Policy Briefs

Σερβία: Οι αρχές απορρίπτουν την έκκληση για διεθνή έρευνα για τις εκλογές

Σερβία: Οι αρχές απορρίπτουν την έκκληση για διεθνή έρευνα για τις εκλογές

Πηγή Φωτογραφίας: Cnn.com

"Δεν θα εγκρίνω ποτέ μια διεθνή έρευνα γιατί αυτό θα ισοδυναμούσε με ακύρωση της κυριαρχίας μιας χώρας", επισημαίνει η πρωθυπουργός.

Οι εκλογές του Δεκεμβρίου ήταν νόμιμες, δήλωσε η πρωθυπουργός Ana Brnabić αυτό το Σαββατοκύριακο κατά τη διάρκεια μιας παρέμβασης ζωντανά στην τηλεόραση, ανταποκρινόμενη στο κάλεσμα της αντιπολίτευσης , της διεθνούς κοινότητας και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υπέρ μιας διεθνούς έρευνας, προσθέτοντας ότι ένα τέτοιο βήμα θα υπονομεύουν την κυριαρχία της Σερβίας.

Οι εκλογές του Δεκεμβρίου στη Σερβία καταδικάστηκαν ευρέως από τοπικούς και διεθνείς πολιτικούς, παρατηρητές, πολίτες, οργανώσεις και την κοινωνία των πολιτών, καθώς και από ευρωβουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σε ψήφισμα. Υπάρχουν πολλές αναφορές για αγορά ψήφων και πίεση στους ψηφοφόρους. Ωστόσο, η σερβική κυβέρνηση, που κέρδισε την ψηφοφορία, υποστηρίζει ότι δεν υπήρξαν παρατυπίες.

Η Μπρνάμπιτς είπε στο σερβικό κανάλι Prva ότι «δεν κλάπηκε ψήφος» και ότι πιθανότατα δεν θα υπάρξουν νέες εκλογές στο Βελιγράδι.

«Προφανώς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν είναι πλέον αρκετό, αλλά τώρα πηγαίνουν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να φανταστούν πώς πρέπει να είναι η έρευνα. Η αντιπολίτευση δεν θέλει μόνο να ακυρώσει ή να καταπατήσει την κυριαρχία μας, αλλά θέλει να αναστείλει τους εθνικούς θεσμούς και τους νόμους », πρόσθεσε η κ. Brnabić.

Επέμεινε ότι «δεν θα εξουσιοδοτούσε ποτέ μια διεθνή έρευνα », η οποία «θα ανέστειλε το κοινοβούλιο, τους θεσμούς, τη δημοκρατία και τελικά θα οδηγούσε στην παράδοση της εξουσίας από ξένους [στη Σερβία]» .

«Πώς μπορεί κάποιος να αντιταχθεί στο κράτος του θέλοντας να έχει πρόσβαση σε όλες τις βάσεις δεδομένων, θέλοντας το Υπουργείο Εσωτερικών να κάνει προσβάσιμα όλα τα δεδομένα και θέλοντας οι ξένοι να ζητούν ελέγχους όπως η καταμέτρηση του αριθμού των ανθρώπων που ζουν σε ένα διαμέρισμα ή ένα σπίτι;”.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments