Δένδιας: Στο υπουργικό συμβούλιο ο εκσυγχρονισμός των Ενόπλων Δυνάμεων
Πηγή Φωτογραφίας: [362406] ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ / 3η ΗΜΕΡΑ (ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)
Στο σημερινό Υπουργικό Συμβούλιο πρόκειται να παρουσιαστεί το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας που αφορά την έρευνα, ανάπτυξη και καινοτομία στις Ένοπλες Δυνάμεις, τον Εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου Ανωτάτων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων και τη Σύσταση Κοινού Σώματος Πληροφορικής στις Ένοπλες Δυνάμεις.
Το νομοσχέδιο αποτελεί μέρος της “Ατζέντας 2030” για την οποία συχνά μιλάει ο Νίκος Δένδιας, αναφερόμενος στη νέα εποχή στην οποία θα πρέπει να εισέλθουν οι Ένοπλες Δυνάμεις.
Όπως ο ίδιος ο Νίκος Δένδιας επαναλαμβάνει στις δηλώσεις του, το νομοσχέδιο θα αποτελέσει την κινητήρια δύναμη για τις μεταρρυθμίσεις που επιβάλλουν οι τεχνολογικές εξελίξεις και ο ψηφιακός μετασχηματισμός. Μία από τις θεμελιώδεις μεταρρυθμίσεις είναι η δημιουργία ενός οικοσυστήματος αμυντικής καινοτομίας για την υποστήριξη της έρευνας και της ανάπτυξης με επίκεντρο τόσο τις στρατιωτικές όσο και τις πολιτικές εφαρμογές, σε συνεργασία με διεθνείς εθνικούς φορείς με εμπειρία στο οικοσύστημα αμυντικής καινοτομίας. Όπως ανέφερε ο Υπουργός Άμυνας, για τη δημιουργία του οικοσυστήματος μελετήθηκαν τα καλύτερα διεθνή μοντέλα από τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία, το Ισραήλ και άλλες χώρες.
Σε παρεμβάσεις του, ο Υπουργός Άμυνας κ. Δένδιας έχει εκφράσει σταθερά τη θέση ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις δεν πρέπει να είναι απλώς καταναλωτές οπλικών συστημάτων κάθε είδους.
Στόχος είναι, όπως διαμηνύει σταθερά η ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, να συνδεθούν οι ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων με την ανάπτυξη της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας και της εξειδικευμένης επιστημονικής έρευνας και έτσι να αξιοποιηθούν οι ευκαιρίες για την προμήθεια καινοτόμων προϊόντων, ιδιαίτερα στους τομείς της τεχνητής νοημοσύνης, της κυβερνοασφάλειας και της παραγωγής λογισμικού.
Το Οικοσύστημα σχεδιάζεται να αναπτυχθεί και να υλοποιηθεί από το Ελληνικό Κέντρο Αμυντικής Έρευνας και Ανάπτυξης Καινοτομίας (ΕΚΑΕΑΚ), αποσκοπώντας στην αποτελεσματικότερη κινητοποίηση όλων των διαθέσιμων πόρων, ιδιωτικών και δημόσιων, από εγχώριες αλλά και εξωτερικές πηγές χρηματοδότησης.
Όπως έχει τονιστεί, το αμυντικό οικοσύστημα θα περιλαμβάνει επίσης τα Κέντρα Ερευνών των Ενόπλων Δυνάμεων και τις Ανώτατες Στρατιωτικές Ακαδημία. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργού Άμυνας, την ανάπτυξη του οικοσυστήματος θα αναλάβει ανώνυμη εταιρεία που θα αποτελείται από στελέχη του Υπουργείου Άμυνας και έμπειρους ειδικούς στον τομέα αυτό από τον ευρύτερο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας