Nέα της αγοράς

«Η ΚΑΠ εξαϋλώνει τον πρωτογενή τομέα» τονίζει ο Μιχάλης Σάλλας

Ο ΜΙχάλης Σάλλας τονίζει πως χρειάζεται ένα σοβαρό και αποτελεσματικό κράτος που θα προστατεύει τους πολίτες.

Ο τραπεζίτης Μιχάλης Σάλλας τονίζει ότι η Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης οδηγεί στην εξαΰλωση του πρωτογενούς τομέα της Ελλάδας, ενώ επισημαίνει πως αν δεν υπάρξει κάποιο στρατηγικό σχέδιο για να σταματήσει η συρρίκνωση, τα αγροτικά επαγγέλματα θα τα συναντάμε στο μέλλον μόνο σε μουσεία.

Σε άρθρο του στην «Καθημερινή», αναφέρει ανάμεσα σε άλλα, πως το κράτος για να είναι ισχυρό θα πρέπει να καταστέλλει την αυθαιρεσία και την παρανομία. Να είναι ένα κράτος των πολλών, ένα κράτος που μεριμνά εξίσου για φτωχούς και αδύναμους και ευάλωτους. Σε αυτό το κράτος, γράφει, η δημόσια παιδεία, η δημόσια υγεία, η εργασία και η κοινωνική ασφάλιση αποτελούν προτεραιότητες.

Παράλληλα, επισημαίνει ότι η Ελλάδα χρειάζεται ένα σοβαρό και αποτελεσματικό κράτος που θα προστατεύει τους πολίτες και θα εγγυάται την ασφάλεια τους. Ο Μιχάλης Σάλλας αναφέρει ότι η δημόσια παιδεία, η δημόσια υγεία, η εργασία και η κοινωνική ασφάλιση αποτελούν προτεραιότητες στο ισχυρό κράτος.

Το άρθρο του Μιχάλη Σάλλα:

Για πολλά χρόνια υπήρξε μακρά συζήτηση για το τι κράτος είναι εκείνο που εξυπηρετεί καλύτερα τα συμφέροντα των πολιτών και την ευημερία τους. Το περισσότερο ή το λιγότερο κράτος. Νομίζω πλέον ότι αυτή η συζήτηση ξεπεράστηκε. Ούτε περισσότερο κράτος χρειαζόμαστε. Ούτε λιγότερο. Χρειαζόμαστε ένα ισχυρό κράτος. Ισχυρό, σοβαρό και αποτελεσματικό. Ενα κράτος που να προστατεύει τα δικαιώματα των πολιτών. Να εγγυάται την ασφάλειά τους. Να υπερασπίζεται την εδαφική ακεραιότητα της χώρας. Να διασφαλίζει τα εθνικά συμφέροντα. Να προάγει την ευημερία. Να ενδυναμώνει την κοινωνική συνοχή. Να θέτει τους κανόνες συλλογικής δράσης και ανταγωνισμού και αυτοί να γίνονται σεβαστοί. Να προωθεί, ανά τον κόσμο, τα αιτήματα του ελληνισμού.

Το κράτος για να είναι ισχυρό θα πρέπει να προβλέπει και θεσμικά αντίβαρα στην πολιτική και οικονομική εξουσία. Για να μπορεί να περιορίζει και να καταστέλλει την αυθαιρεσία και την παρανομία. Το ισχυρό κράτος δεν είναι κράτος των λίγων, των πλουσίων και των κάθε λογής ελίτ. Είναι κράτος των πολλών που μεριμνά εξίσου και για τους φτωχούς, τους αδύναμους και τους ευάλωτους συμπολίτες μας. Η δημόσια παιδεία, η δημόσια υγεία, η εργασία και η κοινωνική ασφάλιση αποτελούν προτεραιότητες στο ισχυρό κράτος.

Είμαστε μικρή σε έκταση και πληθυσμό χώρα, όμως έχουμε μοναδικά γεωφυσικά πλεονεκτήματα που μπορεί να μας καταστήσουν τον βιολογικό κήπο της Ευρώπης και των χωρών της Μεσογείου. Και το κράτος, το ισχυρό κράτος –ειδικά στις περιόδους επισιτιστικής κρίσης και δημοσιονομικής συμπίεσης που ζούμε– πρέπει να συμβάλει με συγκεκριμένα μέτρα και πολιτικές αφενός στη διατροφική επάρκεια και αφετέρου στην ενίσχυση του εξαγωγικού εμπορίου.

Η συρρίκνωση του αγροτικού τομέα είναι εξαιρετικά επικίνδυνη υπόθεση για την επιβίωση της χώρας και τον ρόλο της σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Υπάρχει συνεχής μείωση των αγροτικών εκμεταλλεύσεων και των καλλιεργούμενων εκτάσεων.

Η κτηνοτροφία περνάει μία από τις πιο δύσκολες εποχές της. Δεν ξέρουμε πώς και από ποιους διαμορφώνεται κατά περιόδους η Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ), που σε ευρωπαϊκό επίπεδο συρρικνώνει την επισιτιστική αυτάρκεια και οδηγεί την Ελλάδα στην εξαΰλωση του πρωτογενούς τομέα. Δεν ξέρω αλήθεια, αν υπήρξε ποτέ κάποιο στρατηγικό σχέδιο της χώρας στον τομέα αυτό. Γεγονός είναι ότι αν συνεχιστεί αυτή η συρρίκνωση, τα αγροτικά επαγγέλματα θα τα συναντάμε στο μέλλον μόνο σε μουσεία.

Δεν μπορεί να είμαστε τουριστική χώρα χωρίς η μεσογειακή διατροφή, τα ελληνικά προϊόντα να βρίσκονται στο τραπέζι των ξένων επισκεπτών.

Ίσως θα πρέπει να θεσπιστούν ακόμη και κίνητρα τραπεζικών διευκολύνσεων στις τουριστικές επιχειρήσεις και στις επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος, με στόχο οι προσφερόμενες υπηρεσίες τους να περιλαμβάνουν όσο το δυνατόν περισσότερο ελληνικά προϊόντα. Δεν μπορεί να υπάρξει ισχυρό κράτος χωρίς εκτεταμένη και πλούσια πρωτογενή παραγωγή.

Και η ισχύς του κράτους αυξάνεται όσο ενισχύονται η κοινωνία των πολιτών και οι παραγωγικές συμπράξεις με ομάδες παραγωγών, συνεταιρισμούς, γεωργικές και αστικές ενώσεις. Αυτό επιτυγχάνεται με τις σύγχρονες μεθόδους παραγωγής, την υδροπονία, τη γεωργία ακριβείας, την ενθάρρυνση επενδύσεων ιδιωτών και εταιρειών στον πρωτογενή τομέα, τη δημιουργία σύγχρονου χρηματιστηρίου αγροτικών προϊόντων κ.λπ.

Το ίδιο ισχύει και στον τομέα της ασφάλειας των συνόρων. Εκεί πραγματικά τα τελευταία χρόνια γίνεται πολύ σοβαρή προσπάθεια που πρέπει να συνεχιστεί. Ισχυρό κράτος σημαίνει ισχυρή αποτρεπτική δύναμη. Οι ισχυρές ένοπλες δυνάμεις χρειάζονται όμως και ισχυρή κοινωνία. Τα εξοπλιστικά προγράμματα είναι καλά, αναγκαία και απαραίτητα, όπως απαραίτητη εξάλλου είναι και η στήριξη των λαϊκών αναγκών. Στις γεωπολιτικές ανακατατάξεις και τη γενικευμένη αστάθεια, ισχυρός στρατός σημαίνει και ισχυρός λαός.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο