Πολιτική

Το Μαξίμου απέναντι σε τρία κοινωνικά μέτωπα

Το Μαξίμου απέναντι σε τρία κοινωνικά μέτωπα

Πηγή Φωτογραφίας: [367404] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ROBERTA METSOLA (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

Αγροτικό, μη κρατικά Πανεπιστήμια, ακρίβεια στα τρόφιμα.

Είναι σαφές πως η προσοχή του Μεγάρου Μαξίμου επικεντρώνεται στα τρία μεγάλα κοινωνικά μέτωπα με τα οποία βρίσκεται αντιμέτωπη η κυβερνητική πλειοψηφία.

Η συνεδρίαση του Συμβουλίου υπουργών Γεωργίας στις Βρυξέλλες πραγματοποιήθηκε εν μέσω κινητοποιήσεων των αγροτών σε πολλές ελληνικές πόλεις, ενώ ο πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης θα έχει και νέα συνάντηση με εκπροσώπους των αγροτών στη Θεσσαλία, η οποία θα συνδυαστεί με επίσκεψη στη Θεσσαλία.

Όπως επαναλαμβάνει ο πρωθυπουργός, τα οικονομικά περιθώρια για περαιτέρω ικανοποίηση των αιτημάτων του αγροτικού κόσμου έχουν εξαντληθεί. Οι Βρυξέλλες έχουν αναλάβει να διαδραματίσουν πρωταγωνιστικό ρόλο στις συζητήσεις για την αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) και στο συντονιστικό έργο των εννέα χωρών του ευρωπαϊκού νότου.

Την ίδια ώρα, η κατάθεση στην Βουλή του νομοσχεδίου για τα μη κρατικά πανεπιστήμια σηματοδοτεί την αντίστροφη μέτρηση για την υλοποίηση μίας κυβερνητικής επιλογής που το Μέγαρο Μαξίμου θεωρεί ως «κορωνίδα» της μεταρρυθμιστικής του ατζέντας, οι αντιδράσεις ωστόσο είναι μεγάλες στους κόλπους των φοιτητών, όπως και οι ενστάσεις στην επιστημονική κοινότητα περί αντισυνταγματικότητας του νομοσχεδίου.

Όπως ανέφερε χθες ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης, το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά και μη κερδοσκοπικά Πανεπιστήμια οικοδομείται εδώ και επτά μήνες και η συγγραφή του δεν έχει ολοκληρωθεί. «Κάθε καλή πρόταση ή ιδέα, είμαστε απολύτως ανοιχτοί να την ενσωματώσουμε», πρόσθεσε.

Από τα 205 άρθρα, τα 176 αφορούν τη δημόσια εκπαίδευση, τόνισε ο Υπουργός Παιδείας. Σημείωσε ότι περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την ανάπτυξη του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και την αυτονόμηση του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου (ΕΑΠ).

Εξέφρασε την πεποίθηση ότι σημείο συναίνεσης αποτελούν τα δημόσια ΑΕΙ και επισήμανε ότι η χρηματοδότηση των πανεπιστημίων έπεφτε συνεχώς μέχρι το 2018, οπότε έφτασε τα 92,4 εκατ ευρώ.

Η χρηματοδότηση που υπάρχει για τα δημόσια πανεπιστήμια είναι η μεγαλύτερη, που έχει δοθεί εδώ και πάρα πολλά χρόνια, και δέσμευση της κυβέρνησης είναι να συνεχίσει να την αυξάνει, υπογράμμισε.

Τόνισε πως η Σύνοδος των Πρυτάνεων έδωσε προτάσεις τις οποίες ενσωματώθηκαν στη συντριπτική τους πλειοψηφία στο νομοσχέδιο και αποτελούν ένα μεγάλο αριθμό των άρθρων του.

Η διαρκώς επαναλαμβανόμενη τους τελευταίους μήνες εκτίμηση του κ. Μητσοτάκη ότι έχουμε αφήσει πίσω τα χειρότερα, κάθε άλλο παρά επιβεβαιώνεται στην πράξη καθώς οι αυξήσεις τιμών, ειδικά στα τρόφιμα, συνεχίζονται, εξανεμίζοντας και τις όποιες αυξήσεις έχουν γίνει στο διαθέσιμο εισόδημα.

Από την πλευρά της η κυβέρνηση ευελπιστεί σε αποτελέσματα από 1ης Μαρτίου που θα ξεκινήσουν οι παρεμβάσεις στο βρεφικό γάλα και από τις παρεμβάσεις από το χωράφι στο ράφι, όπου η ακρίβεια αποτελεί και την βάση της μεγάλης κοινωνικής αποδοχής των αγροτικών κινητοποιήσεων.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments