Κάλεσμα Φραγκογιάννη στο Φόρουμ της Μουμπάι για επενδύσεις στην Ελλάδα
Πηγή Φωτογραφίας: Διεθνές Συνέδριο στην Αθήνα για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας από το υπουργείο Εξωτερικών, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου 2024. (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)
Την σημασία της αξιοποίησης των μοναδικών πλεονεκτημάτων της Ελλάδας και της Ινδίας προς αμοιβαίο όφελος των δύο χωρών ώστε να ενισχυθούν περαιτέρω οι διμερείς οικονομικές σχέσεις, ανέδειξε ο υφυπουργός Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία και Εξωστρέφεια, Κώστας Φραγκογιάννης, στον χαιρετισμό που απηύθυνε στο Επιχειρηματικό Φόρουμ που διεξάγεται σήμερα στη Βομβάη στο πλαίσιο της επιχειρηματικής αποστολής του με εκπροσώπους από 70 περίπου ελληνικές επιχειρήσεις.
Ο κ. Φραγκογιάννης χαρακτήρισε το Φόρουμ αυτό με θέμα “Διερεύνηση της οικονομικής συνεργασίας Ελλάδας-Ινδίας: Μελλοντικές προοπτικές” ως “ματιά του μέλλοντος πριν από το μέλλον” καθώς, όπως τόνισε δίνει τη δυνατότητα να διερευνηθούν συνεργασίες και να χτιστεί εμπιστοσύνη.
Αναφερόμενος στην επίσκεψη του Ινδού πρωθυπουργού, Ναρέντρα Μόντι, στην Αθήνα, τον περασμένο Αύγουστο και στην αναβάθμιση της διμερούς σχέσης των δύο χωρών σε στρατηγικό επίπεδο, επισήμανε ότι τώρα είναι η ώρα για “την ενίσχυση των στρατηγικών διμερών μας δεσμεύσεων σε διάφορους τομείς, όπως το εμπόριο, η επιστήμη και η τεχνολογία, ο πολιτισμός, ο τουρισμός, η γεωργία και η ενέργεια”.
Στο πλαίσιο αυτό εξήγησε ότι “στο διμερές εμπόριο υπάρχουν σαφώς μεγάλες δυνατότητες και ήδη ο όγκος του διμερούς εμπορίου αυξήθηκε σημαντικά το 2022 , φτάνοντας στο 1,32 δισ. ευρώ”, ενώ σχετικά με τον ενεργειακό τομέα, είπε ότι και οι δύο χώρες έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, πρωτίστως στη διαφοροποίηση των πηγών , των διαδρομών και των προμηθειών, καθώς και στην ανάπτυξη περιφερειακών διασυνδέσεων για τη βελτίωση της ενεργειακής ασφάλειας και επάρκειας.
“Η Ελλάδα” επισήμανε “στοχεύει να εδραιωθεί ως αξιόπιστος ενεργειακός κόμβος στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, λειτουργώντας ως πύλη εισαγωγής φυσικού αερίου. Σχεδιάζονται και κατασκευάζονται σημαντικοί ενεργειακοί διάδρομοι, τόσο στην ξηρά όσο και στη θάλασσα. Με το φυσικό αέριο να ρέει από το βορρά προς το νότο και αντίστροφα, θα διασφαλιστεί η ενεργειακή σταθερότητα στα Δυτικά Βαλκάνια, την Ουκρανία και τη Μολδαβία”.
Στη συνέχεια ο κ. Φραγκογιάννης αναφέρθηκε στην προσπάθεια της Ελλάδας να γίνει κόμβος για τη μετάδοση πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) στην Αίγυπτο και τη Μέση Ανατολή προς τα Δυτικά Βαλκάνια και την Ευρώπη. “Για να επιτύχουμε αυτόν τον στόχο” είπε “προωθούμε στρατηγικές διεθνείς διασυνδέσεις με χώρες της Μεσογείου, συμπεριλαμβανομένης της Κύπρου, του Ισραήλ και της Αιγύπτου.
Το 2022, η Ελλάδα κατέλαβε την 7η θέση παγκοσμίως ως προς την αξιοποίηση των ΑΠΕ στο ενεργειακό της μείγμα και βρίσκεται σε καλό δρόμο για την επίτευξη του εθνικού στόχου να παράγει το 80% της ηλεκτρικής της ενέργειας από ΑΠΕ έως το 2027.
Η ταχεία πρόοδος στην ενσωμάτωση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και η σταδιακή ενσωμάτωση της αποθήκευσης ενέργειας στο ηλεκτρικό σύστημα παρουσιάζουν πολυάριθμες επενδυτικές ευκαιρίες στη χώρα μας. Οι πράσινες επενδύσεις αναμένεται να ξεπεράσουν τα 44 δισ. ευρώ έως το 2030 μέσω της υλοποίησης 21 δράσεων του Εθνικού Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας”.
Παράλληλα ο υφυπουργός Εξωτερικών έκανε μνεία στην γεωστρατηγική θέση της Ελλάδας και στο ευρύ φάσμα επιχειρηματικών ευκαιριών που προσφέρει, “ως ένας ιδανικός κόμβος μεταφορών για τομείς όπως τα τρόφιμα και τα ποτά, τα logistics, τον τουρισμό, την ενέργεια και την πληροφορική” και “κρίσιμη πύλη προς τις αναπτυσσόμενες αγορές της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, της Ανατολικής Μεσογείου και της Μαύρης Θάλασσας
“Η Ελλάδα” είπε ο κ. Φραγκογιάννης “προοδεύει με μεταρρυθμίσεις και φιλικές προς τις επιχειρήσεις πολιτικές”, σε “ένα ασφαλές και σταθερό περιβάλλον”, “καθιερώνοντας τον εαυτό της ως έναν από τους πιο ελκυστικούς επενδυτικούς προορισμούς στην Ευρώπη τα τελευταία 5 χρόνια”.
Ολοκληρώνοντας τον χαιρετισμό του ο υφυπουργός Εξωτερικών απηύθυνε “επίσημο κάλεσμα στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα της Ινδίας που ενδιαφέρεται να επενδύσει στην Ελλάδα” υπογραμμίζοντας ότι “υπάρχουν ευκαιρίες που περιμένουν να εξερευνηθούν”.
“Είμαι βέβαιος” κατέληξε “ότι θα βρείτε κατάλληλους συνεργάτες και με αμοιβαία εμπιστοσύνη, σεβασμό και κατανόηση, μπορούμε να δημιουργήσουμε αμοιβαία επωφελείς και δυνητικά εξαιρετικά κερδοφόρες επιχειρήσεις.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας