Πολιτική

Γεραπετρίτης: Στη σύνοδο του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τον πόλεμο στην Ουκρανία

Γεραπετρίτης: Στη σύνοδο του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τον πόλεμο στην Ουκρανία

Πηγή Φωτογραφίας: Συζήτηση επίκαιρης ερώτησης στην Ολομέλεια της Βουλής, Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου 2024. (ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI)

Στην ομιλία του σύμφωνα με πληροφορίες θα σημειώσει την έγκριση του νομοσχεδίου για τα ομόφυλα ζευγάρια που πέρασε από το ελληνικό Κοινοβούλιο, ως εμβληματικό για τα βήματα που θέλει να δείξει η κυβέρνηση ότι κάνει σε σχέση με το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα.

Εν μέσω δύο πολέμων πραγματοποιείται την Τετάρτη στη Γενεύη η Συνάντηση Υψηλού Επιπέδου της 55ης Συνόδου του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει συμπληρώσει ήδη δύο χρόνια από τη ρωσική εισβολή, ενώ ο πόλεμος του Ισραήλ στη Γάζα συνεχίζεται, απειλώντας με αποσταθεροποίηση την ευρύτερη περιοχή.

Συνάντηση στη Γενεύη

Στη Γενεύη βρίσκεται ήδη από την Τρίτη, ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, ο οποίος την Τετάρτη θα παρέμβει στη Σύνοδο, ενώ θα έχει συναντήσεις με τον Ύπατο Εκπρόσωπο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Volker Türk και με τον Εκτελεστικό Αντιπρόεδρο του Παγκόσμιου Εβραϊκού Συμβουλίου, Maram Stern.

Ο Γεραπετρίτης αναμένεται να αναφερθεί στους δύο πολέμους που βρίσκονται σε εξέλιξη, καθώς και στη σημασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε μία τέτοια περίοδο κρίσης.

Η τοποθέτηση Γεραπετρίτη

Στην ομιλία του σύμφωνα με πληροφορίες θα σημειώσει την έγκριση του νομοσχεδίου για τα ομόφυλα ζευγάρια που πέρασε από το ελληνικό Κοινοβούλιο, ως εμβληματικό για τα βήματα που θέλει να δείξει η κυβέρνηση ότι κάνει σε σχέση με το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα.

Η ελληνική υποψηφιότητα

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ελλάδα είναι υποψήφια για μία θέση στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την περίοδο 2028-30. Μία υποψηφιότητα που έχει στόχο να προωθήσει το σημαντικό έργο του Συμβουλίου με προσήλωση στον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και ιδίως του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.

Να σημειωθεί ότι η Ελλάδα δεν έχει ποτέ στο παρελθόν συμμετάσχει στο Συμβούλιο και σε μία περίοδο πρωτοφανών κρίσεων, παρατεταμένων συγκρούσεων, κατάφορη παραβίαση των διεθνών κανόνων και έλλειψη βασικών αγαθών όπως του νερού και των τροφίμων, αυτή η εκλογή είναι ιδιαίτερης σημασίας.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας

Υπενθυμίζεται ότι η Αθήνα έχει επίσης θέσει υποψηφιότητα και για μία θέση μη μόνιμου μέλους στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για την περίοδο 2025-26.

Με την εκστρατεία συγκέντρωσης δεσμεύσεων για την υποστήριξη της να έχει ήδη ξεκινήσει από το Νίκο Δένδια ως υπουργό Εξωτερικών και να συνεχίζεται από το Γιώργο Γεραπετρίτη.

Οι βασικές προτεραιότητες της ελληνικής υποψηφιότητας είναι :

(1) Ειρηνική επίλυση διαφορών

(2) Σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου και των κανόνων και αρχών του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών

(3) Γυναίκες, Ειρήνη και Ασφάλεια

(4) Κλιματική Αλλαγή και Ασφάλεια

(5) Ναυτική ασφάλεια

(6) Παιδιά σε ένοπλες συγκρούσεις

Το σύνθημα

Ως σύνθημα της ελληνικής υποψηφιότητας έχει επιλεγεί το τρίπτυχο: «Διάλογος, Διπλωματία, Δημοκρατία». «Τρεις ελληνικές λέξεις με παγκόσμια απήχηση», όπως υπογραμμίζει το ΥΠΕΞ.

Εξηγώντας την επιλογή των λέξεων αναφέρεται χαρακτηριστικά:

Ο διάλογος σημειώνεται ότι είναι «η πράξη της ανταλλαγής λογικών επιχειρημάτων. Σύμφωνα με τον Σωκράτη, ο διάλογος ήταν ο δρόμος προς την αλήθεια, ο δρόμος προς τη γνώση».

Η διπλωματία στη ρίζα της έχει τη λέξη «δύο». «Η διπλωματία, φυσικά, βασίζεται στον διάλογο. Ως λαοί, ως έθνη, χρησιμοποιώντας τη διπλωματία μέσω του διαλόγου, μπορούμε να ξεπεράσουμε τις διαφορές μας. Μπορούμε να καταλήξουμε σε κοινές λύσεις».

Και η δημοκρατία που «στην κυριολεξία σημαίνει η κυριαρχία του λαού. Γεννημένη στην αρχαία Αθήνα, η δημοκρατία βασίζεται επίσης στον διάλογο, στην ανοιχτή ανταλλαγή επιχειρημάτων στην “αγορά”. Δεν υπάρχουν σιωπηλές δημοκρατίες».

Η περίοδος της έντασης με την Τουρκία

Να σημειωθεί ότι η απόφαση της Ελλάδας να θέσει υποψηφιότητα για μία θέση ως μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ έγινε την περίοδο της μεγάλης έντασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, με την Αθήνα να μην συνδέει ευθέως την υποψηφιότητα της με την τουρκική επιθετικότητα, ωστόσο να την αξιοποιεί για την προώθηση και διάδοση των θέσεων της. Επιχειρώντας την διεύρυνση των συμμαχιών και των διπλωματικών της επαφών, ενώ παράλληλα ήθελε να δώσει στίγμα υπέρ της τήρησης της διεθνούς νομιμότητας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments