Τα αμοιβαία οφέλη της σχέσης Ελλάδας – Ινδίας
Πηγή Φωτογραφίας: ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΣΤΗΝ ΙΝΔΙΑ (ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)
Η απόσταση σε ευθεία γραμμή της Αθήνας από το Νέο Δελχί είναι 9.634 χιλιόμετρα. Τους τελευταίους έξι μήνες, οι ηγεσίες Ελλάδας και Ινδίας, επιχειρούν να «μειώσουν» την απόσταση, καλύπτοντας ταυτόχρονα ένα «κενό» μερικών δεκαετιών. Σαράντα χρόνια μετά την έλευση της Ίντιρα Γκάντι, ο Ινδός πρωθυπουργός Μόντι επισκέφθηκε τον περασμένο Αύγουστο, την Αθήνα.
Δεκαέξι χρόνια μετά την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στην Ινδία, η επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Νέο Δελχί και τη Βομβάη συνεχίζεται τις τελευταίες ημέρες. Στόχος είναι η προβολή της Ελλάδας, στα μάτια της πολυπληθέστερης χώρας του πλανήτη, ως στρατηγικής, γεωπολιτικής και εμπορικής πύλης προς την Ευρώπη. Η περαιτέρω ενίσχυση των πολιτικών, οικονομικών και επενδυτικών σχέσεων είναι ο πρώτος τομέας επένδυσης της ελληνικής αποστολής, παράλληλα με το ρόλο της Ελλάδας στο “σχέδιο IMEC”.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετέφερε τις προθέσεις της Ελλάδας μετά τη συνάντησή του με τον Ινδό πρωθυπουργό Ναρέντρα Μόντι. Μίλησε για τη θετική δυναμική των διμερών σχέσεων, την εμβάθυνση της στρατηγικής συνεργασίας σε όλους τους τομείς, όπως η ασφάλεια και η άμυνα, οι επενδύσεις και το εμπόριο, η επιστήμη και η τεχνολογία, ο κυβερνοχώρος, η εκπαίδευση, ο πολιτισμός, ο τουρισμός και η γεωργία, καθώς και για τις κοινές αρχές και αξίες που μοιράζονται οι δύο χώρες.
Σε βάθος χρόνου, οι προοπτικές των σχέσεων Ελλάδας – Ινδίας, ενισχύονται χάρη στο αποκαλούμενο «IMEC project», που καθιστά ουσιαστικά τη χώρα μας στρατηγική, γεωπολιτική και εμπορική πύλη του Ινδο-Ειρηνικού προς την Ευρώπη. Η γεωγραφική θέση της Ελλάδας την αναδεικνύει σε ζωτικό σημείο του Διαδρόμου Μέσης Ανατολής-Ινδίας-Ευρώπης (IMEC), που παρουσιάστηκε κατά την Προεδρία της G20 από την Ινδία τον περασμένο Σεπτέμβριο.
Στον οικονομικό τομέα, ο στόχος του διπλασιασμού του διμερούς εμπορίου έως το 2030 και οι σχέσεις μεταξύ ελληνικών και ινδικών επιχειρήσεων βρίσκονται στο επίκεντρο των συνομιλιών. Το εύρος αντανακλάται στα τρέχοντα οικονομικά στοιχεία. Οι εξαγωγές από την Ελλάδα προς την Ινδία αυξήθηκαν το 2022, αλλά μετά βίας ισοδυναμούν με ένα ευρώ ανά Ινδό.
Μητσοτάκης: Επενδυτικό προσκλητήριο σε Ινδούς επιχειρηματίες
Προτάσσοντας την οικονομική και πολιτική σταθερότητα, που προσφέρει η Ελλάδα του 2024, ως αποτέλεσμα της αναπτυξιακής στρατηγικής την οποία υλοποιεί η κυβέρνηση, ο πρωθυπουργός απηύθυνε νέο κάλεσμα στους Ινδούς επιχειρηματίες να στρέψουν το βλέμμα τους στη χώρα μας.
“Η Ελλάδα προσφέρει πολλές επιχειρηματίες ευκαιρίες. Το ίδιο ισχύει και για τις ελληνικές επιχειρήσεις που έχουν μπει στην ινδική οικονομία”, ήταν το μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη, στην ομιλία του στο ελληνο-ινδικό επιχειρηματικό φόρουμ με τίτλο “Exploring Economic Collaboration Between Greece and India: Future Prospects”.
Στις δηλώσεις του, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε τους τομείς συνεργασίας στους οποίους θα στηριχθούν οι σχέσεις της Αθήνας με το Νέο Δελχί τις επόμενες ημέρες και τη γέφυρα που θα χτίσει η Ελλάδα μεταξύ της πολυπληθέστερης χώρας του κόσμου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. “Ελάτε στην Ελλάδα, για να εκτιμήσετε τη δυναμική μιας χώρας που ανθίζει και κινείται προς την ίδια κατεύθυνση με την Ινδία”, σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Η συνάντηση μεταξύ του Έλληνα πρωθυπουργού και του Ναρέντρα Μόντι ανοίγει ουσιαστικά την επόμενη σελίδα στις γεωπολιτικές και οικονομικές σχέσεις μεταξύ Αθήνας και Νέου Δελχί, λένε αξιωματούχοι. Χρησιμοποιώντας ως σημείο αναφοράς τη διευρυμένη συνάντηση στο Μαξίμου τον περασμένο Αύγουστο για μια κοινή δήλωση στρατηγικής εταιρικής σχέσης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Ναρέντρα Μόντι συζήτησαν την ενίσχυση και αναβάθμιση των ελληνο-ινδικών σχέσεων σε όλα τα επίπεδα.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας