Η Ελλάδα στο μικροσκόπιο του Ευρωκοινοβουλίου για το κράτος δικαίου
Πηγή Φωτογραφίας: Cnn.com
Την προσεχή Τετάρτη, στις 28 Φεβρουαρίου, στη συνεδρίαση της Ολομέλεια της Ευρωβουλής στο Στρασβούργο θα συζητηθεί και θα τεθεί προς ψήφιση η έκθεση της επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών LIBΕ με τις παρατηρήσεις της επί της έκθεσης της Κομισιόν για τη δικαιοκρατική αρχή στα 27 κράτη-μέλη της ΕΕ.
Στα γενικά συμπεράσματα της η επιτροπή LIBE, ασκεί κριτική στην Κομισιόν ότι «μερικές φορές καταλήγει να είναι υπερβολικά διπλωματική και ανακριβής όταν εντοπίζει προβλήματα κράτους δικαίου στα κράτη μέλη» ενώ σημειώνει «με λύπη» ότι «ο τεχνητός ίσος αριθμός συμπερασμάτων και συστάσεων ανά κράτος μέλος κρύβει τις πολύ πραγματικές διαφορές μεταξύ των κρατών μελών» και συστήνει «να γίνεται διάκριση μεταξύ συστημικών και μεμονωμένων παραβιάσεων, ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος ευτελισμού των πιο σοβαρών παραβιάσεων του κράτους δικαίου».
Ειδικότερα για την Ελλάδα, η Επιτροπή LIBE του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σημείωσε ότι είναι μία από τις χώρες που δεν έχει ανταποκριθεί στις ευρωπαϊκές συστάσεις σχετικά με την πολιτική ανεξαρτησία και την ενίσχυση της λειτουργίας της δικαιοσύνης.
Σημειώνει επίσης “με μεγάλη ανησυχία” ότι ανεξάρτητες αρχές όπως η Αρχή Προστασίας του Απορρήτου των Επικοινωνιών και η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα δέχονται όλο και περισσότερες πιέσεις όσον αφορά τις έρευνές τους για την παράνομη χρήση λογισμικού παρακολούθησης και φαίνεται αποφασισμένη να επιβάλει πρόστιμο στην Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών. Η έκθεση αναφέρεται επίσης στις “στρατηγικές αγωγές” (SLAPP) κατά δημοσιογράφων που ερευνούν την υπόθεση των ελληνικών υποκλοπών.
Και αυτό διότι αποτελεί σημαντικό μέρος της έκθεσης πρόκειται να παρουσιαστεί μεθαύριο στην Ολομέλεια. Η LIBE προτρέπει την Επιτροπή να λάβει υπόψη της τις έρευνες και τις συστάσεις της Ειδικής Εξεταστικής Επιτροπής του PEGA για τη χρήση παράνομου κατασκοπευτικού λογισμικού στην Ελλάδα, την Κύπρο, την Ουγγαρία, την Πολωνία και την Ισπανία. Τονίζει ότι, μέχρι σήμερα, δεν υπάρχει καμία εθνική αρχή στις χώρες αυτές που να αξιολογεί νόμιμα την παρακολούθηση δημοσιογράφων και πολιτικών στόχων.
Υπενθυμίζεται ότι, πριν από λίγες ημέρες, με ευρεία πλειοψηφία πέρασε από την ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ψήφισμα, που κατέθεσαν από κοινού τέσσερις πολιτικές ομάδες Σοσιαλιστές και Δημοκράτες (S&D), Πράσινοι, Φιλελεύθεροι (Renew) και Αριστερά, για το κράτος δικαίου και την ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα. Είχε προηγηθεί σχετική συζήτηση σε υψηλούς τόνους στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στις 17 Ιανουαρίου.
Τονίζεται πως με το εν λόγω ψήφισμα, που ενέκριναν 330 ευρωβουλευτές, καταψήφισαν 254, ενώ σημειώθηκαν 26 αποχές εκφράζονται σοβαρές ανησυχίες για το κράτος δικαίου στην Ελλάδα, ενώ καλείται η Κομισιόν να αναλάβει δράση.
Συγκεκριμένα, στο ψήφισμα καταγράφονται οι φυσικές και προφορικές απειλές, καθώς και οι καταχρηστικές αγωγές (SLAPPS) εναντίον δημοσιογράφων από υψηλά ιστάμενους πολιτικούς, περιλαμβανομένων ανθρώπων του περιβάλλοντος του πρωθυπουργού, η παράνομη χρήση λογισμικού παρακολούθησης, όπως του Predador εναντίον πολιτικών αντιπάλων και δημοσιογράφων, ενώ επικρίνει την παράνομη εργαλειοποίηση του όρου «απειλή για την εθνική ασφάλεια» και σημειώνει την επιρροή του πρωθυπουργού στην ΕΥΠ, που τελεί υπό την άμεση εποπτεία του.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας