Σε θέσεις μάχης για τα ιδιωτικά ΑΕΙ
Πηγή Φωτογραφίας: ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΤΗΣ ΑΣΟΕΕ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΥΤΑΝΕΙΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟ ΠΟΥ ΑΦΟΡΑ ΤΟΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)
Θέσεις στα «χαρακώματα» για τη «μάχη των μαχών», όπως θεωρείται η θεσμοθέτηση των μη κρατικών πανεπιστημίων, παίρνουν κυβέρνηση, κόμματα και ακαδημαϊκή κοινότητα. Η επίμαχη μεταρρύθμιση παίρνει τον δρόμο της κοινοβουλευτικής αναμέτρησης: της επεξεργασίας της μέσα στην εβδομάδα στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή και της συζήτησης και ψήφισης στην Ολομέλεια τη μεθεπόμενη εβδομάδα – πιθανόν στις 8 Μαρτίου – εν μέσω αντιδράσεων εντός και εκτός Βουλής.
Μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου για τα ομόφυλα ζευγάρια, το κυβερνών κόμμα μπήκε σε μπελάδες με ορισμένα μέλη να το καταψήφισαν και άλλα να μην ψηφίζουν καθόλου. Τώρα, το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά πανεπιστήμια προωθείται με ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Αυτό θα μπορούσε να βοηθήσει στο να καλυφθούν οι διαφωνίες εντός του κυβερνώντος κόμματος. Οι δύο πλευρές έχουν έντονες διαφορές με βάση τις πεποιθήσεις και την ιστορία τους, οπότε αναμένεται έντονη αντιπαράθεση.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, δήλωσε πως το κόμμα του θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά και μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια και ότι επιθυμεί και θέλει να διασφαλίσει πως η τριτοβάθμια εκπαίδευση θα παραμείνει επικεντρωμένη στη μάθηση και όχι στο κυνήγι του κέρδους. Η κυβέρνηση επέκρινε τον Ανδρουλάκη ότι ακολουθεί αναχρονιστική πολιτική.
Στο στρατόπεδο του «όχι» κινείται και ο ΣΥΡΙΖΑ του Στέφανου Κασσελάκη, ο οποίος έχει ήδη καταθέσει την κατηγορηματική αντίθεσή του με το νομοσχέδιο της κυβέρνησης, η οποία, όπως έχει πει, «συνοδεύεται με την κατηγορηματική θέση μας για την ενίσχυση των δημόσιων πανεπιστημίων». Μάλιστα απαντώντας στους συνέδρους που φώναζαν συνθήματα υπέρ του άρθρου 16 του Συντάγματος, τους είπε: «Θα το πειράξουν, θα το ποδοπατήσουν και εμείς θα είμαστε απέναντι», δίνοντας έτσι το στίγμα των προθέσεών του, αν και στο παρελθόν έχει αρθρογραφήσει υπέρ των μη κρατικών πανεπιστημιακών ιδρυμάτων.
Η Νέα Αριστερά και η Ελληνική Λύση είναι επίσης αντίθετες με το νέο νομοσχέδιο, εκτιμώντας ότι θα μετατρέψει την εκπαίδευση σε κάτι που μόνο οι οικονομικά εύρωστοι μπορούν να αντέξουν οικονομικά. Εκτιμούν ακόμη πως η εκπαίδευση πρέπει να είναι δικαίωμα για όλους και ότι η κυβέρνηση πρέπει να παρέχει δωρεάν και υψηλής ποιότητας εκπαίδευση για το σύνολο των πολιτών. Ζητούν από την κυβέρνηση να μην παραβιάσει το Σύνταγμα και να διασφαλίσει ότι η εκπαίδευση θα παραμείνει προσβάσιμη σε όλους.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας