Στα εμπόδια που βάζουν φρένο στην ποιοτική αναβάθμιση της ελληνικής φιλοξενίας στάθηκε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Γιάννης Χατζής στο 1ο Περιφερειακό Συνέδριο της ΠΟΞ στο Καρπενήσι, με θέμα: «Συνδιαμορφώνοντας το Τουριστικό Προϊόν της Ηπειρωτικής Ελλάδας». Μάλιστα έκανε λόγο για διαχρονική απουσία στήριξης των ξενοδοχείων έως 3 αστέρων που σε αριθμό δυναμικότητας ξεπερνάνε τα 200.000 δωμάτια στην Ελλάδα. Μάλιστα για την αντιστροφή της παραπάνω εικόνας ζήτησε να έχουν πρόσβαση στα χρηματοδοτικά εργαλεία για την αναβάθμιση της ποιότητάς τους, ώστε να εκσυγχρονίζουν τις εγκαταστάσεις τους τόσο ενεργειακά όσο και σε επίπεδο υποδομών. Ωστόσο, μετά από επανειλημμένες παρεμβάσεις της ΠΟΞ πρόσφατα υπήρξε η προδημοσίευση του προγράμματος ενεργειακής αναβάθμισης, «Εξοικονομώ», που – όπως είπε ο κ. Χατζής – κινείται στη σωστή κατεύθυνση.
Απευθυνόμενος στους επιχειρηματίες του κλάδου, ο κ. Χατζής υπογράμμισε ότι η ΠΟΞ σε συνεργασία με την DELOITTE ετοιμάζει μια σειρά από δωρεάν εργαστήρια Consulting που θα βοηθήσουν στην προετοιμασία τα μέλη που επιθυμούν να αναβαθμίσουν τις εγκαταστάσεις τους. Επίσης, μέσα από μια στρατηγική συμφωνία που ολοκληρώνει η ΠΟΞ με την Εθνική Τράπεζα, υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΠΟΞ, γίνεται προσπάθεια για να δημιουργηθεί ένα ειδικό προϊόν χρηματοδότησης κεφαλαιακών δαπανών μικρών ξενοδοχειακών καταλυμάτων, έτσι ώστε οι επιχειρηματίες να μπορούν να αντλήσουν ρευστότητα και από το τραπεζικό σύστημα. «Οι δύο αυτές δράσεις σε συνδυασμό με την συνδικαλιστική πίεση που ασκούμε ευελπιστούμε να πλαισιωθούν από ένα γενναίο πρόγραμμα επιδότησης για τα μικρά ξενοδοχεία από το υπουργείο Ανάπτυξης», τόνισε στην παρέμβασή του ο κ. Χατζής.
Σε ό,τι αφορά τα προβλήματα που η ΠΟΞ ζητά άμεσες λύσεις, αυτά αφορούν την βραχυχρόνια μίσθωση, το τέλος ανθεκτικότητας αλλά και τον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ στην διαμονή. Σχετικά με την βραχυχρόνια μίσθωση, ο πρόεδρος της ΠΟΞ ανάφερε ότι «έχουμε φτάσει στο σημείο να έχουμε 1.000.000 κλίνες! σε τέτοια καταλύματα τα οποία λειτουργούν χωρίς ένα στοιχειώδες νομοθετικό πλαίσιο, χωρίς στοιχειώδεις προδιαγραφές υγιεινής και ασφαλείας». Για το τέλος ανθεκτικότητας, ο κ. Χατζής έκανε λόγο για ένα τέλος που θεσμοθετήθηκε χωρίς καμία προηγούμενη διαβούλευση και λειτουργεί εις βάρος των τοπικών κοινωνιών, ενώ για τον ΦΠΑ ανάφερε ότι ο Φόρος Προστιθέμενης Αξίας επιβαρύνει τους πελάτες μας με ένα ποσοστό, το οποίο είναι υψηλότερο από όλους τους διεθνείς ανταγωνιστές μας.