλαγές. Θα είμαστε σε στενή συνεννόηση με τα πτητικά μέσα του ΕΚΑΒ. Πιστεύω πως θα πάμε καλύτερα από πέρυσι. ‘Όσον αφορά την ενίσχυση του ΕΣΥ, με τα απογευματινά χειρουργεία στοχεύουμε και στο να κάνουμε την εργασία στο ΕΣΥ περισσότερο ελκυστική, ώστε να περισσότεροι γιατροί να ανταποκρίνονται στις προσκλήσεις.

Οι γιατροί δεν έρχονται στο ΕΣΥ στον επιθυμητό βαθμό, γιατί δεν βρίσκουν τις αμοιβές όσο θα έπρεπε υψηλές σε σχέση με τις αμοιβές σε ιδιωτικά νοσοκομεία. Αυτή τη στιγμή, οι ιδιωτικές κλινικές και συστήματα δημόσιας υγείας άλλων χωρών δίνουν πολύ περισσότερα χρήματα. Έτσι οι γιατροί κατευθύνονται προς τις ιδιωτικές κλινικές».

Τέλος, ερωτηθείς για τις ελλείψεις σε φάρμακα στην αγορά και τις συνέπειές τους, ο Άδωνις υποστήριξε πως «ελλείψεις στα φάρμακα υπάρχουν και είναι γνωστές εδώ και τουλάχιστον τρία χρόνια, από την εποχή της πανδημίας. Αναλαμβάνονται πρωτοβουλίες για τη δημιουργία φαρμάκων σε ευρωπαϊκό έδαφος. Σήμερα, εισάγονται πρώτες ύλες από την Ινδία, το Πακιστάν και την Μαλαισία. Για παράδειγμα, υπάρχει έλλειψη του Amoxil σε ολόκληρη την Ευρώπη. Κατά συνέπεια, δεν πρόκειται για κάτι καινούργιο, για μια καινούργια εξέλιξη. Όλα τα φάρμακα που αναφέρονται στο σημερινό φύλλο των Νέων, είναι σε απαγόρευση εξαγωγών.

Έχουμε φτιάξει, επί θητείας μου, μια ηλεκτρονική πλατφόρμα, όπου όλες οι φαρμακευτικές εταιρείες έχουν υποχρεωθεί να καταθέτουν πλήρως τα αποθέματά τους και ό,τι εξάγουν. Ξέρουμε λοιπόν επακριβώς τη διαθεσιμότητα του κάθε φαρμάκου», κατέληξε ο υπουργός Υγείας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments