Πολιτική

Οι προτεραιότητες της κυβέρνησης ως τις ευρωεκλογές

Οι προτεραιότητες της κυβέρνησης ως τις ευρωεκλογές

Πηγή Φωτογραφίας: [367404] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ROBERTA METSOLA (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

Μη κρατικά πανεπιστήμια και αύξηση των μισθών.

“Τσεκ» στη λίστα των πολιτικών, που σχεδιάζει να έχει ολοκληρώσει έως την κάλπη των ευρωεκλογών, βάζει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Η στρατηγική του Μεγάρου Μαξίμου να επιταχύνει την προώθηση σειράς νομοσχεδίων τους πρώτους μήνες μετά τις εθνικές εκλογές, ήταν σαφής.

Από τον περασμένο Ιούλιο έχουν ψηφιστεί μια σειρά από νόμους, όπως η επιστολική ψήφος, η ισότητα στο γάμο για τα ομόφυλα ζευγάρια, ένας νέος ποινικός κώδικας, ένας νέος δικαστικός χάρτης, αλλαγές στην εργατική νομοθεσία, απογευματινά χειρουργεία στα νοσοκομεία του Εθνικού Συστήματος Υγείας, αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας των δημοσίων οργανισμών και αλλαγές στον τρόπο φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών Το επόμενο “στοίχημα” για το Μέγαρο Μαξίμου μέχρι τις 9 Ιουνίου είναι το νομοσχέδιο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση και η αύξηση του κατώτατου μισθού.

Το πεδίο των μεταρρυθμίσεων δεν αποτελεί μόνο περιεχόμενο ενός κυβερνητικού προγράμματος. Αποτελεί και πεδίο ιδεολογικο-πολιτικών διαφορών και αντιπαραθέσεων. Και το σχέδιο νόμου, που επιτρέπει τη λειτουργία μη κρατικών, μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων στη χώρα, αναδεικνύεται σε ένα από τα κομβικά σημεία των νέων διαχωριστικών γραμμών μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων.

Η στάση πολιτικών κομμάτων, όπως είναι ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ, είναι αναμενόμενη και προβλέψιμη. Οι ιδεολογικές τους θέσεις είναι εκ διαμέτρου αντίθετες και δεν υπάρχει περιθώριο διαβούλευσης. Για το λόγο αυτό, η κυβέρνηση ξεκίνησε βάζοντας τη Χαριλάου Τρικούπη στο “κάδρο” της κριτικής και στηρίζοντας τη λειτουργία των μη κρατικών πανεπιστημίων, όπως και στην επιστολική ψήφο, αλλά στη συνέχεια έκανε στροφή 180 μοιρών και ο Νίκος Ανδρουλάκης ξεκαθάρισε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν θα είναι υπέρ του νομοσχεδίου.

Το Μέγαρο Μαξίμου, δια στόματος Παύλου Μαρινάκη, χαρακτήρισε τον κ. Ανδρουλάκη «εκπρόσωπο του πιο γνήσιου αναχρονισμού», ο οποίος επικαλείται «τις πιο “ασόβαρες” δικαιολογίες για να μην υπερψηφίσει ένα εμβληματικό νομοσχέδιο», ενώ περιέγραψε το ΠΑΣΟΚ ως «ένα κράμα παθογενειών όλων όσα ζήσαμε τα προηγούμενα χρόνια στη μεταπολιτευτική Ελλάδα».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αφού είχε ήδη εξαγγείλει τη μεταρρύθμιση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, είχε δώσει πολιτικό χαρακτήρα στις θέσεις των πολιτικών δυνάμεων, δηλώνοντας ότι ο προοδευτικός χαρακτήρας της καθεμιάς θα αποδεικνυόταν στην πράξη. Σε αυτόν ακριβώς τον “καμβά” αναμένεται να τονίσει η κυβέρνηση την αποφασιστικότητά της να προχωρήσει σε αλλαγές, ακόμη και έναντι των αντιδράσεων μειοψηφικών κοινωνικών ομάδων, οι οποίες παραμένουν αγκυλωμένες σε παρελθούσες ιδεοληψίες. 

Το νομοσχέδιο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, το οποίο παίρνει τον δρόμου του Κοινοβουλίου, αναμένεται να ψηφιστεί στις 8 Μαρτίου.

Η επόμενη προγραμματισμένη ημερομηνία της κυβέρνησης είναι η 22α Μαρτίου, όταν το υπουργικό συμβούλιο αναμένεται να εγκρίνει την αύξηση του κατώτατου μισθού. Η αύξηση των εισοδημάτων με τον καθορισμό του κατώτατου μισθού στα 950 ευρώ και του μέσου μισθού στα 1.500 ευρώ αποτελεί κεντρικό στόχο του Κυριάκου Μητσοτάκη για την επόμενη τετραετία. Το σημαντικότερο είναι ότι η αύξηση των μισθών παρουσιάζεται από τον πρωθυπουργό και τα ανώτερα κυβερνητικά στελέχη ως η μόνη σταθερή και μόνιμη απάντηση σε μια περίοδο που οι μεγαλύτεροι εχθροί για την κυβέρνηση είναι η ακρίβεια και οι πληθωριστικές πιέσεις, το ενεργειακό κόστος και η αδυναμία των νοικοκυριών να το αντιμετωπίσουν.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments