Policy Briefs

Σαρδηνία: Ήττα για την Μελόνι και την ιταλική δεξιά

Σαρδηνία: Ήττα για την Μελόνι και την ιταλική δεξιά

Πηγή Φωτογραφίας: Reuters.com

Οπισθοδρόμηση για τη Τζόρτζια Μελόνι και τη δεξιά καθώς πλησιάζουν οι ευρωεκλογές.

Η νίκη της υποψήφιας του Κινήματος 5 Αστέρων Alessandra Todde στις περιφερειακές εκλογές στη Σαρδηνία έναντι του Paolo Truzzu της Fratelli d’Italia αντιπροσωπεύει ξεκάθαρα μια αποτυχία της δεξιάς και του κυβερνητικού συνασπισμού υπό την πρωθυπουργό Giorgia Meloni την παραμονή των ευρωεκλογών του μήνα Ιούνιος.

Η κυρία Τοντ, η οποία θα είναι η πρώτη γυναίκα που θα ηγηθεί της περιφέρειας της Σαρδηνίας, κέρδισε τον κεντροδεξιό υποψήφιο και δήμαρχο της περιφερειακής πρωτεύουσας Κάλιαρι (που έχασε στην πόλη της) μετά από μια μακρά και έντονη ημέρα εκλογών. Σύμφωνα με ανεπίσημα αποτελέσματα, η κ. Τοντ έλαβε περίπου το 45,4% των ψήφων, ενώ ο κ. Τρούζου το 45%.

Όσον αφορά τις ψήφους, η διαφορά είναι μόνο περίπου 3.000, μια διαφορά που μπορεί να εξηγηθεί από το γεγονός ότι οι πολίτες έπρεπε να ψηφίσουν για τον πρόεδρο και για ένα κόμμα. Έτσι, η κ. Todde έλαβε περισσότερες ψήφους από τον κ. Truzzu, αν και τα κόμματα που υποστηρίζουν τον κ. Truzzu έλαβαν περισσότερες ψήφους από εκείνα που υποστηρίζουν την κ. Todde.

Ωστόσο, το Δημοκρατικό Κόμμα (PD) ήρθε πρώτο με 13,8%, λίγο μπροστά από τον Fratelli d’Italia (FdI) που συγκέντρωσε το 13,6% των ψήφων. Το Κίνημα 5 Αστέρων (5SM) ήρθε τρίτο με 7,7%, ενώ το Forza Italia (FI/PPE) του υπουργού Εξωτερικών Αντόνιο Ταγιάνι συγκέντρωσε 6,4% και το Lega (ID) του Ματέο Σαλβίνι δείχνει ακόμη χαμηλότερη βαθμολογία μόλις 3,8%.

Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας δίνει νέα δύναμη σε όσους είναι υπέρ μιας συμμαχίας μεταξύ του 5SM και του PD, ενόψει άλλων περιφερειακών εκλογών πριν από τις ευρωεκλογές του Ιουνίου: Abruzzo (10 Μαρτίου), Basilicata (21-22 Απριλίου) και Piedmont (8-9 Ιουνίου).

Από την αρχή, οι περιφερειακές εκλογές της Σαρδηνίας δίχασαν τον κεντροδεξιό συνασπισμό, ήδη σε κρίση σε άλλα μέτωπα, ξεκινώντας από τη θέση του στην ευρωπαϊκή σκηνή. Η κ. Μελόνι επέβαλε τον κ. Τρούζου στον σύμμαχό της κ. Σαλβίνι ακόμη και πριν ο απερχόμενος πρόεδρος της Λέγκας κ. Κρίστιαν Σολίνας καθαιρεθεί λόγω υπόθεσης διαφθοράς. Ωστόσο, μετά την ήττα, η κ. Μελώνη και άλλα μέλη του κόμματός της κατηγόρησαν τη Λέγκα ότι παρεμπόδισε τον υποψήφιο τους ευνοώντας τον κατακερματισμό της ψηφοφορίας.

Είναι ενδιαφέρον ότι ο κεντροδεξιός συνασπισμός έχασε από μια διχασμένη κεντροαριστερά, παρόλο που ένας τρίτος υποψήφιος που υποστηρίζεται από ορισμένα κεντροαριστερά κόμματα, ο Ρενάτο Σόρου, έλαβε το 8,6% των ψήφων.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments