Κόσμος

Μπαράζ αντιδράσεων μετά από την αναβάθμιση της στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία από τον Μακρόν

Μπαράζ αντιδράσεων μετά από την αναβάθμιση της στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία από τον Μακρόν

Πηγή Φωτογραφίας: Aa.com.tr

Σε μπούμερανγκ μετατρέπεται η πρόταση του Γάλλου προέδρου.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε τη Δευτέρα νέα βήματα για την ενίσχυση της Ουκρανίας στον αγώνα της κατά της ρωσικής εισβολής, λέγοντας ότι δεν αποκλείεται ακόμη και η μελλοντική αποστολή δυτικών χερσαίων στρατευμάτων για να επιτευχθεί ο στόχος της Ευρώπης να νικήσει τη Μόσχα. Ο Γάλλος πρόεδρος ανέφερε επίσης ότι θα ληφθούν μέτρα σε βάρος χωρών και επιχειρήσεων που παραβιάζουν τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

Απάντηση στη δήλωση του Μακρόν σχετικά με πιθανή αποστολή στρατευμάτων στα ουκρανικά εδάφη ήρθε από το ΝΑΤΟ μέσω αξιωματούχου της Συμμαχίας.

«Το ΝΑΤΟ και οι Σύμμαχοι παρέχουν άνευ προηγουμένου στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία. Το κάνουμε από το 2014 και συνεχίζουμε να το κάνουμε με μεγαλύτερη ταχύτητα μετά την πλήρους κλίμακας ρωσική εισβολή. Αλλά δεν υπάρχει κανένα σχέδιο για νατοϊκά στρατεύματα μάχης στο ουκρανικό έδαφος», υπογράμμισε ο αξιωματούχος στο Γαλλικό πρακτορείο.

Ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας Ρόμπερτ Φίτσο σε δηλώσεις του χθες πριν από τη σύνοδο των Ευρωπαίων ηγετών στο Παρίσι, τόνισε ότι πολλές χώρες μέλη του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξετάζουν το ενδεχόμενο να στείλουν στρατιώτες στην Ουκρανία. Ο ίδιος, ο οποίος καιρό τώρα εκφράζει τη διαφωνία του για την παράδοση οπλικών συστημάτων στην Ουκρανία και τηρεί μια στάση που ορισμένοι τη χαρακτηρίζουν φιλορωσική, δεν έδωσε περαιτέρω διευκρινίσεις για τον ισχυρισμό αυτό.

Σε δηλώσεις του μετά τη Σύνοδο για το ουκρανικό που πραγματοποιήθηκε στην Γαλλία, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης διαμήνυσε σχετικά: «Από εκεί και πέρα, επειδή άκουσα και διάφορα σχόλια από συναδέλφους, ομολόγους μου, για ζητήματα τα οποία ενδεχομένως να συζητήθηκαν εντός της αίθουσας, θέλω να διαβεβαιώσω ότι δεν υπάρχει κανένα ζήτημα αποστολής δυνάμεων, ευρωπαϊκών δυνάμεων του ΝΑΤΟ, εντός της Ουκρανίας. Ένα ζήτημα το οποίο για την Ελλάδα δεν υφίσταται και πιστεύω ότι δεν υφίσταται και για τη μεγάλη πλειοψηφία των ομολόγων μας».

Ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς απέκλεισε το ενδεχόμενο αποστολής ΝΑΤΟϊκών χερσαίων δυνάμεων στην Ουκρανία, λέγοντας: «ισχύει και για το μέλλον, δεν θα υπάρξουν χερσαίες δυνάμεις ούτε στρατιώτες επί ουκρανικού εδάφους από ευρωπαϊκά ή ΝΑΤΟϊκά κράτη», τόνισε κατά τη διάρκεια επίσκεψής του, νωρίτερα σήμερα, στο Φράιμπουργκ,

Ο ίδιος είπε ότι οι δυτικοί στρατιώτες «δεν επιτρέπεται -επίσης από τις χώρες τους- να συμμετέχουν ενεργά σε πολεμικές δραστηριότητες».

Το Ηνωμένο Βασίλειο δεν σχεδιάζει μια «μεγάλης κλίμακας ανάπτυξη» στρατευμάτων στην Ουκρανία πέραν του «μικρού αριθμού» ατόμων που βρίσκονται ήδη εκεί για να υποστηρίξουν τον ουκρανικό στρατό, ανέφερε σήμερα η Ντάουνινγκ Στριτ. Εκπρόσωπος του Βρετανού πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ διευκρίνισε ότι «ένας μικρός αριθμός» ανθρώπων που έχουν σταλεί από το Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκονται ήδη εκεί «για να υποστηρίξουν τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την ιατρική εκπαίδευση». Ενώ πρόσθεσε: «Δεν σχεδιάζουμε ανάπτυξη μεγάλης κλίμακας».

Η Ισπανία διαφωνεί με τη γαλλική πρόταση για αποστολή ευρωπαϊκών χερσαίων στρατευμάτων στην Ουκρανία και θέλει η βοήθεια να περιοριστεί στην αποστολή περισσότερων όπλων και άλλου υλικού στο Κίεβο, δήλωσε σήμερα η κυβερνητική εκπρόσωπος Πιλάρ Αλεγρία σε συνέντευξη Τύπου.

«Δεν είναι σε καμία περίπτωση προς το συμφέρον των χωρών αυτών. Θα πρέπει να το γνωρίζουν», τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ απαντώντας στις χθεσινές δηλώσεις του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν. «Το ίδιο το γεγονός ότι γίνεται συζήτηση για το ενδεχόμενο αποστολής κάποιων στρατευμάτων στην Ουκρανία από χώρες του ΝΑΤΟ είναι ένα πολύ σημαντικό νέο στοιχείο», σημείωσε

Ερωτηθείς από τους δημοσιογράφους αν θα υπήρχε κίνδυνος άμεσης σύγκρουσης μεταξύ της Ρωσίας και του ΝΑΤΟ στην περίπτωση αποστολής δυτικών στρατευμάτων στην Ουκρανία, ο ίδιος απάντησε: «Σε αυτή την περίπτωση, θα πρέπει να συζητήσουμε όχι για το αν είναι ενδεχόμενη, αλλά για το αν είναι αναπόφευκτη (μια άμεση σύγκρουση)».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments