Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής υπό τον Γεραπετρίτη
Πηγή Φωτογραφίας: [365868] ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΟΥ Ν/Σ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ "ΚΥΡΩΣΗ ΤΟΥ ΚΡΑΤΙΚΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 2024" / 4η ΗΜΕΡΑ (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)
Το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής θα συγκληθεί υπό την προεδρία του υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη, στις 09:30 το πρωί της Πέμπτης.
Η συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί στο Υπουργείο Εξωτερικών, Ζαλοκώστα 2, αίθουσα «Καποδίστριας».
Διπλωματικές πηγές ανέφεραν πως στην εναρκτήρια συνεδρίαση που έχει προγραμματιστεί για τις 9:30πμ της Πέμπτης, στην ατζέντα θα είναι οι όροι λειτουργίας του Συμβουλίου, καθώς και τα τρέχοντα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής.
Ο πόλεμος στην Ουκρανία, η συζήτηση για πρόσθετη βοήθεια προς το Κίεβο και η αμυντική υποστήριξη της ρωσικής εισβολής, καθώς και ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς που λαμβάνει χώρα στη Γάζα, απειλούν ήδη να αποσταθεροποιήσουν την περιοχή.
Το ζήτημα των επιθέσεων των Χούτι κατά της ανεμπόδιστης ναυσιπλοΐας στην Ερυθρά Θάλασσα αναμένεται επίσης να τεθεί στο ίδιο πλαίσιο με τις επιχειρήσεις ασπίδας που βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη. Η Ελλάδα έχει διαθέσει τη Διοίκηση Λάρισας, όπου βρίσκεται ο Έλληνας Διοικητής Αξιολόγησης για την επιχείρηση.
Επιπλέον, η φρεγάτα Ύδρα έχει ήδη αναχωρήσει για την Ερυθρά Θάλασσα από τη Δευτέρα και αναμένεται να ενταχθεί στον ευρωπαϊκό στόλο τις επόμενες ημέρες.
Ιδιαίτερο αναμένεται να αποτελέσουν τα ελληνοτουρκικά, με την Αθήνα να έχει μπροστά της τη συνάντηση για τον πολιτικό διάλογο στις 11 Μαρτίου, στην οποία θα καθίσουν στο τραπέζι η Υφυπουργός Εξωτερικών, Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου και ο τούρκος ομόλογος της Μπουράκ Ακτσαπάρ. Θα ακολουθήσει συνάντηση για την «θετική ατζέντα» με τον ΥΦΥΠΕΞ, Κώστα Φραγκογιάννη να βρίσκεται αυτή τη φορά απέναντι στον Μπουράκ Ακτσαπάρ. Τον Απρίλιο η τουρκική αντιπροσωπεία θα έρθει στην Αθήνα για να στηθεί το τραπέζι των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης που γίνονται με την ευθύνη των υπουργείων Άμυνας των δύο χωρών.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής είναι συμβουλευτικό όργανο της κυβέρνησης και ασχολείται με θέματα που σχετίζονται με τον στρατηγικό σχεδιασμό της εξωτερικής πολιτικής. Στην πράξη, όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Εξωτερικών, παρέχει λεπτομερή ενημέρωση από την κυβέρνηση στα πολιτικά κόμματα για τις τελευταίες εξελίξεις και προσφέρει ευκαιρίες για ανταλλαγή απόψεων επί της ημερήσιας διάταξης.
Είναι αξιοσημείωτο πως, κατά την υφιστάμενη νομοθεσία, στο Συμβούλιο συμμετάσχουν ο υπουργός Εξωτερικών, (Γεραπετρίτης) ως πρόεδρος, με αναπληρωτή του τον Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών ή ΥΦΥΠΕΞ (Παπαδοπούλου). Τον πρόεδρο της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής. Τον Υπηρεσιακό ΓΓ του ΥΠΕΞ. Δύο εκπροσώπους από κάθε κόμμα που είναι αναγνωρισμένο σύμφωνα με τον κανονισμό της Βουλής, εκ των οποίων ένας είναι βουλευτής του οικείου κόμματος με τους αναπληρωτές τους. Τον Προϊστάμενο του Κέντρου Ανάλυσης και Σχεδιασμού του ΥΠΕΞ. Επίσης συμμετέχουν πρόσωπα με ειδικές γνώσεις ή εμπειρία σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, τα οποία μπορεί να είναι είτε πρώην ΥΠΕΞ, ΑΝΥΠΕΞ, ΥΦΥΠΕΞ, ΓΓ του ΥΠΕΞ, πρέσβεις ε.τ., μέλη διδακτικού και ερευνητικού προσωπικού των ΑΕΙ, πρώην υψηλόβαθμα στελέχη διεθνών οργανισμών, διατελέσαντες ανώτατοι αξιωματικοί, προσωπικότητες που διαθέτουν ειδικές γνώσεις και πείρα σε θέματα εξωτερικής πολιτικής. Όπως επισημαίνεται στο νόμο, τα πρόσωπα που αναφέρονται στην περίπτωση αυτή ορίζονται από τον ΥΠΕΞ.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας