Μητσοτάκης: Πληρώσαμε ακριβά τον λαϊκισμό της περιόδου 2015 – 2019
Πηγή Φωτογραφίας: ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΣΤΗΝ ΙΝΔΙΑ (ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)
Στην αρχή της ομιλίας του στην εναρκτήρια συνεδρίαση της ετήσιας διάσκεψης «Raisina Dialogue» που πραγματοποιήθηκε στην Ινδία ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στη στρατηγική συνεργασία ανάμεσα στις δύο αυτές χώρες, λέγοντας ότι αναβαθμίζεται σε νέο επίπεδο.
«Το 2024 είναι ένα σημαντικό γεωστρατηγικό έτος ο μισός πληθυσμός της Γης πάει σε εκλογές σε 64 χώρες και επίσης η ΕΕ επιλέγει τους αντιπροσώπους της που θα διαμορφώσουν το μέλλον της. Δεν υπάρχει κανένα τέλειο είδος Δημοκρατίας, όλες αντιμετωπίζουν απρόκλητους κινδύνους», είπε και πρόσθεσε εμείς βλέπουμε ότι πρόκειται για μια δοκιμασία της Δημοκρατίας.
Όπως ανέφερα στον κ. Μόντι «είστε ένα παράδειγμα για τον κόσμο, καταδεικνύεται το πώς η Δημοκρατία μπορεί να φέρει ανάπτυξη», τόνισε ο πρωθυπουργός.
Επισήμανε ότι η Ινδία είναι μια μεγάλη χώρα, ένας σύμμαχος που διασφαλίζει την ειρήνη, ενώ έκανε αναφορά για το διάλογο ΕΕ- Ινδία και την ενίσχυση της εταιρικής σχέσης ανάμεσα σε Ελλάδα – Ινδία.
«Η Ελλάδα μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο ως ενδιάμεσος ανάμεσα σε ΕΕ – Ινδία», συνδέοντας τη μεσόγειο θάλασσα με τον ιδανικό ωκεανό, επισήμανε και ανέφερε χαρακτηριστικά το λιμάνι του Πειραιά, αλλά και το γεγονός ότι η χώρα μας έχει το μεγαλύτερο θαλάσσιο εμπορικό στόλο παγκοσμίως. «Είμαστε το φυσικό σας κατώφλι στην ΕΕ», είπε.
Μάλιστα σημείωσε πως η χώρα μας αποτελεί ένα φυσικό και πολιτιστικό σταυροδρόμι ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ινδία και πως μπορεί να γεφυρώσει τις σχέσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές.
Μίλησε για την αναγκαιότητα των μεταρρυθμίσεων λέγοντας ότι είναι ο μόνος δρόμος που πρέπει να ακολουθήσουμε και η Ελλάδα αυτό κάνει, προσθέτοντας πως το 2015 -2019 θεωρείτο ο μεγάλος ασθενής της Ευρώπης και ο λαϊκισμός δεν άφησε τίποτα. «Τώρα όλα αυτά άλλαξαν», υπογράμμισε, κάνοντας αναφορά στην ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας της Ελλάδας από τους διεθνείς οίκους.
«Η διαφορετική προσέγγιση στην ανάπτυξη, τη μετανάστευση και την ασφάλεια και η ψηφιοποίηση, ακολουθώντας και το δικό σας παράδειγμα, το πώς μοχλεύσατε την τεχνολογία προς όφελος των πολιτών σας, αλλά και η προσέλκυση επενδύσεων, μέσα από πολλές μεταρρυθμίσεις, έχουν αλλάξει τα πράγματα», συμπλήρωσε.
Επανέλαβε ότι ο ρόλος της Ινδίας στη διεθνή σκηνή είναι η σημαντική και «θεωρείται μια φωνή λογικής σε έναν πολωμένο κόσμο», υπενθυμίζοντας ότι το διεθνές σύστημα δημιουργήθηκε γιατί οι μικρές χώρες αντιλήφθηκαν ότι είναι προς το συμφέρον τους να υπάρχουν διεθνή κανόνες.
Μίλησε για τον πόλεμο στην Ουκρανία λέγοντας πως αποτελεί πρόκληση για τη διεθνής κοινότητα και ευθυνόμαστε όλοι συνεισφέρουμε στην επίτευξη της ειρήνης. Αναφέρθηκε στην κλιματική αλλαγή, την ενεργειακή μετάβαση, συμπληρώνοντας ότι στην Ελλάδα παράγουμε περισσότερη ενέργεια από ΑΠΕ, για να σημειώσει ότι πρέπει να είμαστε ρεαλιστικοί διότι κάθε χώρα θα ακολουθήσει με τους δικούς της ρυθμούς.
Βλέπουμε τη Δημοκρατία όχι ως ένα φράγμα αλλά ως υποχρέωση για να εκπληρώσουμε τις υποχρεώσεις μας, υπογράμμισε και είπε πως δεν πρέπει να έχουμε αυταπάτες διότι απειλείται και όσοι δεν έχουν δημοκρατικές αρχές μπορεί να κερδίσουν έδαφος και εμείς πρέπει να το αντιμετωπίσουμε και να συζητάμε μεταξύ μας χωρίς να έχουμε αίσθηση ηθικής ανωτερότητας. «Η Δημοκρατία βασίζεται στο διάλογο», τόνισε και συμπλήρωσε πως οφείλουμε να προσέχουμε την τεχνολογία και τη χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας