Ο Ιάπωνας κολοσσός του φαρμάκου που μπαίνει στην Ελλάδα
Πηγή Φωτογραφίας: daiichisankyo.com
Στην ελληνική αγορά εισέρχεται η ιαπωνική φαρμακοβιομηχανία Daiichi Sankyo η δεύτερη μεγαλύτερη του κλάδου της στην Ιαπωνία και σημαντικός παίκτης με διεθνές εκτόπισμα που έχει στην ιδιοκτησία της την αμερικανική φαρμακευτική εταιρεία American Regent. H Daiichi Sankyo προχώρησε στη σύσταση θυγατρικής εταιρείας στην Ελλάδα, γεγονός που ανοίγει το δρόμο για δραστηριοποίησή της στη χώρα μας.
Το 2022 τα έσοδά της ανήλθαν στα 9,44 δισεκατομμύρια δολάρια και τα καθαρά της κέρδη στα 812 εκατομμύρια δολάρια. Στα μέσα του 2023 απασχολούσε περίπου 17.500 άτομα προσωπικό.
Ίδρυση κέντρου καινοτομίας με επένδυση 1 δισεκατομμυρίου
Πρόσφατα η Daiichi Sankyo έκανε γνωστό ότι επενδύει περίπου 1 δισεκατομμύριο ευρώ στη Γερμανία, προκειμένου να δημιουργήσει εκεί διεθνές κέντρο καινοτομίας. Στόχος της εταιρείας για τα επόμενα χρόνια, είναι εκτός από τα καρδιαγγειακά φάρμακα, να αναπτυχτούν και θεραπείες για την αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού, του πνεύμονα και του στομάχου, έχοντας ως βάση το συγκεκριμένο κέντρο καινοτομίας στο Πφάφενχοφεν της Βαυαρίας.
Από τη συγχώνευση της Daiichi Pharmaceutical και της Sankyo Company
Η Daiichi Sankyo ιδρύθηκε το 2005 μέσω συγχώνευσης της Sankyo Company Limited και της Daiichi Pharmaceutical Company Limited εταιρείες με εκατονταετή επιχειρηματική διαδρομή στα επιχειρηματικά πεπραγμένα της Ιαπωνίας. Η Sankyo Co. Ltd. ιδρύθηκε από τον Jokichi Takamine, ο οποίος κατοχύρωσε με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας την απομόνωση της αδρεναλίνης. Ο Takamine ήταν πρόεδρος της Sankyo Co. Ltd από τον Μάρτιο του 1913 έως τον Ιούλιο του 1922.
Το 1990, η Sankyo εξαγόρασε τη γερμανική Luitpold-Werk Group, μια φαρμακευτική εταιρεία με έδρα το Μόναχο. Το 2019, η Luitpold μετονομάστηκε σε Regent. Η American Regent, που τώρα εδρεύει στις Ηνωμένες Πολιτείες και είναι θυγατρική της Daiichi Sankyo. Το 2006, η Daiichi Sankyo εξαγόρασε τη Zepharma, τη μονάδα παραγωγής μη υποχρεωτικώς συνταγογραφούμενων φαρμάκων της Astellas Pharma. Στις 10 Ιουνίου 2008, η εταιρεία συμφώνησε να αποκτήσει το πλειοψηφικό μερίδιο 64% της ινδικής εταιρείας παραγωγής γενόσημων φαρμάκων Ranbaxy, μια συμφωνία αξίας περίπου 4,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Στη συνέχεια εξαγόρασε την U3 Pharma τον Ιούνιο του 2008, γεγονός που συνεισέφερε ένα θεραπευτικό αντίσωμα anti-HER3 στο αντικαρκινικό χαρτοφυλάκιο της εταιρείας. Η εταιρεία έκλεισε την U3 Pharma το 2015.
Η εξαγορά της Plexxikon, μιας νεοφυούς φαρμακευτικής εταιρείας με έδρα το Μπέρκλεϊ της Καλιφόρνια ήταν μία ακόμα κίνηση που πραγματοποίησε και ολοκληρώθηκε στις 4 Απριλίου 2011, θέτοντας πλέον στο χαρτοφυλάκιό της και το φάρμακο Vemurafenib που ειδικεύεται στην αντιμετώπιση του μελανώματος σε προχωρημένο στάδιο.
Τον Ιανουάριο του 2020, η αξία της εταιρείας αυξήθηκε πάνω από 33 δισεκατομμύρια δολάρια μετά την έγκριση της Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ και την κυκλοφορία του Enhertu, ενός συζυγούς αντισώματος-φαρμάκου για τη θεραπεία του καρκίνου. Η Daiichi Sankyo ανέπτυξε την Enhertu σε συνεργασία με την AstraZeneca η οποία συμφώνησε τον Μάρτιο του 2019 να πληρώσει έως και 6,9 δισεκατομμύρια δολάρια στην Daiichi Sankyo σε αντάλλαγμα για ένα μερίδιο των μετοχών της Enhertu.
Πηγή: forbesgreece.gr//Γιώργος Λαμπίρης
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας