Τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης Μητσοτάκη
Πηγή Φωτογραφίας: [364665] ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)
Μεταρρυθμίσεις, ενίσχυση εισοδημάτων, ευρωπαϊκό «εκτόπισμα». Είναι ένα καίριο τρίπτυχο, πάνω στο οποίο θα βασιστεί τους επόμενους τρεις μήνες, έως τις ευρωεκλογές, η κυβερνητική στρατηγική , την ώρα, μάλιστα, που ο χώρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης βυθίζεται στην εσωστρέφεια και αδυνατεί να προβάλει πειστικό λόγο απέναντι στις κυβερνητικές πολιτικές.
Το νομοσχέδιο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, το οποίο τίθεται σήμερα σε κοινοβουλευτική συζήτηση και θα ψηφιστεί στην ολομέλεια στις 8 Μαρτίου, είναι το τελευταίο μεταρρυθμιστικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης πριν από την επίσημη έναρξη της προεκλογικής περιόδου για τις ευρωεκλογές.
Ταυτόχρονα, αναμένεται να αποτελέσει και το πιο σφοδρό πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης με την αντιπολίτευση, με τον πρωθυπουργό να θέτει θέμα «προοδευτικότητας» ή μη, των πολιτικών δυνάμεων, που θα ταχθούν υπέρ ή κατά της ρύθμισης. Έως σήμερα, το Μέγαρο Μαξίμου επικεντρώνει την κριτική του απέναντι στο ΠΑΣΟΚ, καθώς η Χαριλάου Τρικούπη, όπως ακριβώς έκανε και με το θέμα της επιστολικής ψήφου, τελικά προτίθεται να καταψηφίσει το νομοσχέδιο, που όμως υπάρχει στο πρόγραμμά της.
Ο στόχος της κυβέρνησης είναι σαφής: να αναδειχθεί μέσα από αυτή τη διαδικασία ως η μοναδική πολιτική έκφραση του “πολυδιάστατου εκσυγχρονισμού” της χώρας, όπως τον περιέγραψε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, και να επιδιώξει την πολιτική κυριαρχία στον χώρο του πολιτικού κέντρου. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρεται σε μια “εμβληματική μεταρρύθμιση” που θα εντάξει την Ελλάδα στην ευρωπαϊκή πραγματικότητα και θα επιτρέψει τη λειτουργία μη κρατικών και μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων στη χώρα μας.
Σημείο αναφοράς στην κυβερνητική ατζέντα αποτελεί η τρίτη, κατά σειρά, αύξηση του κατώτατου μισθού, που αναμένεται να εγκρίνει το Υπουργικό Συμβούλιο στις 22 Μαρτίου. Η εκτίμηση κυβερνητικών στελεχών είναι ότι ο κατώτατος μισθός θα διαμορφωθεί πάνω από τα 800 ευρώ, «υπηρετώντας» τον στόχο, που έχει τεθεί από τον πρωθυπουργό για 950 ευρώ στο τέλος της τετραετίας.
Η αύξηση του εισοδήματος και η επιστροφή στα προ κρίσης επίπεδα θεωρούνται από το Μέγαρο Μαξίμου ως βασικοί στόχοι της δεύτερης θητείας της κυβέρνησης, αποδεικνύοντας ότι η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας όχι μόνο επιστρέφει στους πολίτες, αλλά “οδηγεί” και την κοινωνία προς τη θετική της κατεύθυνση. Επιπλέον, η εισοδηματική ενίσχυση παρουσιάζεται από την κυβέρνηση ως μόνιμη απάντηση στο κύμα πληθωριστικών πιέσεων και αύξησης των τιμών.
Το στοίχημα της κάλπης που θα βάλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την προεκλογική περίοδο αναμένεται να είναι οι λόγοι που κάθε πολιτική δύναμη μπορεί να αρθρώσει στις Βρυξέλλες και να επιδείξει στο τέλος της ημέρας και τα αποτελέσματά τους.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας