Nέα της αγοράς

Ανεκτέλεστο ρεκόρ 17 δισ. ευρώ για τους τέσσερις μεγάλους των κατασκευών

Να διπλασιάσει σχεδόν το ύψος του ανεκτέλεστου των υπογεγραμμένων συμβάσεων του έχει καταφέρει ο κατασκευαστικός κλάδος την τελευταία διετία.

Να διπλασιάσει σχεδόν το ύψος του ανεκτέλεστου των υπογεγραμμένων συμβάσεων του έχει καταφέρει ο κατασκευαστικός κλάδος την τελευταία διετία. Από τα 9 δισ ευρώ περίπου στο τέλος του 2021, οι ανεκτέλεστες συβάσεις έργων των 4 μεγαλύτερων κατασκευαστικών Ομίλων της χώρας (ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΙΝΤΡΑΚΑΤ-ΑΚΤΩΡ, ΑΒΑΞ, Μυτιληναίος) έχει φτάσει στα 17 δισ ευρώ περίπου, πόσο ρεκόρ μετά την χρυσή κατασκευαστική περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων των 2004 στην χώρα μας.

Πρωταγωνιστής ο Όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ όπου το ύψος των αναληφθέντων και προς υπογραφή έργων της έχει φτάσει σε επίπεδα ρεκόρ. Τελευταία προσθήκη στο χαρτοφυλάκιο της, η παραχώρηση – εκτός απροόπτου- του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης (ΒΟΑΚ) προϋπολογισμού κατασκευής 1,8 δισ. ευρώ, ανεβάζοντας το μέχρι σήμερα ανεκτέλεστο της από τα 5,5 δισ στα 7,3 δισ ευρώ.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η ανάλυση του χαρτοφυλακίου της καθώς παρατηρείται διαφοροποίηση στην έκθεσή της ανάμεσα σε δημόσια, ιδιωτικά και αυτοχρηματοδοτούμενα έργα, γεγονός που μειώνει το ρίσκο και βελτιώνει τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του.

Εκτός από τα έργα που ήδη εκτελεί, ο Όμιλος έχει και νέες προς υπογραφή συμβάσεις, στις οποίες περιλαμβάνεται η σύμβαση παραχώρησης της Εγνατίας Οδού, η οποία διαθέτει κατασκευαστικό αντικείμενο περίπου 1 δισ. ευρώ,  η κατασκευή του IRC στο Ελληνικό, επίσης προϋπολογισμού κατασκευής 1 δισ. ευρώ κλπ.

Στην Ιντρακατ μετά την εξαγορά της Άκτωρ το ανεκτέλεστο του Ομίλου έχει φτάσει τα 5 δισ ευρώ και όπως ανέφερε προσφάτως ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Αλ. Εξάρχου, ο δανεισμός της Intrakat είναι εξαιρετικά χαμηλός και αυτό της επιτρέπει να υλοποιεί το ανεκτέλεστό της και να επιδιώξει την ισχυρή ανάπτυξή της στον κατασκευαστικό κλάδο, χωρίς χρηματοοικονομικά βάρη, κάτι που δεν αποτελεί τον κανόνα στην αγορά.

Σήμερα η Ιντρακάτ, πέρα από τα έργα που εκτελεί, έχει προς υπογραφή συμβάσεις ύψους 500 εκατ. Η πρώτη αφορά το έργο ΣΔΙΤ για τις φοιτητικές εστίες στα Πανεπιστήμια Κρήτης και Θεσσαλίας, προύπολογισμού 370 εκατ. ευρώ και η δεύτερη αφορά τη σύμβαση για το νέο κτίριο της Γενικής Γραμματείας Υποδομών που θα κατασκευαστεί στην Οδό Πειραιώς με ανάδοχο το σχήμα ΙΝΤΡΑΚΑΤ-REDEX. με προϋπολογισμό 112,5 εκατ. ευρώ.

Σε επίπεδα ρεκόρ έχει διαμορφωθεί το ανεκτέλεστο του Ομίλου Άβαξ, το οποίο φτάνει τα 3,5 δισ. ευρώ μετά και την προς υπογραφή σύμβαση του οδικού έργο Ιωάννινα – Κακαβιά, που αναδείχτηκε μειοδότης. Το έργο είναι προϋπολογισμού 234 εκατ. ευρώ και στο ανεκτέλεστο του Ομίλου δεν περιλαμβάνεται η προαίρεση του έργου, ύψους 76 εκατ. ευρώ.

Τους τελευταίους μήνες, όπως είχε ανακοινώσει και ο διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου Κωνσταντίνος Μιτζάλης, θα προστίθονταν νέα έργα 800 εκατ. ευρώ, που θα ανέβαζαν το ανεκτέλεστο στα 3 δισ. ευρώ, πόσο που τελικά ξεπέρασε ακόμη και τις ιδιες τις εκτιμήσεις του. Στις πρόσφατες μεγάλες συμβάσεις του Ομίλου περιλαμβάνονται τα 3 νοσοομεία του Ιδρύματος Σ. Νιάρχος προϋπολογισμού 443 εκατ. ευρώ, το Fly Over στη Θεσσαλονίκη (181 εκατ. ευρώ), το τμήμα Μπράλος – Άμφισσα του οδικού Άξονα Λαμία-Ιτέα-Αντίρριο (207 εκατ ευρώ), έργα που ήδη εκτελούνται.

Τέλος τα 600 εκατ. ευρώ ξεπερνά το ανεκτέλεστο υπόλοιπο των εκτελούμενων έργων υποδομών της ΜΕΤΚΑ ενώ συμπεριλαμβανομένων των έργων που βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο επικείμενης συμβασιοποίησης, ξεπερνά τα 800 εκατ. ευρώ.

Σήμερα ο Όμιλος έχει συμμετοχή σε projects όπως η σιδηροδρομική γραμμή Κιάτο-Ροδοδάφνη, ενώ αναμένει την υπεγράφη του έργου ΣΔΙΤ για τα 17 σχολεία στην Κεντρική Μακεδονία ένα έργο 159 εκατ. ευρώ.

Πηγή: capital.gr//Ελένη Μπότα

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο